Румен Радев поиска нов антикорупционен закон и рокади в КПКОНПИ (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7389711 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКИ: прессекретариат на президентството

Народното събрание да разработи нов закон за борбата с корупцията, както и да се създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ . Това е поскал президенът Румен Радев на тричасово заседание на КСНС, чиято тема бе борбата с корупцията по високите етажи на властта, месец след избухване на скандала “Апартамент гейт”, помел политици, магистрати, министри и зам.-министри.

До обща декларация не се стигна, защото не се стигнало до разбирателство между лидерите на политическите сили.

Решенията, които предложих са: Народно събрание да изработи и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния; Народното събрание да създаде временна комисия, която да провери дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. В кратък срок да се направи пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, изреди Румен Радев. И поиска резултатите от проверките да станат публични.

Президентът е недоволен от разминаване в оценката за работата на антикорупционната комисия и ефективността от парламентарния контрол върху нея.

Държавният глава отчете пасивни методи за борба с корупцията. И обясни, че "Апартамент гейт" не се лекува с оставки.

Председателят на "Воля" Веселин Марешки обясни след заседанието, че в декларацията БСП били вкарали текстове, които пряко щяха да им помогнат на предстоящите избори.

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, обясни на излизане шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Подкрепа на заседанието получили предложенията да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство.