Китай улеснява придобиването на постоянно местожителство в големите градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390705 www.24chasa.bg
Шанхай СНИМКА: Pixabay

Правителството ще внесе промени в изискванията за придобиване на постоянно местожителство (хукоу) в градовете големите градове, за да насърчи урбанизацията, се казва в документ на Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР). За градовете с население между 1 и 3 милиона тези подобни изисквания ще бъдат премахнати, а за тези между 3 и 5 милиона ще бъдат „значително намалени", предаде bulgarian.cri.cn.

Ще бъдат премахнати изцяло изискванията за хора с определена професионална квалификация. В документа се казва също, че комисията е разпоредила на властите в градовете с над 5 милиона жители да коригират политиката си в сферата и разширят значително броя на хората с постоянно местожителство.

През последните десетилетия, на фона на бързата урбанизация и прилив на хора от селските райони в градовете, Китай есе оказа изправен пред проблема с интеграцията на онези, които нямат постоянно местожителство, тъй като без него те и техните семейства нямат право на достъп до здравни и социални услуги. В документа на ДКРР се казва, че основните социални услуги трябва да бъдат гарантирани и за нерегистрираните жителите на градовете, като особено внимание бъде обърнато на осигуряването на образование за техните деца. Също така те трябва да получат възможност да наемат и купуват евтини жилища.

Китайското правителство си е поставило за цел между 2016-2020 г. да регистрира 100 милиона души, които се намират в градовете без постоянно местожителство. До края на 2018 г. делът на тези хора като част от общото население на страната е бил 43,37%, сочат данни на националната статистика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.