Правителството се готви за бежанска криза преди евровота, проблемна била границата с Гърция (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390152 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов свика на съвещание силовите министерства и службите заради опасността от бежанска вълна.

Ситуацията в момента е спокойна, но все пак засилват патрулите по браздата, армията готова да се включи с 3000 души

За сериозно движение на бежанци от Турция и Гърция към Европа и дори бежанска криза в седмиците преди европейските избори започна да се готви българското правителство.

Темата бе обсъдена на свикано в понеделник от премиера Бойко Борисов спешно заседание с вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешния министър Младен Маринов, шефове на специални служби. Преди 4 дни над 1000 мигранти от лагера “Диавата” край Солун се разбунтуваха и обявиха, че ще опитат да стигнат до Германия и Швеция.

“В момента ситуацията е под контрол. Но предстоят празници, а и предизборната кампания за Европейски парламент и

мигрантите

може да бъдат

използвани за

дестабилизация

и постигането на политически цели в Европа”, предупреди след съвещанието вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

“Това се случва точно в навечерието на европейските избори, във време, в което 95% от миграцията е намаляла в Европа. Помните колко тежък бе Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем”, каза в началото на спешното съвещание и премиерът.

В бежанските лагери в Турция и Гърция

са се появили

тартори, които

опитват да

организират

движението

на мигрантите на големи групи към Европа, обясни Каракачанов. В изказванията си и той, и вътрешният министър се позоваха на информация от партньорските служби и от българските им колеги.

“Тези тартори се ползват и ако някой иска да дестабилизира Европа и има инфилтрирани хора, а такива има, може да опита да го направи”, каза още Каракачанов. Не посочи обаче кой стои зад “тарторите” в бежанските центрове.

“В социалните мрежи вървят и редица фалшиви информации”, каза пък Младен Маринов.

Ситуацията в бежанските лагери в Гърция и Турция се е успокоила след направените арести на такива “тартори”, стана ясно от думите на двамата министри. Все пак България ще усили охраната на южната си граница.

Най-проблемен е

участъкът около

граничния пункт

Кулата,

обясни Каракачанов. Там теренът позволявал да се направи опит за преминаване наведнъж на голяма група хора, докато през планинските участъци по границата с Гърция не можело да преминат мигранти на големи групи.

Вече са усилени патрулите от Гранична полиция, а по границата е изпратена и жандармерия, обяви след заседанието при Борисов министър Маринов. Освен това към границата с Гърция се насочва и допълнителна техника като термокамери и прибори за нощно виждане. МВР и армията имат план за действие при криза, според който 24 часа след като вътрешното министерство поиска помощ, по границата ще бъдат разположени 1200 души от армията и транспортна техника, обяви Каракачанов. Общо военните могат да се включат в опазването на границата с 3000 души.

Днес Маринов и Каракачанов ще посетят Кулата, за да се направят точни планове какви ще са задачите на военните при евентуална бежанска криза.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко