Експерти с мобилни приемни тръгват да помагат за пенсиите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7396337 www.24chasa.bg
Ивайло Иванов

Ще обикалят местата без поделения на НОИ, а във всички териториални звена на института екипи ще съветват за формулата

Пускат комбиниран калкулатор

3800 души вече подали заявления, имат 6 месеца да поискат преизчисление

Мобилни групи с експерти ще помагат на бъдещите пенсионери да изберат кой коефициент ще носи по-голяма пенсия. Това съобщи шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Във всяко териториално поделение на НОИ ще има специалисти, които да консултират пенсионерите. В градовете, където няма, пък ще се направят мобилни приемни и по график ще се дава информация. Отделно ще се раздават брошури.

Ще има нови заявления за отпускане на пенсия, в които хората ще трябва изрично да посочат, че избират размерът ѝ да бъде определен по старата методика, и да представят необходимите документи за 3-те “златни години” преди 1997-а. Така НОИ автоматично ще изчислява пенсията в двата варианта - и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата. Все пак, ако пенсионерът има съмнение, че не му е отпусната по-благоприятната, ще може да провери в НОИ размера по двете формули. Автоматичното смятане на пенсиите вече е внесено между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.

След като те бъдат оконочателно приети, от НОИ ще качат комбиниран калкулатор. Така преди да отидат до поделенията на института, хората ще могат и сами да пресметнат какъв размер на пенсията да очакват.

За желаещите да се пенсионират

по новата

методика няма

да е нужно да

правят отметки

и да носят

документи,

защото годините стаж след 2000-а ги има в регистрите на НОИ. Пенсионерът директно ще получи пенсия, определена по новата методика. За 60% от хората новата формула гарантира по-високи суми, припомни Иванов. Според него много от бъдещите пенсионери ще я предпочетат, защото няма да събират документи. От началото на годината около 3800 души вече са подали документи за пенсия. Те ще имат 6 месеца да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Няма да има

забавяне на

отпускането

на пенсии

заради двойното смятане, увери шефът на НОИ. Срокът от 4 месеца ще се спазва за сметка на по-голяма натовареност на служителите.

Тези, които са се пенсионирали предсрочно, за да избегнат новите правила, няма да имат право на промяна, защото те вече са консумирали правото си на пенсия до началото на 2019 г., обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Изборът на формула за индивидуалния коефициент ще важи до 1 януари 2023 г.

2021 г.: първи частни пенсии, а още няма правила

Изплащането на втора пенсия от частните универсални пенсионни фондове трябва да започне през 2021 г., но все още няма правила по какъв начин ще става това.

Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 г. Жените, родени през 1960 г., ще са първите, които ще имат право на втора пенсия в края на 2021 г. Мъжете ще получават частна пенсия от 2024 г. Разработването и приемането на съвременна уредба на фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване е важна задача с оглед наближаващото изплащане на първите пенсии, обясни социалният министър Бисер Петков на конференция “Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще”. 4,662 млн. души се осигуряват във всички фондове. Активите са почти 14 млрд. лв. Средната доходност в индивидуалните партиди е от 3,75 до 4%, съобщи шефката на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката