Семейство, чийто син почина от левкемия, дари 20 хил. лв. за лечението на 4-годишно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7397093 www.24chasa.bg
Дани от Ардино, който не успя да пребори левкемията.

Виктор от Златоград e най-малкият българин с трансплантиран бъбрек

Сега не може да говори и да ходи, но родителите му се надяват, че в турска клиника ще му помогнат - парите вече са събрани

Ясен и Валентина Сакалиеви от Ардино дали 15 000 лв. и на младеж от Кюстендил

“Не сме очаквали, че някой ще дари толкова пари накуп за оцеляването на Вики. Едва повярвах, като видях сметката”, казва Венцислав Иванов от Златоград. Той е баща на 4-годишния Виктор, най-малкия пациент в България с бъбречна трансплантация. Момчето живее с половината бъбрек на баща си от две години насам.

“Ясен Сакалиев ме откри на място и поиска банковата сметка, за да направи дарение, не знаех, че са загубили дете. Два дни след това видях, че по сметката има 20 хиляди лева”, обяснява Венци.

Дарителите - Ясен и Валентина Сакалиеви от Ардино,

преди време

събирали пари

за детето си Дани

в кампания за трансплантация на костен мозък в Германия. Синът им бил с остра лимфобластна левкемия преди 4 г. Той се стабилизирал и попада в ремисия за дълъг период. През есента на 2016 г. обаче се разболява повторно и лекарите казват, че няма смисъл да се лекува по същия начин. Нужна била трансплантация на костен мозък в Германия. Донор става по-големият брат на Дани.

Средствата, необходими за операцията на Дани, били 300 000 лева. Стотици се включили в акция по събиране на непосилната за семейството му сума. Близки подемат кампания за набиране на средства както по банков път, така и чрез кутии за дарения. С пълна мобилизация на приятели, съученици, местна власт и най-вече на добри хора огромната сума е била събрана за няколко месеца. Дани заминал за трансплантация, но

лекарите

в Германия

не успели

да го спасят

През октомври м.г. Сакалиеви погребали чедото си.

“Парите, които преведохме за Вики, са останали от дарителската сметка за Дани. Тя е със специален статут и средствата могат да се използват само за дарения. Събирани са от много хора. Нашето желание със съпругата ми Валентина е те да идат за лечението на други деца”, каза Ясен Сакалиев. Той се надява Вики да бъде излекуван и други да не изпитат тяхната мъка.

След смъртта на детето им Сакалиеви направили и друго голямо дарение - за болно момче в Кюстендил. Те превели 15 хил. лв. от сметката на Дани в полза на 20-годишния Тони Костов, който страда от остра лимфобластна левкемия. Младото момче се нуждае от приблизително 555 000 лв. за два курса химиотерапия, търсене на донор, трансплантация и болничен престой.

При раждането си Вики изглеждал като напълно здраво дете. Дни след това обаче започнал да губи апетит. В началото всички казвали на родителите, че това е нормално, тъй като бебето било едро - 6,500 кг. Когато обаче започнало да повръща, родителите тръгнали по лекари.

“Вики беше на два месеца, когато му поставиха шествалентна ваксина. Три дена по-късно започна да повръща, загуби чувствителност и тръгнахме по болници - Златоград, Смолян, Пловдив. Разбрахме, че се е заразил с хепатит В. Лекарите казват, че не е от ваксината, а защото жена ми е с австралийски антиген и заболяването му е от нея. Но по-големият ни син няма такива проблеми”, разказва бащата.

Австралийският антиген се образува при заразяване с хепатит В. Открива се в серума на почти всички инфектирани. Наречен е така, защото за първи път е изолиран от болни аборигени в Австралия. Заразената майка може да предаде вируса на детето.

Заради влошаване на състоянието му тогава след консултация с републиканския консултант по инфекциозни болести проф. Марияна Стойчева Вики е настанен в интензивното отделение на Инфекциозната клиника в Пловдив. Въпреки проведените действия детето развива клинична картина на чернодробна енцефалопатия и кома.  

След ужасяващата новина двамата родители започват да търсят всякакви контакти, за да спасят живота на детето си. Тогава с помощта на кмета на Златоград Мирослав Янчев пристигат в Университетска болница “Лозенец” и чуват, че

макар и да има

много малък

шанс, Виктор

може да живее

В болница “Лозенец” приемат двумесечното бебе в реанимация. През следващите дни го подготвят активно, за да понесе животоспасяваща чернодробна трансплантация с огромни потенциални рискове. Прогнозите за успешна трансплантация в тези тежки условия са едва 10%.

Донор става баща му Венцислав. Самата операция продължила 17 часа. След това се е пристъпило към двуетапно трансплантиране, а възстановяването на Виктор било около месец и половина.

Трансплантацията е напълно безплатна за родителите на Виктор, тъй като е извършена по националната програма за трансплантации. “Безкрайно съм благодарен на лекарите в болницата. Преди операцията детето просто умираше. Проф. Любомир Спасов, който ръководеше екипа, ни каза, че не ни дава големи шансове. Предупреди ни, че не знае какви ще са последствията от комата, че може да има увреждания. Оказа се прав, за съжаление”, обяснява бащата.

Той работел като миньор в близкото село Ерма река. След като станал донор на сина си, преминал на по-лека работа. Останал в мината, но сега е тролейчик. Съпругата му Милка била шивачка, но напуснала работа, за да се грижи за Вики.

Сега детето е

с епилепсия,

детска

церебрална

парализа и

атрофия на

мозъка

То не може да говори, не може да ходи, но родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му помогнат. “Вики има желание да ходи. Прави стъпки, като го държиш, да има опора. Протяга ръчички. Опитва се да ти каже нещо и като не може, се ядосва”, разказва майка му.

Иванови се надяват в Истанбул да му приложат подходяща рехабилитация, за да проходи. На първо време в южната съседка ще правят електроенцефалограма на Вики и ядреномагнитен резонанс. Предстоят му прегледи при невролог и ортопед, тъй като, когато стъпва, не се опира на цялото краче, а само отстрани, и може да се наложи да му бъдат поставени шини.

“Нямаме точна цифра колко ще струва лечението на Вики в клиниката. Ориентировъчно от родители на деца от България, които са били там за изследванията при различните специалисти и уточняване на диагнозата, разбрахме, че са нужни около 10 хил. лв. След започване на рехабилитационните процедури престоят и лечението е 2400 евро за две седмици”, казва бащата.

Вики трябва да бъде на 22 април в турската столица.

Сумата, събрана досега, е достатъчна за започване на лечението му. В сметките му са постъпили над 62 хил. лв. Две трети от тях бяха събрани буквално за дни. В Златоград се проведе

благотворителен

концерт с

рекорден брой

изпълнители

- 193. Инициативата за концерта подема именитата народна певица Златина Узунова. От продадени билети за внушителния концерт се събират 3750 лева. В Златоград провеждат и футболна среща благотворително за Вики и събират 900 лв., в общината отделни хора и фирми донасят общо 693 лева. По разкритата за детето банкова сметка се събират 18 889 лв., а в дарителски кутии в търговските обекти в града - 3624 лева.

За малкия пациент в училище “Васил Левски" в Златоград събират благотворително 1444 лева, а от общинския бюджет с решение на местния парламент за лечението на Вики се отпускат 2000 лв. 2200 лева даряват хората и на ръка на бащата на болното дете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача