Посрещнаха европейски шампион с печено пиле и кючек на улица "Смърт на фашизма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7398269 www.24chasa.bg
В дома си в село Тополчане Божидар има витрина с всичките си спортни отличия. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Божидар Андреев вече мечтае за олимпийска титла

"Той ми поръча по телефона макарони, пък аз в суматохата ги забравих", ядосваше се в петък по обяд Гинка, майката на новия ни европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 73 кг Божидар Андреев. "Нищо де, утре", успокоява я шампионът.

Малкият пропуск нямаше как да помрачи радостта в сливенското село Тополчане, което посрещна, макар и неофициално, своя европейски шампион. Близките бяха подготвили богата трапеза с уиски и печено пиле, не се мина и без кючек. Местните се стекоха масово до малката къщичка на фамилията, забравали поне за малко, че тяхната улица с гръмкото име "Смърт на фашизма" в ромската махала е сред най-калните и неугледните в селото.

Така, потънала в локви и кал, изглежда улица
Така, потънала в локви и кал, изглежда улица "Смърт на фашизма" в сливенското село Тополчане. На нея живее многобройната фамилия на европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев. СНИМКА: Ваньо Стоилов

За съжаление, кметът на Тополчане Петър Илиев не успя да дойде. В същия ден се случи погребението на един от предишните кметове на селото - уважавания тук Димитър Вичев, който починал на 81 години.

Майчина прегръдка за европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев.
Майчина прегръдка за европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев. "Молехме се за него", довери майка му Гинка. СНИМКА: Ваньо Стоилов

А в къщата на шампиона, пред отдавна подредената празнична трапеза, освен родителите на шампиона Гинка и Димитър, с нетърпение очакваха да го прегърнат 5-те му братя, снахите и 11-те му племеници, от които 4 са момичета. Сред тях е и Божидар, синът на брат му Георги, който носи името на шампиона. Точно на 3 март, по време на кукерските игри в селото, кола счупила крака на детето и сега то е в гипс. Утехата му е, че чичо Божо е обещал веднага, щом се прибере, да се подпише върху гипса - както се прави при големите спортисти.

Веднага, щом се прибра, Божидар изпълни обещанието си да се подпише върху гипса на племенника си, който носи неговото име - Божидар.
Веднага, щом се прибра, Божидар изпълни обещанието си да се подпише върху гипса на племенника си, който носи неговото име - Божидар. СНИМКА: Ваньо Стоилов

След подписа Божидар има още едно задължение - да подреди новите си златни медали във витрината, която пази всичките му спортни отличия. "Имам навика да слагам най-отпред най-новите", доверява той.

В дома си в село Тополчане Божидар има витрина с всичките си спортни отличия.
В дома си в село Тополчане Божидар има витрина с всичките си спортни отличия. "Винаги слагам отпред най-новите", сподели той, докато подреждаше златото си от Грузия. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Тези отличия може би щяха да бъдат само мечта, ако не била упоритостта и всеотдайността на треньора Пламен Братойчев, който работи с Божидар. Открил го при поредната си обиколка за таланти из училищата на областта, когато момчето било в шести клас. Опитният специалист бързо разбрал, че в ученика "има хляб" и от тогава го държи изкъсо като собствен син. Дори в един момент го взел да живее при него в апартамента му в Сливен, после го настанил в своя вила. Чак сега, преди около месец, от общината успели да отделят жилище за именития си съгражданин. Е, малко - едва 27 квадрата и се нуждае от ремонт, но все пак самостоятелно жилище...

В петък всички в махалата искаха да се снимат с Божидар - у дома освен родителите му с нетърпение го очакваха петте ми братя, снахите и 11-те му племенници.
В петък всички в махалата искаха да се снимат с Божидар - у дома освен родителите му с нетърпение го очакваха петте ми братя, снахите и 11-те му племенници. СНИМКА: Ваньо Стоилов

За разлика от петте си братя, Божидар, който е на 23 години, е ерген. "Има много гаджета, но той ги разкара, сериозен е с щангите", признават роднините му. Казват, че щангистът се е издигнал най-много от всички тях, защото освен че има спортни успехи, успял да завърши и 12-и клас в Спортното училище в Сливен.

Божидар показа отличията си от европейското първенство в Грузия първо на родителите си Гинка и Димитър.
Божидар показа отличията си от европейското първенство в Грузия първо на родителите си Гинка и Димитър. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Ние сме тънки хора, разбирай бедни. Досега съм направил сватба само на един от синовете си, но днес ще се разпуснем, не се посреща шампион всеки ден", горд е бащата Димитър. Той и жена му Гинка сега работят в лозята на съседното село Глушник, преди това Димитър е бил водопроводчик, ремонтирал е и мостове.

Европейският шампион Божидар Андреев с две от племенничките си, и двете кръстени на баба си Гинка.
Европейският шампион Божидар Андреев с две от племенничките си, и двете кръстени на баба си Гинка. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Бащата не крие, че в началото бил против синът му да тренира вдигане на тежести. Ядосвал се, че момчето по цел ден вдига някаква щанга - тежала 15 кг, а то отговаряло с рев на бащините си забрани и пак хващало желязото. Дори в началото Божидар получил от тежестта разширен черен дроб, но всичко се оправило с лекарства.

Бащата Димитър търпеливо изчака реда си, за да поздрави сина си-шампион.
Бащата Димитър търпеливо изчака реда си, за да поздрави сина си-шампион. СНИМКА: Ваньо Стоилов

После баща му се примирил. Дори го съветвал да отиде да се състезава в чужбина от името на друга държава, но когато наистина дошло такова предложение от Азърбайджан, Божидар отказал. Къде от патриотизъм, къде заради това, че не искал да се разделя с треньора си Братойчев.

Щангистът Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев уверено гледат напред - към световната и към олимпийската титла.
Щангистът Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев уверено гледат напред - към световната и към олимпийската титла. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Сега се молехме за него", признава майка му Гинка. И тя, както другите от фамилията, гледали по телевизията как техният Божидар подобрява европейския рекорв в изтласкването в категорията си и грабва европейското злато. "Само да е жив и здрав. Като тръгваше ни каза, че този път трябва да стане шампион", нарежда радостно Гинка.

Майката на шампиона Гинка подрежда празничната трапеза с печеното пиле. В суматохата забравили да приготвят макароните, които Божидар си поръчал по телефона.
Майката на шампиона Гинка подрежда празничната трапеза с печеното пиле. В суматохата забравили да приготвят макароните, които Божидар си поръчал по телефона. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В последните 6 месеца рядко го виждала - синът й бил на лагер в София, после и във Варна. "Затъжих се за него, но е имало защо", казва жената. И Божидар, който често се връща на село, понесъл трудно дългата раздяла с най-близките си, затова помолил да го пуснат "в домашен отпуск". Пуснали го за празника 3 март, то пък точно тогава се случил сакатлъкът с племеника му Божидар и вместо да празнува, спортистът трябвало да се занимава с лекари и линейки.

Най-голямата племенница на шампиона - 12-годишната Гинка, държи на ръце най-малкият от 11-те племенници - 6-месечният Радостин.
Най-голямата племенница на шампиона - 12-годишната Гинка, държи на ръце най-малкият от 11-те племенници - 6-месечният Радостин. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Сега предстоят два дни почивка за Божидар, после - от понеделник пак в залата за тренировки. "Случва се на тренирова през ръцете му да минат до 30 тона тежести, но момчето е сериозно. С постижението си от 345 кг в двубоя в Батуми, Грузия, сега нашият щангист е на трето място в света след двама китайци. А за да заслужи квота за Олимпиадата в Токио след година, трябва да е сред първите 14, нали квотите вече са поименни... Но първо трябва да се подготви добре за предстоящото през септември световно първенство в Тайланд, сред това имаме и други състезания", обяснява треньорът Пламен Братойчев.

Пътят на Божидар към европейското злато тръгва от тази неугледна къщичка с 2 стаи в ромската махала на сливенското село Тополчане.
Пътят на Божидар към европейското злато тръгва от тази неугледна къщичка с 2 стаи в ромската махала на сливенското село Тополчане. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Той е бивш щангист от школата на знаменития треньор Иван Абаджиев. И вижда в успеха на своя състезател Божидар предзнаменование: "Аз бях европейски вицешампион, Божидар ме надмина, като стана шампион. Бях и световен вицешампион, значи сега е ред на Божидар да ме надмине и тук", е неговата шеговита логика.

Дали новият шампион мечтае и за олимпийска титла? "Това е мечтата на всеки спортист", твърди самият Божидар. А дали може да я постигне? Е, това вече зависи от самия него.

Местните коментират, че пътят на Божидар Андреев от ромската махала на село Тополчане до световния подиум във вдигането на тежести съвсем не е бил лек, но пък прилича на приказката за Пепеляшка. С тази разлика, убедени са те, че няма да удари 12 часа в полунощ и каляската няма да се превърне в тиква.

А приказката продължава в понеделник, когато община Сливен и нейният кмет Стефан Радев официално ще посрещнат свой европейски шампион. Има защо да са горди, тъй като България от 2014 г. не бе вземала злато в щангите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да