Протестиращите подпалиха две цигански къщи в Габрово (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7398513 www.24chasa.bg
Разгневени младежи със сопи стигнаха в четвъртък вечерта до циганската махала. СНИМКА: Дима Максимова

Две цигански къщи, в които не е имало хора, са запалени в нощта срещу петък в Габрово.

Постройките на ул. “Батак” са били незаконни, но в едната живеели мъж и жена, които ровели по контейнерите, разказа 79-годишната Иванка Михайлова. Тя е единствената, отказала да напусне дома си и да избяга, както направиха останалите ѝ съседи цигани в покрайнините на града.

В района в четвъртък вечерта имаше сблъсъци между жандармерията и група гневни младежи. Около 21 ч униформените успяха да отблъснат протестиращите, дошли за линч, но около 23,30 ч постройките пламнали.

“Удряли с тояги, трошили, имаше много хора, полиция. Тук всички избягаха. И моят внук дойде с такси да ме вземе в Казанлък, но аз му казах, че никъде не мърдам.

50 г. живея

тука и имам

документи

Кой каквото е направил, нека да го накажат. Нашите момчета от ул. “Батак” няма да направят никога такова нещо”, нареждаше старицата.

В града вече има проблем с комуналните дейности и сметосъбирането, тъй като циганите не смеят да отидат на работа. Не пускат и децата на училище.

“За последните два дни статистиката показва, че има увеличение на броя на учениците, които отсъстват с близо 100, отколкото за миналата седмица. Отсъстват и 38 деца от детските градини”, каза на извънредна сесия началникът на управлението на образованието Георги Маринов. На нея съветниците се обявиха срещу всички форми на агресия и насилие.

В петък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на ОД на МВР в Габрово Борислав Бончев, в късния следобед той я подаде. Преди дни комисар Бончев увери, че има готовност да се гарантират мерки на предстоящия голям протест в града в събота. 

Извънреден брифинг дадоха шефът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски, вицепремиерът Томислав Дончев и кметът Таня Христова.

Те обявиха, че в града са задържани 4-ма души в нощта срещу петък, когато младежи влязоха в сблъсъци с жандармерията. “Срещу трима ще бъде образувано досъдебно производство по чл. 270 от НК за противопоставяне на орган на властта при изпълнение на задълженията му. Един е бил без документи”, обясни Христо Терзийски. Освен тях са задържани други 4-ма, които се проверяват за палежа на необитаема постройка около 23,30 ч. Има

пострадали

леко при

безредиците,

включително

служител на

МВР, както

и тв оператор

от Ямбол. Таня Христова призова за спокойствие и ненасилие. Тя каза, че не заселва роми в Габрово, а проблемът е в цялата държава. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир и обвърза случващото се с наближаващите местни избори.  

Кметицата поиска законодателна промяна, с която глобите за административни нарушения да бъдат заменени с наказателен труд.

Недоволството в Габрово възникна след побой на 7 април в хранителен магазин. Трима роми пребиха продавач в магазина. Бяха задържани на следващия ден. Гневни граждани опитаха да влязат в ареста и да ги линчуват, полицаите ги възпряха. На 11 април биячите бяха преместени в ареста във Велико Търново.

Борисов взе оставката на МВР шефа в Габрово Имало забавяне в реакцията

Шефът на Областната дирекция на МВР в Габрово старши комисар Борислав Бончев трябва да даде оставка. Това поиска премиерът Бойко Борисов от Дубровник вчера, след като напрежението в Габрово продължи да расте.

“Изключвам тези, които подклаждат случващото се в Габрово. Държа отговорен шефа на полицията. Защото е позволено месеци наред да се разхождат такива групички и да пият бирички по парковете. Полицията е за това - да се вземат мерки. И за едните, и за другите”, отсече премиерът.

Два часа по-късно министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви от Лион, че е поискал оставката на габровския МВР шеф и той я е подал. Маринов прекратява командировката си във Франция и заради събитията в Габрово спешно се завръща.  

Проверката продължава и ако се окаже, че има още виновни служители, те също ще понесат отговорността си,увери вътрешният министър.

“Няма незадържан ром за престъпление. Да, грубо посегателство. Да, тези, които са набили магазинера в Габрово, са задържани. Въпросът е защо са ги пуснали. За този, който ги е пуснал от ареста, ще искам тежки санкции, като се прибера”, коментира още Бойко Борисов.

Назначена е проверка и анализ на работата на Областната дирекция на МВР в Габрово, обяви пък зам. вътрешният министър Красимир Ципов по-рано вчера в кулоарите на парламента. Той даде брифинг с новия шеф на вътрешната комисия Пламен Нунев.

Има забавяне на действията и реакциите от ОД на МВР в Габрово предвид ситуацията, категорични бяха Ципов и Нунев. Материалите по преписката са били докладвани незабавно на районната прокуратура, но лицата са задържани 24 часа по-късно, каза зам.-министърът.

Ципов призова гражданите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Има готовност при нужда да се пратят подкрепления от полицаи и жандармеристи.

Видяхме трупан с години стаен гняв, той е справедлив, коментира депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Насочен е към онази неравнопоставеност между един етнос - ромския, и останалото население. Те получават помощи, а не плащат данъци, обясни той.

Томислав Дончев: Няма невинни - това са грешки, трупани с години

Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие, макар че вчера се прибрах, както съм свикнал, пеша и сам. Какво прави държавата в момента, какво правят силите на полицията и жандармерията? Те

не са тук да

пазят една част

от обществото

от друга част

Тук са да пазят обществения ред и живота на гражданите, общинското и държавното имущество. Ще стоят толкова, колкото е необходимо. Не може да си позволяваме хаос, не може да си позволяваме да има заплахи, да се руши, без значение кой го прави. Взели сме мерки във всички посоки и не сме се съобразявали кой какъв етнически произход има.  

Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи. Това не може да допуснем.

Първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред в общината. Абсолютна илюзия е обаче, че след като това се случи, ще продължим постарому. Водим и диалог с всички, без значение на каква позиция и с какви искания са.

Десетки граждани ми казаха: “Тези социални помощи на ромите плащаме ние.” Затова трябват мерки _ веднага след въдворяване на спокойствие. Някои от тези мерки са планирани и са в ход. Това са мероприятия, които се правят по отношение на прекратяване на злоупотребите със социални плащания, включително и ТЕЛК.

МВР, прокуратурата тук вършат чудесна работа. Законодателните промени, които вече са на вниманието на Народното събрание, обвързват социалните плащания с посещение на децата в клас.

Имаме огромен проблем със събирането на глобите, понеже социалното плащане е несеквестируем доход. Само че имаме лица, които получават немалко пари под формата на социално подпомагане, и същите имат глоби в някои случаи над 10 хил. лв. и държавата не може да си ги прибере. Това е първата задача след въдворяването на реда тук.

Искам да призова всички за спокойствие и разум. Всеки има правото да протестира, да изявява позиция. На никого не му е хрумвало да ограничава това право, но нека това да се случва по мирен начин, без да има заплаха за живота и здравето на другите. Част от пострадалите протестиращи са

пострадали от

приятелски огън

Илюзия е да смятаме, че всичко, което се случва тук, е предизвикано само и единствено от инцидента преди дни в един магазин. Не, това са грешки, трупани от години, тук няма невинни. Това е един труден урок, който предстои да научим.

Наказателен труд или 15 дни арест за дребни нарушения на роми иска ВМРО

РУМИНА ДИМИТРОВА

Тези, които не спазват закона и нарушават обществения ред, да полагат общественополезен труд или да бъдат задържани в МВР. Такива промени ще предложат от ВМРО в закона за административните наказания като част от пакета си за интеграция на ромите. Този закон наказва дребни нарушения, които не са криминални престъпления.  

“Един от най-големите проблеми, който трябва да бъде лекуван сред това население, е чувството за безнаказаност”, мотивира предложението зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов. В момента Законът за административните нарушения и наказания се оказва абсолютно неработещ, твърди той. Трите санкции в него - обществено порицание, глоба или временно лишаване от упражняване правото на професия, не работели при ромите.

“Това население е ясно, че предимно не си плаща глобите, защото казват - ние нямаме пари и сме на социални помощи. За временно лишаване от правото да се упражнява професия - познайте колко са академиците в циганските гета?”, посочи Веселинов.

Двете нови наказания - полагане на общественополезен труд и задържане в териториалните структури на МВР, ще се прилагат с решение на съд. Законопроектът предвижда задържането в МВР да е до 15 дни, а безвъзмездният труд не по-малко от 40 ч и не повече от 200 ч годишно.

Партията е изготвила промени и в Закона за местната власт, с които общините да получават държавна субсидия за общинска полиция, каквато към момента има само в четири общини. Той обаче залежавал в деловодството вече шести месец, защото “ДПС го бойкотирали”, обясни Веселинов.