Йенс Бауер, старши директор “Международен бизнес” и член на борда на General Dynamics European Land Systems: Искаме да сме дългосрочен партньор на България - впечатлени сме от способностите на вашите предприятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7396305 www.24chasa.bg

При трансфера на технологии ние осигуряваме и обучение, партнираме си с университетите и с развойните центрове

- Г-н Бауер, каква е причината за вашето участие в събитието, посветено на 15-годишнината от влизането на България в НАТО?

- Прекрасно е, че чествате 70-годишнината на НАТО, годишнина на една велика институция с почти 30 члена, която вече 70 години гарантира мира и сигурността в Европа и навсякъде по света. България стана част от НАТО преди 15 години. Заради това и ние, “Дженерал дайнамикс”, като партньор на много държави от НАТО и партньор на българските въоръжени сили присъстваме тук. Така показваме нашето желание да сме близък и стабилен партньор на българското правителство и армията.

- “Дженерал дайнамикс” се очаква да участва в търга за нови бойни машини на пехотата. Можете ли да потвърдите вашия интерес към този проект?

- Ние сме партньор на много държави в НАТО, както вече казах. Логично е да опитаме да подкрепим усилията на България да постигне оперативна съвместимост със съюзниците си в Алианса. Ние предлагаме партньорство, което може да доведе до постигането на тази съвместимост както от армията, така и от индустрията. Оперативната съвместимост за армията означава да има такива способности и техника, че да може да действа заедно с останалите армии в НАТО като американската, канадската, румънската, белгийската, испанската. Ние

поддържаме

армиите на

много държави,

с които България си съдейства. Като част от НАТО оперативната съвместимост с останалите армии в съюза е ключова. А ние сме най-популярният доставчик на различни системи в НАТО. Надяваме се, че ще можем да сме партньор и на въоръжените сили на България. Ние искаме да сме дългосрочен партньор и на българската индустрия.

- След като споменахте индустриалното сътрудничество, бихте ли казали какви партньорства имате в държавите, на които продавате въоръжение и техника?

- Ние сме изключително ценен партньор именно в тази посока. Индустриално сътрудничество осъществяваме примерно в Румъния както с пряко сътрудничество, така и с предаване на ноу-хау. Там имаме партньорство и в електрониката, и в металургията. Такова индустриално сътрудничество можем да изградим и в България. Вече сме имали 4-5 обиколки в страната, за да подберем наши партньори. И сме изключително впечатлени от способностите на българските предприятия. И това, което може да правим в България, вече го правим в Румъния, Чехия, Белгия, Португалия. Важно е да отбележим, че при трансфера на технологии ние осигуряваме и обучение, партнираме си с университетите, с развойни центрове и това не е ограничено само до конкретната програма, по която работим с всяка от страните. Ние търсим и възможности както на местно, така и на глобално ниво да разширим линията си на доставки за всяко едно производство на General Dynamics ELS. И България също може да е партньор в производството на компоненти за нашите производства. Ще ви опиша случващото се в Румъния. Там подписахме договор за доставка на около 200 бойни машини и комуникационни системи. И партнираме в производството с местни партньори. Паралелно преоборудвахме завод, подобен на българския ТЕРЕМ, така че да може да произвежда модерно военно оборудване. Сега обучаваме в наши центрове в Швейцария персонал за тези производства. Такова партньорство можем да постигнем и в България.

- Предполагам вече сте огледали доста подробно българската индустрия. Виждате ли потенциал тук да се произвеждат 20% от бъдещата бойна машина на пехотата?

- Не бих се ограничавал до тези 20%, защото това означава да останем само в производството и доставката на машините за пехотата. Ние търсим много по-дългосрочно и широко сътрудничество с българската индустрия. Вярвам, че тези 20% са само началото, а всъщност

сътрудничеството

с българските

заводи

ще е много

по-широко

- Само търгът за нови бойни машини ли интересува GDELS в България?

- Искам да подчертая две много важни неща. Първо, ние осигуряваме комплексно решение. Ние не искаме да сме просто доставчик на определено оборудване, а дългосрочен партньор. Освен това бойните машини “Пираня”, които предлагаме, са с най-високата оперативна съвместимост в НАТО в сравнение с всички останали на пазара. Предлагаме огромно разнообразие от машини, а също така и решения в комуникацията, киберсигурността. Ние произвеждаме най-използваните в държавите в НАТО комуникационни системи . И България може да се възползва от това. Още повече, че оръжейните системи на машините ще бъдат произведени в България и ще бъдат интегрирани от нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти