Извънкласните занимания за ученици се превърнаха в огромен пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7390734 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Елитна детска градина в шанхайския район „Сюхуей" ограничи миналата седмица времето, в което родителите могат да вземат децата си, за да ги водят на извънкласни занимания. Мотивът бе, това нарушава нормалния образователен процес и по-загрижените за бъдещето на наследниците си родители ще трябва или да ги преместят в друго заведение, или да охладят амбициите си, предава bulgarian.cri.cn.

Близо 30 деца, главно от последната група, ги взимат всеки ден от понеделник до четвъртък, а в петък техният брой почти се усвоява, след обяда, и докато останалите от групата подремват преди следобедните игри, те трябва да се подготвят в частни школи за предстоящия първи клас. „През май се провеждат „събеседвания" са прием в частни начални училища, и много родителите искат децата им да бъдат най-добрите и си гарантират влизането там", обяснява учителка от детската градина.

Тъй като от 2010 г. Министерство на образованието е забранило в детските градини да бъде преподаван материал от училищата, родителите, които се притесняват, че децата им няма да влязат в предпочитаните от тях училища, наблягат на извънкласното обучение. Според ръководството на шанхайската детска градина, ситуацията е излязла почти извън контрол, тъй като много деца от последната група идват само за три часа. „Когато едно дете повлече крак по трудния път на обучението, много други започват да го следват", добавя учителката.

Политиката на министерството обаче се оказа нож с две остриета. От една страна целта ѝ бе да разтовари децата от прекалено учене, с което е прочута китайската образователна система, но в същото време това не доведе до спокойствие сред родителите, а точно обратното – направи следучилищните класове в образователни институции по-популярни, при това не само в почивните дни, но и в делничните.

Доклад на Центъра за оценка на потребителите към Шанхайската асоциация за качество показва, че през 2017 г. близо три от всеки четири деца в мегаполиса на възраст между 4 и 6 години са се обучавали в подобни институции. В Шанхай всички деца имат свободен достъп до държавните начални и прогимназиални училища без да полагат изпити, но частните – за които е разпространено мнението, че са по-добри – приемат възпитаниците си след „интервюта".

Джоу Лийен, която води дъщеря си на извънкласни занимания два пъти седмично, казва, че повечето родители не искат да товарят децата си допълнително, но са принудени да го правят, за да гарантират приема им в добри училища. Трудните матури в края на гимназията – гаокао, също са мотив който кара родителите да обръщат поглед към алтернативи. Докато възможностите за прием в университети и колежи остава ограничен, притесненията на родителите никога няма да престанат, а желанието им за допълнителни класове на децата ще остане.

Джоу Лийен, която не работи и се е посветила на грижата за дома и дъщеря си, обяснява, че детската градина не е достатъчна. „По-голямата част от времето там децата прекарват в спане, ядене и спортуване следобед. Ние обаче нямаме избор освен да прекарваме време, за да се подготвяме за „интервютата", казва тя и добавя, че децата, които остават до края на деня, също се готвят у дома с родителите си след вечеря.

Лин е учителка в престижно частно начално училище в Шанхай. По думите ѝ, шансът дете от държавна детска градина, дори с много добра репутация, да бъде прието в нейното училище, е почти нулев ако не взема извънкласни уроци. Подобно обучение ще запознае децата с тестовете, насочени към разкриването на тяхното логическо мислене и ще им даде идея за въпросите, които може да ги питат по време на „интервютата" за училище.

„Друг важен фактор, който засилва конкуренцията за елитните училища в последните години е, че родителите на тези деца са родени основно през 80-те и тяхното образователно ниво е по-високо от това на предишните поколения", добавя Лин.

През януари Shanghai Town Country Club, който се специализира в предоставянето на възстановителни и лайфстайл услуги за „първокласни семейства", проведе мероприятие в което участваха членове на клуба и 10 студенти от Харвард. Над 50 местни фамилии с млади деца бяха привлечени от този шанс да общуват със студентите.

Уан Гуанлин и двегодишните му близнаци участваха в събитието и според него, общуването с възпитаниците на Харвард, ще повлияе на начина, по който той смята да помогне за развитието на своите деца. „Може би ще уредя образованието и живота им, съобразявайки се с техните интереси и хобита и ще ги насърча да бъдат упорити и отдадени на това, което обичат да правят. Така студентите влизат в най-престижните училища и университети", казва Уан.

В Пекин, където се смята, че най-престижните начални училища са старите държавни, родителите които са успели да осигурят място за децата си в някое такова чрез адресна регистрация (хукоу) в района, продължават да ги водят на извънкласни занимания, докато са все още в детската градина.

Ляо е майка на четиригодишен син от район „Сичън". „Повече от половината родители на деца от последната група в градината, почти вече не ги пращат там, а вместо това ги карат на извънкласни занимания. Първите две години имаше три групи деца, а сега е само една", казва тя. Според Ляо повечето родители са се решили на този ход, тъй като смятат, че скоростта на обучение в първи клас ще бъде бърза и децата трябва да се подготвят предварително. „Най-добрите ученици от моето поколение отиваха в Пекинския университет, докато днес най-добрите заминават за Харвард. Светът е отворен за китайските деца и родителите не смятат, че те ще бъдат успешни ако просто влязат в някой от добрите наши университети", добавя Ляо.

Цю Тинтин, която преподава в държавно начално училище в шанхайския район „Фънсин" казва, че родителските тревоги са разбираеми, тъй като образователните изисквания за таланти са високи. „Пролетните изпити за прием в колежи в Шанхай използват материали от чужди вестници в тестовете по слушане и четене с разбиране по английски, и много от участниците казаха, че речниковият запас е бил далеч отвъд изискуемото по програма. Това със сигурност ще увеличи популярността на курсовете по четене на чужд език", обяснява тя.

Понякога родителите дори се опитват да се наместват в образователния процес, като казват на учителите как да си вършат работата. „Много деца учат преди да започне училището. Някои дори са прекалено напред с материала", споделя У Тинтин, първоначална учителка от Шанхай.

Джоу Хуейлин, майка на първокласник от начално училище в Шанхай, казва, че според нея, всеки ученик в класа на сина ѝ посещава извънкласни занимания, включително детето на класната ръководителка.

Образованието, предоставяно в такива институции, е полезно, тъй като е по-ефективно от домашното, а децата имат по-сериозно отношение. Езикът, използван от учителите, също е по-подходящ за децата, смята жената.

Подобно на много други родители, Джоу Хуейлин споменава „Сюе ър съ" (учене и мислене), популярна верига за обучение след училище. Тя каза, че преподаваното съдържание изпреварва нормалната учебна програма. Например, задължителното образование изисква учениците да могат да събират и изваждат до 50 за първокласници, но в „Сюе ър съ" децата учат аритметичните действия до 100.

„Практиката да се научиш рано и да накараш детето си да овладее нещо, което другите не могат, е привлекателна за родителите. Други могат да се страхуват, че децата им ще изостанат и затова ги записват в такива класове", каза тя.

Tomorrow Advancing Life, образователна компания в Пекин, която управлява класовете на „Сюе ър съ", обаче отказва да коментира въпроса.

През декември Министерството на образованието обяви, че е наредило на местните образователни власти да създадат екипи от експерти, които да прегледат учебното съдържание на извънкласните часове, което трябва да бъде в съответствие със стандартите на учебните програми.

Тези институции търгуват с тревожността на родителите по различни начини, включително чрез статии, които тълкуват нови образователни политики, които водят до незабавно въвеждане на нови курсове.

Джоу Хуейлин казва, че новата национална политика, въведена през последния семестър, насърчава учениците да четат повече извънкласни книги, а някои институции бързо въведоха часове по четене.

„Школите казват – просто изпратете децата си при нас и не губете време сами да избирате книги, които може да се окажат неподходящи. И това може да бъде ефективно, тъй като родителите днес нямат време, но не и пари", казва майката.

У, обаче, казва, че допълнителни класове понякога крият рискове за обучението на децата, тъй като те вярват, че са усвоили знанията и не слушат учителя в клас. „Предварителното обучение не винаги е равнозначно на по-добри резултати", казва тя.

Лиу Юган, директор на Департамента по основно образование в Министерството на образованието, заяви през декември, че родителите трябва да избират рационално целите си за развитие на децата и пътищата на обучение и да избягват сляпо да следват някои социални тенденции. Учителите в началните училища също са на мнение, че родителите трябва да имат повече доверие в училищата и учителите. „Ние насърчаваме родителите да помагат на децата да развиват интерес към ученето и да създават добри навици за учене чрез извършване на училищни задачи, вместо да се впускат в извънкласни часове. Интересът е най-добрият учител а добрите навици са гаранция за дългосрочното развитие", казва Цю.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка