Йенс Бауер, старши директор “Международен бизнес” и член на борда на General Dynamics European Land Systems: Искаме да сме дългосрочен партньор на България - впечатлени сме от способностите на вашите предприятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7396305 www.24chasa.bg

При трансфера на технологии ние осигуряваме и обучение, партнираме си с университетите и с развойните центрове

- Г-н Бауер, каква е причината за вашето участие в събитието, посветено на 15-годишнината от влизането на България в НАТО?

- Прекрасно е, че чествате 70-годишнината на НАТО, годишнина на една велика институция с почти 30 члена, която вече 70 години гарантира мира и сигурността в Европа и навсякъде по света. България стана част от НАТО преди 15 години. Заради това и ние, “Дженерал дайнамикс”, като партньор на много държави от НАТО и партньор на българските въоръжени сили присъстваме тук. Така показваме нашето желание да сме близък и стабилен партньор на българското правителство и армията.

- “Дженерал дайнамикс” се очаква да участва в търга за нови бойни машини на пехотата. Можете ли да потвърдите вашия интерес към този проект?

- Ние сме партньор на много държави в НАТО, както вече казах. Логично е да опитаме да подкрепим усилията на България да постигне оперативна съвместимост със съюзниците си в Алианса. Ние предлагаме партньорство, което може да доведе до постигането на тази съвместимост както от армията, така и от индустрията. Оперативната съвместимост за армията означава да има такива способности и техника, че да може да действа заедно с останалите армии в НАТО като американската, канадската, румънската, белгийската, испанската. Ние

поддържаме

армиите на

много държави,

с които България си съдейства. Като част от НАТО оперативната съвместимост с останалите армии в съюза е ключова. А ние сме най-популярният доставчик на различни системи в НАТО. Надяваме се, че ще можем да сме партньор и на въоръжените сили на България. Ние искаме да сме дългосрочен партньор и на българската индустрия.

- След като споменахте индустриалното сътрудничество, бихте ли казали какви партньорства имате в държавите, на които продавате въоръжение и техника?

- Ние сме изключително ценен партньор именно в тази посока. Индустриално сътрудничество осъществяваме примерно в Румъния както с пряко сътрудничество, така и с предаване на ноу-хау. Там имаме партньорство и в електрониката, и в металургията. Такова индустриално сътрудничество можем да изградим и в България. Вече сме имали 4-5 обиколки в страната, за да подберем наши партньори. И сме изключително впечатлени от способностите на българските предприятия. И това, което може да правим в България, вече го правим в Румъния, Чехия, Белгия, Португалия. Важно е да отбележим, че при трансфера на технологии ние осигуряваме и обучение, партнираме си с университетите, с развойни центрове и това не е ограничено само до конкретната програма, по която работим с всяка от страните. Ние търсим и възможности както на местно, така и на глобално ниво да разширим линията си на доставки за всяко едно производство на General Dynamics ELS. И България също може да е партньор в производството на компоненти за нашите производства. Ще ви опиша случващото се в Румъния. Там подписахме договор за доставка на около 200 бойни машини и комуникационни системи. И партнираме в производството с местни партньори. Паралелно преоборудвахме завод, подобен на българския ТЕРЕМ, така че да може да произвежда модерно военно оборудване. Сега обучаваме в наши центрове в Швейцария персонал за тези производства. Такова партньорство можем да постигнем и в България.

- Предполагам вече сте огледали доста подробно българската индустрия. Виждате ли потенциал тук да се произвеждат 20% от бъдещата бойна машина на пехотата?

- Не бих се ограничавал до тези 20%, защото това означава да останем само в производството и доставката на машините за пехотата. Ние търсим много по-дългосрочно и широко сътрудничество с българската индустрия. Вярвам, че тези 20% са само началото, а всъщност

сътрудничеството

с българските

заводи

ще е много

по-широко

- Само търгът за нови бойни машини ли интересува GDELS в България?

- Искам да подчертая две много важни неща. Първо, ние осигуряваме комплексно решение. Ние не искаме да сме просто доставчик на определено оборудване, а дългосрочен партньор. Освен това бойните машини “Пираня”, които предлагаме, са с най-високата оперативна съвместимост в НАТО в сравнение с всички останали на пазара. Предлагаме огромно разнообразие от машини, а също така и решения в комуникацията, киберсигурността. Ние произвеждаме най-използваните в държавите в НАТО комуникационни системи . И България може да се възползва от това. Още повече, че оръжейните системи на машините ще бъдат произведени в България и ще бъдат интегрирани от нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.