Извращения, глад и бой в балета на Виенската опера (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7394385 www.24chasa.bg
Балетът на Виенска опера репетира за поредния традиционен бал. СНИМКА: РОЙТЕРС

Журналисти разкриха скандално насилие към децата в танцовата академия

Тежки обвинения срещу преподавателите в Балетната академия към Виенската опера отправиха журналистите от австрийското издание “Фалтер”.

Децата в нея са жертва на “авторитарни, изпълнени с насилия и опасни за здравето им методи на преподаване”, обявиха журналистите, цитирайки една от учителките, противопоставили се на този начин на обучение.

Децата били системно унижавани, обиждани, заплашвани, удряни, лишавани от храна. Има и едно регистрирано

сексуално

нападение от

преподавател

към ученик

Освен всичко това медицинско обслужване след травми и сериозни наранявания почти не се предлага, а хранителният режим, налаган на възпитаниците, е против всякакви международни стандарти и на практика тласка младите балерини и балетисти към анорексия и булимия, пише още седмичникът.

Виенската агенция за закрила на децата от месеци е сезирана и също разследва многобройните случаи на насилие в академията. “Всъщност трябваше да затворя училището още след първия сигнал за пълно разследване. Направих грешка”, призна в интервю за телевизията директорът на Виенската опера Доминик Майер.

“Не искам да се измъквам от отговорност, не съм такъв човек. Искам да се проведе цялостно разследване на всичко, което не е било наред в това училище”, заяви още той.

Преди две години вече е имало сигнали за

непозволено

физическо насилие и

твърде оскъден

хранителен режим

за възпитаниците. Директорът се намесил и отправил устно предупреждение към основната обвинена преподавателка. “Няколко месеца всичко бе наред, след това тя се върна към старите си навици”, обясни Майер. Последвало и писмено предупреждение.

Методите на учителката не претърпели обаче промяна и в крайна сметка тя била уволнена. “Сам се виня, че не действах по-бързо, а ѝ дадох твърде много време. Причината за това бяха добрите резултати, които постигаше”, признава още Майер.

Той също така защити част от екипа преподаватели, както и директорката на академията Симона Ноя.

Тя реагирала навреме на сигнали от родители и ученици и се опитвала всячески да промени преподаването на обвинената учителка. Обсъдила многократно с учители и родители и случаите на нарушен хранителен режим и принудително гладуване.

“Не искам проблемите да се прехвърлят върху госпожа Ноя, тя е от хората, които се опитваха да ги решат”, каза още директорът.

Една част от обвиненията са, че преподавателката е

удряла, скубала

и драскала до кръв

възпитаничките

си. Пред седмичника учителката, чието име не се споменава, се оправдава: “Съжалявам, ако момичетата са страдали от това. Опитвах се да извадя наяве целия им потенциал и да ги накарам да дават максимума от себе си”.

Освен към нея обвинения има и към един от преподавателите. Ученик го обвини в сексуално посегателство. Учителят бил отстранен незабавно до изясняване на случая.

“Фалтер” се е свързал и с бивши преподаватели в академията. Една от тях, Йоланта Зайфрид, напуснала, след като установила, че

децата се

третират като

стока, която

трябва да допълва

оперните спектакли

“Родителите вярват, че децата им са поверени в сигурни ръце, но те не са. В академията цари робски манталитет”, твърди тя. Друга нейна колежка също потвърждава, че методите на обучение са като от XIX век.

Директорът Майер настоява проблемите да се обсъждат по същество, без да се преувеличава или демонизира училището. Според него повечето деца там се чувствали добре и ходели с желание на уроци.