Нено Димов: С 60% са намалели случаите на замърсяване на въздуха за 8 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7397060 www.24chasa.bg
Нено Димов СНИМКА: Архив

С близо 60 процента са намалели превишенията, отчитани от мониторинговите станции за качеството на въздуха в страната за осем години - от 2011 до 2018 г. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на международната конференция за качеството на въздуха - Sofair, организирана в НДК от Столичната община и Съвместния изследователски център на ЕК, цитиран от БТА.

Във форума участват кметове и заместник-кметове на градове като Солун, Схидам, Тирана, Катовице, Кьолн, Порто.

Министърът напомни, че България бе осъдена от Съда на ЕС за проблеми с чистотата на въздуха на 28 града през 2017 г. От тези градове, по предварителни данни към тази година, девет вече покриват нормите и са извън наказателната процедура, а в шест от тях това изпълнение е устойчиво. Остават 25 процента от станциите в национален мащаб, при които данните не отговарят на нормите, каза Димов и допълни, че в близките години трябва да се подобри ситуацията и при тях.

Той коментира и ситуацията в столицата. През последните три отоплителни сезона няколко от станциите в столичните квартали отчитат драматично подобряване - такива са в районите "Дружба" и "Младост", където вече има покриване на нормите; спад е отчетен и в станциите в "Павлово" и "Хиподрума". Според министъра по-специално внимание трябва да се обърне единствено на станцията в "Надежда", която показва сериозно превишаване през последните три отоплителни сезона.

Нено Димов посочи, че икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха. Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, каза още Димов и допълни, че дори в градове като София той е съсредоточен в квартали, където хората нямат достатъчно добри икономически възможности, и затова приоритетът на правителството за повишаване на доходите е пряко свързан с опазването на околната среда.

Градовете могат да са двигател на по-мащабни и големи държавни решения, защото ние първи виждаме това, което работи, и това, което не работи толкова добре; това, което хората приемат, или това, което не са склонни да приемат и в което да участват. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към гостите.

Фандъкова отбеляза, че от местната власт зависи да се привлекат все повече хора към каузата. Вярвам, че хората участват тогава, когато видят, че ние, градската управа, институциите, си вършим работата, каза тя и допълни, че за нея тази конференция е важна, защото е възможност за обмяна на опит и създаване на добър климат за намиране на ефективни решения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца