Борисов иска стенограмата от КСНС, опровергава лъжи на президента и Нинова (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390179 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов влиза на заседанието на КСНС. Час и половина след заседанието той свика брифинг, за да опровергае президента Румен Радев и соцлидерката Корнелия Нинова. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Съветът не излезе с обща декларация - проектът “Радев” беше предизборен подарък за Нинова, обясни премиерът

Щом държавният глава толкова иска, бил готов да има анкетна комисия за апартаментите, но да не се бърза с нов закон “Антикорупция”

Без решение и обща декларация завършиКонсултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента за мерки срещу корупцията. Вместо да отпуши напрежението, очаквано той го нагнети още повече, като

създаде два

прецедента

Първо, час и половина след заключителното изявление на Румен Радев премиерът Бойко Борисов свика извънреден брифинг в МС, за да опровергава него и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Второ, това е първи подобен съвет, проведен без представители на мегаоргана за борба с корупцията - КПКОНПИ. Радев обяви, че сваля доверието си от председателя ѝ Пламен Георгиев миналата седмица заради имотния скандал, в който бе забъркано и неговото име. Георгиев е в отпуск, докато тече проверката. Поканата към заместника му Антон Славчев също била оттеглена, когато се оказа, че въпросителни има и около терасата на неговото жилище. Все пак от КПКОНПИ изпратили на 5 април доклад за дейността си на президента.

Час преди началното на вчерашния консултативен съвет от комисията пък разпространиха съобщение, че атаките идват заради проверките на двама олигарси и висш държавен служител, който работел за една партия. (Виж на 3-а стр.)

Не присъства и шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев заради отдавна планирано пътуване в чужбина. Хората на Радев не пожелали да поканят заместника му Спас Гърневски.

Това бе трети поред КСНС с тема “Корупция” след двете заседания през 2017 г., второто от които - провалено.

Нямах намерение да говоря, но чух преразкази, които не ми харесаха, и реших и аз да преразкажа, започна изявлението си Борисов. Той поиска президентството да публикува стенограмата от заседанието, за да се види кой говори истината.

Предложената от Радев декларация на КСНС бе предизборен подарък за Корнелия Нинова и

вероятно е

написана от Иво

Христов,

заяви премиерът.

Особено бе възмутен, че още с влизането си соцлидерката обвинила, че се крадат по 10 милиарда на година. “Елементарната аритметика - не алгебра, а елементарната аритметика показва, че капиталовите разходи за миналата година са 3 милиарда, как да се откраднат 10”, гневно продължи Борисов.

Разказа още , че е било отхвърлено искането на Волен Сидеров и Веселин Марешки заседанието да обсъди и корупцията при приватизацията през 90-те години на миналия век. И се зачуди защо, когато президентът кани министри на пътувания в чужбина да му организират бизнесфоруми, са добри, а като се върне в България, те са корумпирани.

Борисов опроверга разказа на Нинова пред репортерите - че брутално ѝ е казал да пита румънците за кандидатката за главен прокурор Лаура Кьовеши. БСП лансира двама европейски прокурори да работят по корупцията у нас.

Според премиера просто ѝ обяснил, че в Румъния управляват социалисти и да пита тяхната премиерка Виорика Дънчила за Кьовеши.

Нарече вулгарно и изказването на президента, който благодари на тези медии, които направили публични разкритията за скандала с имотите. Ами тогава да се откажат от клишето си, че нямаме свободни медии - 20 дни по медиите е само “Апартаментгейт” и аз им благодаря за това, заяви Борисов.

Къде е заровено

кучето? Че искат

нов закон и

президентът да

назначава

антикорупционната

комисия

Като гледах Нинова и Иво Христов как се споглеждат, и всичко ми стана ясно, обяви още Борисов в отговора си на държавния глава. Припомни обаче, че само той гони депутати и министри за съмнения. И се скара ва заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов за изявление, че няма кой да го накаже за апартамента. “Първо, Бог може да го накаже. Хората могат, и аз мога. И го направих, наказах го. Аз спрях Цачева да се върне в парламента. 

Ще накажа и

другия министър,

чиито имотни

сделки се

проверяват

от прокуратурата, ако се докаже нарушение”, обяви Борисов.

Така всъщност той анонсира, че най-вероятно министърката на туризма Николина

Ангелкова ще

е следващата

жертва на

скандала с

апартаментите

на властта

На заседанието на “Дондуков” 2 премиерът е подкрепил идеята да се създаде анкетна парламентарна комисия за апартаментите по подобие на тази за сделката за грипените.

Иначе всички гласували, че няма да излизат с общ документ.

“За съжаление, предложеният текст беше със заключения и внушения, които не кореспондират с реалностите и по-скоро отговарят на нечии политически интереси”, коментира новата шефка на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Лидерът на “Воля” Веселин Марешки бе по-краен: “Резултат нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като пиар акция на БСП и президентът като личен пиар консултант на Корнелия Нинова.”

“Самият член на БСП г-н Янков каза, че президентът е свикал КСНС по поръчение на г-жа Нинова”, напомни Дариткова изказване на червения депутат от последните дни.

Консултативният съвет беше свикан като извънреден - организацията за него стана за около 3 дни. Всички доклади, които бяха предоставени, ги получихме час преди заседанието, разказа още Дариткова. А проекта за общ документ получили на самото заседание - “нещо като решение, което трябва да се приеме веднага. Тази практика на работа беше изключително изненадваща за мен като участник за пръв път в КСНС”, обясни тя.

При обсъждането на проекта пък се оказало, че повечето от абзаците се повтарят с решението на КСНС по същата тема от 2017 г.

Все пак първите политици на държавата стигнали до

общо виждане,

че трябва да се

направят оценка

за въздействието

и анализ на

антикорупционното

законодателство

Общо било и намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

Изцяло нов закон за КПКОНПИ, правила за избор на европейските прокурори , които ще работят у нас, и дебат за правомощията на главния прокурор, включително съдебен контрол на актовете на прокуратурата - това бяха исканията на БСП, обявени на влизане от Нинова.

По думите ѝ получила отговор, че с налагането на съдебен контрол щели да бъдат затормозени съдиите. “Бранене на статуквото със зъби и нокти”, заключи лидерката на социалистите.

Зам.-шефът на Народното събрание от ГЕРБ Емил Христов пък увери, че на заседанието никой не е обвинил медиите. Това, което се случва, е част от политическия живот.

Вършете си вашата работа, обърна се той към репортерите.

Според него не е било толкова напрегнато по време на консулативния съвет. “Не успяхме да стигнем до края, но текстът, който ни беше предложен, беше малко повече, например -

всички, които

заемат висши

длъжности,

трябваше да се

чувстват априори

виновни,

че са на тези длъжности”, каза Христов.

Беше поставен въпросът дали само 1 г. да бъдат под контрол - тогава запитахме колко години трябва да бъдат и трябва ли да се разследват децата и внуците, обясни още той.

Само Корнелия Нинова подкрепила изводите, които по думите му им се предлагали - включително и това, че държавата не работи.

“Не може да допускаме, че държавата не работи и е абдикирала”, категоричен бе зам.-председателят на парламента.

Президентът: “Апартаментгейт” е само айсбергът на истинската корупция и не се лекува с оставки

“Нямаме време! Трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и тази държавност е на място.” Това обяви президентът в изявлението си след КСНС. Видя “растяща криза” в доверието, която може да доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици.

“На безочието на определени политици и на ширещата се демонстрация и чувство на безнаказаност трябва да се сложи край, защото усещането за безнаказаност на най-високо ниво се превръща в стандарт за администрацията на по-ниски нива и по провинцията, където твърде вероятно може да се дублират скандалите”, заяви той.

В “Апартаментгейт” Радев виждал само айсберга на истинската корупция. Според него в обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, крупни фирми чрез поставени лица и офшорни сметки. “Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата, не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс”, изреди още Радев и сравни това с “унизителни пенсии и минималната заплата”.

Напомни, че е налагал вето на този “беззъб” закон за борба с корупицията, и настоя за нов. Както и за смени в КПКОНПИ и временна комисия, която да разследва дейността ѝ. Иска протоколите от проверките ѝ да станат публични. Президентът е недоволен от разминаването в оценката за работата на антикорупционната комисия и ефективността от парламентарния контрол върху нея. Категоричен е, че сегашните методи за борба с корупцията са пасивни.

“Апартаментгейт”, който помете политици, магистрати, министри и зам.-министри, не се лекува с оставки, заяви Радев. “Оставките могат да бъдат достатъчни за партиите, но те не могат и не трябва да бъдат достатъчни за държавата. Вече ясно заявих, че ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплати, а за да стане това, са нужни решителни и безкомпромисни действия по разкриване и разследване на корупцията, по проверка на съответствие на доходите, по отнемане на незаконно придобитото имущество и особено важно - по наказателно преследване и ефективни присъди”, призова президентът. На няколко пъти той настоя за нови, енергични действия за противодействие на корупцията по високите етажи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане