Красимир Ципов: С провокации нищо няма да се реши в Габрово

https://www.24chasa.bg/novini/article/7398460 www.24chasa.bg
Красимир Ципов

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призова хората да запазят спокойствие: “С провокации нищо няма да се реши в Габрово. С хвърляне на бомбички по служителите на полицията и жандармерията - също.”

Неполагане на достатъчно усилия да се убеди прокуратурата да бъдат задържани лицата, които нападнаха служител в магазин в Габрово, за 72 часа. Лоша преценка за създалата се ситуация преди два дни и твърде късно се поискаха допълнителни сили от МВР. Така заместник-министър Ципов аргументира пред БНТ нуждата от подаване на оставка на шефа на полицията в Габрово. Той изясни, че ромите в Габрово не са криминогенен контингент.

“Това трябва да е сигнал и към останалите дирекции, където могат да възникнат такива проблеми, че трябва да имат изключително заострено внимание, тъй като комуникацията с местната власт е основен приоритет на МВР”, допълни Ципов.

Според него предишните добри резултати на Областната дирекция на Габрово вероятно е довела до убедеността на ръководството ѝ, че могат да се справят с всяка ситуацията.

Според Ципов протестът вчера е започнал мирно, бил е воден диалог, включително с представители на местната власт и с вицепремиера Томислав Дончев. След това група се е разделила на няколко лъча, които са се насочили към къщи на ромски семейства.

Той апелира протестиращите граждани в Габрово да се организират и да определят лице за контакт.