Атаките срещу КПКОНПИ били заради проверка на висш чиновник, свързан с БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390178 www.24chasa.bg

Зад ударите стояли още бившият собственик на КТБ Цветан Василев, който има запор за 2,2 млрд. лв., и Иво Прокопиев със запор за близо 200 млн. лв.

Атаката срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини.

Това енигматично съобщение изпратиха в понеделник от комисията само час преди да започне Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

Той бе посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта, но двамата шефове на КПКОНПИ Пламен Георгиев и заместникът му Антон Славчев не присъстваха, защото имената им бяха замесени в имотни скандали.

От КПКОНПИ отказаха да кажат кои са двамата олигарси и партията. Пак от съобщението става ясно, че в комисията тече “проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на

висш държавен

служител, възползвайки

се от служебното си

положение, е извършил

злоупотреби,

вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия”, гласи официалното съобщение.

Според запознати човекът, който се има предвид, е висш държавен служител, свързан с БСП. Той помагал на партията в предизборната кампания.

Това станало и причина социалистите да се активизират в атаките срещу комисията, известна като “Антикорупция”. Покрай проверката на висшия чиновник се разбрало, че

служител на КПКОНПИ

му снасял информация

за работата на комисията

Тези материали пък били изпратени на прокуратурата.

Според разследващи двамата олигарси, споменати в съобщението, са бившият собственик на КТБ Цветан Василев и издателят Иво Прокопиев.

Макар името на Василев да не се споменава директно, то се подразбира и от самото съобщение. В него се говори за “2,2 млрд. причини за атаките”. Точно толкова е и размерът на имуществото на Цветан Василев, което още от 2015 г. е запорирано от КПКОНПИ. Комисията внесе и иск в Софийския градски съд за конфискацията на имането на банкера, който от 2014 г. се укрива в Белград.

Делото обаче е спряно в началото на 2018 г. заради запитване до съда в Люксембург дали може да се води дело за конфискация при неприключило наказателно дело с влязла в сила присъда.

В момента в съда в Люксембург се изпращат становища на държавите-членки на ЕС, каквото е изискването. Самото дело може да отнеме повече от 2-3 години, а дотогава

процесът за конфискация

на имотите на Цветан

Василев е спрян

Сред тях е и къщата му в Швейцария за 48 млн. лева.

Преди година в спецсъда започна и делото срещу Василев за присвояване на 2,6 млрд. лв. от КТБ.

Запор има и върху имущество за близо 200 млн. лв. на издателя Иво Прокопиев. Той беше наложен през есента на миналата година. Прокопиев

обжалва четири пъти

в съда, но запорът

не бе отменен

Проверката срещу него започна, след като му бе повдигнато обвинение за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН.

От комисията уточниха, че още на 5 април са изпратили на президента Румен Радев доклада за свършеното от нея през 2018 г. Преди няколко седмици той бе приет и от депутатите.

От КПКОНПИ отново припомнят, че сигурността и стабилността в държавата, както и борбата с корупцията били единствената ѝ задача.

Проверяват имоти на министър Ангелкова и на червения депутат Жаблянов

КПКОНПИ ще проследи произхода на парите, с които политиците си купили

жилища

Антикорупционната комисия ще проверява как министърката на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов са се сдобили с имоти в София.

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са възложили проверката на КПКОНПИ, след като бяха сезирани от депутатите от НФСБ за апартамент на Ангелкова в столичния кв. “Овча купел”, както и след публикация за построена вила на Жаблянов в кв. “Симеоново”.

Комисията трябва да изиска информация за притежаваните от двамата имоти,

всичките им

собственици,

фирмите, от

които са

закупени,

дали и как са декларирани – продажни цени и платени данъци, както и ще провери произхода на парите, с които Ангелкова и Жаблянов са ги придобили, обясняват от прокуратурата.

“С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка”, добавят от държавното обвинение. И уточняват, че са били дадени и указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от хората, представляващи дружеството – продавач. Ще се проверяват предишни познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена. От Ангелкова и Жаблянов ще бъде поискано съгласие за разкриване на банкова тайна.

Миналата седмица лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов посъветва Бойко Борисов “да си огледа внимателно министрите”. Като каза, че един от тях имал

имот в “Овча

купел” от 142 кв.

метра, купен за

61 хил. лв.

След това стана ясно, че апартаментът е на Ангелкова. Тя обясни, че е купен в груб строеж през 2008 г. за 75 хил. лева от родителите ѝ, които по-късно ѝ го дарили.

Министърката каза още, че всички данъци били платени и че към онзи момент е работила в частния сектор. Освен това не можела да си обясни внушението и опитите да бъде намесена в т.нар. афера “Апартаментгейт”, както и защо винаги в началото на летния туристически сезон Валери Симеонов проявява силни чувства към нея. За вилата на Жаблянов в “Симеоново” съобщи първо “Биволъ”. Според публикацията той я е

построил за 360

хил. лв., но в

декларацията му

за 2013 г. нямало

информация

за строящата се сграда. След това пък обявил, че парите за вилата са от заем и спестявания, но бил декларирал само ипотечен заем от ДСК за 67 000 лв. за закупуване на апартамент в кв. “Крива река”.

Покрай “Апартаментгейт” проверки вече текат за закупени апартаменти от зам.-шефа на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов, бившия вече министър на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, зам. главният прокурор Борислав Сарафов и съпругата на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета.