Бети Панова, или “Ние сме съдебната власт, Лозане!”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390189 www.24chasa.bg
Елизабет Панова Кадър: бТВ

“Ние сме кметът, Йордане!” е една от култовите реплики на съпругата Славка Лютова в сериала “Столичани в повече”. След неделното интервю на Елисавета Панова пред Светослав Иванов, превърнало се в ключов епизод на актуалния апартаментен сериал, репликата може да се обогати и с “Ние сме съдебната система, Лозане!”

Извън имотните обяснения за ниската цена, на която Бети Панова е закупила жилището, а после е поканила за кумове собствениците на фирма “Артекс”, съпругата на Лозан Панов порази с признания, които поставят под въпрос изобщо правосъдието у нас. И с политически анализи и клетви.

Вместо да помогне на председателя на Върховния касационен съд, като даде смислено обяснение, че е купила апартамент на повече от “приятелска” цена на името на фирмата си и там днес живее с настоящия си съпруг Лозан Панов, тя се оплете в разказа за друг негов имот във Варна, позиционирайки го “по-скоро на втора линия от морето, отколкото на първа...”.

Но

черешката на

тортата бе

заявлението ѝ,

че “имаме

намерение” да

съдим България

в съда по правата на човека в Страсбург. Това е не просто скандално, изявлението показва, че всички ние имаме голям проблем.

Един от най-овластените хора у нас - председателят на ВКС, се командва от съпругата си и решенията се вземат от нея. Задаваме си въпроса и когато той издава присъди, пак ли го прави в първо лице, множествено число. Чия е всъщност съдийската съвест - негова или на съпругата? Разбира се, някой ще каже - нормално е един мъж да се съветва със жена си, но не е нормално решенията по един толкова чувствителен казус да излизат от устата на съпругата, нали?

Дори да е просто под чехъл, това изявление поставя под сериозно съмнение интегритета на председателя на ВКС. Същевременно е повече от притеснително един от най-висшите магистрати у нас да не вярва на българското правосъдие и да търси помощ от съда в Страсбург.

Обичайно е към съда в Страсбург да се обръщат рецидивисти, които се оплакват от полицейско насилие или лоши условия в арестите. Тази практика се поддържа от група ловки адвокати, които така си вадят хляба. Даже се наложи съдът в Страсбург да изисква доказателства, че всички възможности на българското право са били изчерпани, преди да започва дела там, заради епидемията от искове от България.

Но

не е редно

председателят на

ВКС да отказва

да се подчини на

съдебно решение

- в случая на Върховния административен съд, който потвърди глобата му, че не е подал изискуемата се от закона декларация за имотното му състояние пред Инспектората към ВСС. Как да очаква някой да се подчинява на присъдите му, след като самият той не го прави.

Без да сме сиромахомили, не смятаме, че шефът на съда трябва да живее в гарсониера в “Надежда”, но законът трябва да се спазва. Ако не го спазваш, нямаш онова, което Иманюел Кант нарича Das Gezaetz in uns, или просто съвест. Без нея няма как да си магистрат, ставаш нещо друго.

Случайно или не, решението на Върховния административен съд, с което Лозан Панов окончателно е осъден, е от 20 март. Точно в същия ден излезе и публикацията на “Свободна Европа” за жилището на Цветан Цветанов, след което започнаха лавината с апартаменти и кризата в държавата. Това е същата медия, която пламенно брани сделката за имота на Бети Панова и открито подкрепя Лозан Панов в синхрон с “Капитал”, “Сега”, “Клуб Зет” и няколко други, по-малки сайтове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,