Нинова: Статуквото се бранеше с всички сили да няма промяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7389937 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова Кадър: БНТ

"Очертаха се две линии на поведение и на тези. Управляващите и премиерът твърдяха, че няма нужда от промени в законодателството, че са взети политически оставки (относно скандала с апартаментите) и проблемът е решен, и другата линия - предложението на президента за декларация с конкретни промени, както и моите 3 конкретни предложения. В крайна сметка не стигнахме до съгласие. Статуквото се бранеше с всички сили да няма промяна, интересното беше, че статуквото се оформи като новата тройна коалиция, която отдавна посочваме - ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС. Доста арогантно поведение, неразбиране, че има тежък проблем в страната, че корупцията е обрасла навсякъде, и в крайна сметка не постигнахме съгласие за документа на президента". 

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в "Още от деня" по БНТ след проваленото тричасово заседание на КСНС, чиято тема бе борбата с корупцията по високите етажи на властта. 

"Не по наше давление стана този съвет, ние предложихме да има консултативен съвет за вероизповеданията, но президентът реши темата да е корупцията. Господин премиерът се позова точно на оставките, но проблемът не е решен. Цветан Цветанов обяви - мен няма кой да ме накаже, някой ден ще ми се извинявате . Това е арогантност, всеки ден е по телевизиите. Това ли е поемането на отговорност?", попита Нинова. 

И заяви още: "В тази огромна ножица между народ и политици, в това чувство за безнаказаност, но има кой да ги накаже, на 26 има избори". 

"От 3 години говоря едно и също - че политико-олигархичната класа се е смесила, че си защитава интересите и пази статуквото. На конгреси съм го казвала. Законите и правилата трябва да са еднакви за всички. Те искат запазване на статуквото и политическата класа да се събере и да се браним от медиите. Ние искаме да започне промяна в борбата с корупцията. Има макар и малко прокурорски актове, които не подлежат на съдебен контрол - например, отказ да се образува производство, с това решение на прокуратурата може да се злоупотребява - ние предлагаме да се промени законът и съдът да може да контролира тези актове", коментира Нинова. 

"Има толкова свестни и смели хора в България, които могат да се борят с корупцията. Как може Цветан Цветанов да избира Пламен Георгиев, а той да проверява Цветанов. Предложихме цял закон - например да има взаимен контрол на властите, председателите да се избират от президента, заместниците от парламента. Разделение на властите и взаимен контрол, което го пише и в конституцията", каза още лидерката на БСП. 

"Когато Иван Гешев обяви, че в КТБ са установили политици, които са взимали пари от Цветан Василев, още на следващия ден му написахме писмо, кажете кои са имената на тези политици, минава вече 3 година без да има отговор. И изведнъж зад цялата афера на КТБ излиза Елена Йончева, която не е политик - това е политически процес срещу журналист, който разкри поредица от далавери", напомни Нинова.