Китай наваксва бързо изоставането си от САЩ в иновациите, сочи доклад на американска фондация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390715 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китай наваксва бързо изоставането си от САЩ по отношение на иновациите, е заключението в доклад на американската Фондация за информационни технологии и иновации (ITIF), представен неотдавна във Вашингтон, предава bulgarian.cri.cn.

В него се посочва, че през последното десетилетие, освен че скъсява дистанцията си от САЩ, Китай дори ги изпреварва по някои индикатори. През 2017 г. инвестициите в проучвателна и развойна дейност на Пекин са били с 33% по-малко от тези в САЩ, но в същото време страната е изпреварила Европейския съюз и е достигнала 76% от американските нива в сферата.

Китайската държава харчи по-голям дял от БВП за проучвателна и развойна дейност в сравнение със САЩ, като през 2007 г. нивото на инвестициите е била 84% от американското, а през 2017 е достигнало 119%.

Пазарът на рискови капитали в Китай през 2006 г. е бил изключително малък – една 3,7% от този в САЩ, но в 2016 г. местните инвеститори в сектора са осигурили половината капитали от тези на американските им конкуренти.

През 2006 г. американската Служба за патенти и търговски марки е дала 1066 патента на китайски компании, докато през 2016 г. броят им е достигнал 11 000.

Добавената стойност на китайската високотехнологична индустрия също се е увеличила от 30% през 2006 г. до 77% през 2016 г. Ако тази тенденция продължи Китай ще изпревари САЩ по добавената стойност на високотехнологичното производство до 2020 г.

В заключение докладът посочва, че представата за Китай като икономика, която копира и няма капацитет за иновации, е погрешна. Ако САЩ искат да запазят лидерството в иновациите и високата конкурентност на своята икономика те трябва да вземат Китай много насериозно и актуализират стратегията си в редица области.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи