Захариева за НАТО: Нищо не може да разруши съюз, основан на ценности (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7394915 www.24chasa.bg
Захариева при откриването днес на международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще". Снимки ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Нищо не може да разруши съюз, който се основава не само на интереси, но преди всичко на ценности - това е НАТО. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при откриването днес на международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще" в Мултимедийния център на БТА.

Форумът е организиран съвместно от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Атлантическия клуб в България, информира БТА.

Създаден е преди 70 години, за да не се повторят никога повече световните войни, той е създаден като отбранителен съюз, но преди всичко като съюз на държави, споделящи еднакви демократични ценности, посочи Захариева. И въпреки че имаме различия понякога, тогава, когато споделяме, и продължаваме да споделяме едни и същи ценности, няма как този съюз да бъде разрушен, каза Захариева. Безспорно това е най-успешният отбранителен съюз, 70 години няма военни действия в нито един от съюзниците. Седемдесет години той успява да опази демократичните ценности в съюзниците от НАТО, каза Захариева.

Тя напомни посланието от визитата на генералния секретар на НАТО в България, което, по думите й, много по-често у нас трябва да си припомняме и да не се подценяваме - България е достоен съюзник в НАТО. България изпълнява всичките си ангажименти, участва в мисии, но България, като всички останали съюзници, трябва да направи повече. Захариева подкрепи мнението на Соломон Паси, като посочи, че една от най-важните задачи на правителството в областта на отбраната е не само да приключи покупката на изтребители Ф-16, но с бързи темпове да продължат и останалите модернизационни проекти за армията.

Захариева посочи, че чл. 5 от Вашингтонския договор е задействан само веднъж в историята на организацията - на 11 септември, което, по думите й, е ясно послание от страна на съюзниците, че не само Европа се нуждаят от САЩ, но и САЩ се нуждаят от европейските си съюзници. Захариева говори и за актуалните предизвикателства пред сигурността, като изтъкна, че няма държава, която да може да се справи сама с тях.

Тя акцентира и върху младите хора, като посочи, че единственият начин истински да противостоим на хибридните заплахи, на фалшивите новини, е да изградим устойчивост у населението срещу тях.

Вицепремиерът Екатерина Захариева се спря също и върху политиката по разширяване на НАТО, отбелязвайки, че България винаги я е подкрепяла. Радвам се, че процесът с присъединяването на Република Северна Македония е на път да приключи, надявам се, ратификацията на протокола да се случи до декември, когато ще бъде и срещата на върха в Лондон, посочи Захариева. Тя апелира, че "това не трябва да приключи със Северна Македония", и добави, че не бива някоя от държавите да бъде държана навън, само защото има съсед, друга държава, която е против. Захариева посочи Грузия, като изтъкна нейните заслуги като партньор.

При откриването говориха също президентът на Атлантическия клуб и външен министър /2001-2005 г./ Соломон Паси, който модерира форума, и генералният директор на БТА Максим Минчев.

Щастлив съм, че имах възможността да се реализирам като журналист в едни много интересни времена, посочи Максим Минчев. Имах възможността преди всичко като български журналист да служа на общественозначими каузи, независимо дали са визита на папата в България, дали е първа визита на американски президент в България, дали е членството на България в ЕС, или най-голямата кауза - влизането на България в НАТО, но всички тези каузи, за щастие, се изпълниха, те станаха реалност, посочи Максим Минчев, който напомни и работата си в годините като пресдиректор на Атлантическия клуб. Генералният директор на БТА приветства присъстващите в новата мултимедийна зала на БТА, като посочи, че в нея днес се отбелязват два юбилея - 70-ата годишнина на НАТО и 15 години на България в организацията. Радвам се, че именно тези два юбилея и тези каузи, които се изпълниха, се случват именно днес, и можем да кажем, че днес е голямата премиера на тази нова зала, каза Максим Минчев за Мултимедийния център на БТА.

Соломон Паси се върна в годините назад, посочвайки "носители на атлантическата щафета", откроявайки приноса на редица личности за каузата на атлантизма, част от тях присъстващи на конференцията, сред които вицепремиерът Екатерина Захариева, вицепремиерът Каракачанов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и други военни. Паси посочи също личности като Филип Димитров, Елена Поптодорова, Желю Желев, Максим Минчев, Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски. Според Соломон Паси настоящото правителство има историческата мисия да финализира сделката за Ф-16.

Събитието започна с видеоклип, показващ исторически събития, разказващ за самия алианс, както и за пътя на България към НАТО и за приноса ни към операциите и мисиите на пакта през изминалите 15 години, а също и за актуалните предизвикателства пред сигурността.

    

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа