Протестиращите подпалиха две цигански къщи в Габрово (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7398513 www.24chasa.bg
Разгневени младежи със сопи стигнаха в четвъртък вечерта до циганската махала. СНИМКА: Дима Максимова

Две цигански къщи, в които не е имало хора, са запалени в нощта срещу петък в Габрово.

Постройките на ул. “Батак” са били незаконни, но в едната живеели мъж и жена, които ровели по контейнерите, разказа 79-годишната Иванка Михайлова. Тя е единствената, отказала да напусне дома си и да избяга, както направиха останалите ѝ съседи цигани в покрайнините на града.

В района в четвъртък вечерта имаше сблъсъци между жандармерията и група гневни младежи. Около 21 ч униформените успяха да отблъснат протестиращите, дошли за линч, но около 23,30 ч постройките пламнали.

“Удряли с тояги, трошили, имаше много хора, полиция. Тук всички избягаха. И моят внук дойде с такси да ме вземе в Казанлък, но аз му казах, че никъде не мърдам.

50 г. живея

тука и имам

документи

Кой каквото е направил, нека да го накажат. Нашите момчета от ул. “Батак” няма да направят никога такова нещо”, нареждаше старицата.

В града вече има проблем с комуналните дейности и сметосъбирането, тъй като циганите не смеят да отидат на работа. Не пускат и децата на училище.

“За последните два дни статистиката показва, че има увеличение на броя на учениците, които отсъстват с близо 100, отколкото за миналата седмица. Отсъстват и 38 деца от детските градини”, каза на извънредна сесия началникът на управлението на образованието Георги Маринов. На нея съветниците се обявиха срещу всички форми на агресия и насилие.

В петък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на ОД на МВР в Габрово Борислав Бончев, в късния следобед той я подаде. Преди дни комисар Бончев увери, че има готовност да се гарантират мерки на предстоящия голям протест в града в събота. 

Извънреден брифинг дадоха шефът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски, вицепремиерът Томислав Дончев и кметът Таня Христова.

Те обявиха, че в града са задържани 4-ма души в нощта срещу петък, когато младежи влязоха в сблъсъци с жандармерията. “Срещу трима ще бъде образувано досъдебно производство по чл. 270 от НК за противопоставяне на орган на властта при изпълнение на задълженията му. Един е бил без документи”, обясни Христо Терзийски. Освен тях са задържани други 4-ма, които се проверяват за палежа на необитаема постройка около 23,30 ч. Има

пострадали

леко при

безредиците,

включително

служител на

МВР, както

и тв оператор

от Ямбол. Таня Христова призова за спокойствие и ненасилие. Тя каза, че не заселва роми в Габрово, а проблемът е в цялата държава. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир и обвърза случващото се с наближаващите местни избори.  

Кметицата поиска законодателна промяна, с която глобите за административни нарушения да бъдат заменени с наказателен труд.

Недоволството в Габрово възникна след побой на 7 април в хранителен магазин. Трима роми пребиха продавач в магазина. Бяха задържани на следващия ден. Гневни граждани опитаха да влязат в ареста и да ги линчуват, полицаите ги възпряха. На 11 април биячите бяха преместени в ареста във Велико Търново.

Борисов взе оставката на МВР шефа в Габрово Имало забавяне в реакцията

Шефът на Областната дирекция на МВР в Габрово старши комисар Борислав Бончев трябва да даде оставка. Това поиска премиерът Бойко Борисов от Дубровник вчера, след като напрежението в Габрово продължи да расте.

“Изключвам тези, които подклаждат случващото се в Габрово. Държа отговорен шефа на полицията. Защото е позволено месеци наред да се разхождат такива групички и да пият бирички по парковете. Полицията е за това - да се вземат мерки. И за едните, и за другите”, отсече премиерът.

Два часа по-късно министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви от Лион, че е поискал оставката на габровския МВР шеф и той я е подал. Маринов прекратява командировката си във Франция и заради събитията в Габрово спешно се завръща.  

Проверката продължава и ако се окаже, че има още виновни служители, те също ще понесат отговорността си,увери вътрешният министър.

“Няма незадържан ром за престъпление. Да, грубо посегателство. Да, тези, които са набили магазинера в Габрово, са задържани. Въпросът е защо са ги пуснали. За този, който ги е пуснал от ареста, ще искам тежки санкции, като се прибера”, коментира още Бойко Борисов.

Назначена е проверка и анализ на работата на Областната дирекция на МВР в Габрово, обяви пък зам. вътрешният министър Красимир Ципов по-рано вчера в кулоарите на парламента. Той даде брифинг с новия шеф на вътрешната комисия Пламен Нунев.

Има забавяне на действията и реакциите от ОД на МВР в Габрово предвид ситуацията, категорични бяха Ципов и Нунев. Материалите по преписката са били докладвани незабавно на районната прокуратура, но лицата са задържани 24 часа по-късно, каза зам.-министърът.

Ципов призова гражданите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Има готовност при нужда да се пратят подкрепления от полицаи и жандармеристи.

Видяхме трупан с години стаен гняв, той е справедлив, коментира депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Насочен е към онази неравнопоставеност между един етнос - ромския, и останалото население. Те получават помощи, а не плащат данъци, обясни той.

Томислав Дончев: Няма невинни - това са грешки, трупани с години

Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие, макар че вчера се прибрах, както съм свикнал, пеша и сам. Какво прави държавата в момента, какво правят силите на полицията и жандармерията? Те

не са тук да

пазят една част

от обществото

от друга част

Тук са да пазят обществения ред и живота на гражданите, общинското и държавното имущество. Ще стоят толкова, колкото е необходимо. Не може да си позволяваме хаос, не може да си позволяваме да има заплахи, да се руши, без значение кой го прави. Взели сме мерки във всички посоки и не сме се съобразявали кой какъв етнически произход има.  

Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи. Това не може да допуснем.

Първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред в общината. Абсолютна илюзия е обаче, че след като това се случи, ще продължим постарому. Водим и диалог с всички, без значение на каква позиция и с какви искания са.

Десетки граждани ми казаха: “Тези социални помощи на ромите плащаме ние.” Затова трябват мерки _ веднага след въдворяване на спокойствие. Някои от тези мерки са планирани и са в ход. Това са мероприятия, които се правят по отношение на прекратяване на злоупотребите със социални плащания, включително и ТЕЛК.

МВР, прокуратурата тук вършат чудесна работа. Законодателните промени, които вече са на вниманието на Народното събрание, обвързват социалните плащания с посещение на децата в клас.

Имаме огромен проблем със събирането на глобите, понеже социалното плащане е несеквестируем доход. Само че имаме лица, които получават немалко пари под формата на социално подпомагане, и същите имат глоби в някои случаи над 10 хил. лв. и държавата не може да си ги прибере. Това е първата задача след въдворяването на реда тук.

Искам да призова всички за спокойствие и разум. Всеки има правото да протестира, да изявява позиция. На никого не му е хрумвало да ограничава това право, но нека това да се случва по мирен начин, без да има заплаха за живота и здравето на другите. Част от пострадалите протестиращи са

пострадали от

приятелски огън

Илюзия е да смятаме, че всичко, което се случва тук, е предизвикано само и единствено от инцидента преди дни в един магазин. Не, това са грешки, трупани от години, тук няма невинни. Това е един труден урок, който предстои да научим.

Наказателен труд или 15 дни арест за дребни нарушения на роми иска ВМРО

РУМИНА ДИМИТРОВА

Тези, които не спазват закона и нарушават обществения ред, да полагат общественополезен труд или да бъдат задържани в МВР. Такива промени ще предложат от ВМРО в закона за административните наказания като част от пакета си за интеграция на ромите. Този закон наказва дребни нарушения, които не са криминални престъпления.  

“Един от най-големите проблеми, който трябва да бъде лекуван сред това население, е чувството за безнаказаност”, мотивира предложението зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов. В момента Законът за административните нарушения и наказания се оказва абсолютно неработещ, твърди той. Трите санкции в него - обществено порицание, глоба или временно лишаване от упражняване правото на професия, не работели при ромите.

“Това население е ясно, че предимно не си плаща глобите, защото казват - ние нямаме пари и сме на социални помощи. За временно лишаване от правото да се упражнява професия - познайте колко са академиците в циганските гета?”, посочи Веселинов.

Двете нови наказания - полагане на общественополезен труд и задържане в териториалните структури на МВР, ще се прилагат с решение на съд. Законопроектът предвижда задържането в МВР да е до 15 дни, а безвъзмездният труд не по-малко от 40 ч и не повече от 200 ч годишно.

Партията е изготвила промени и в Закона за местната власт, с които общините да получават държавна субсидия за общинска полиция, каквато към момента има само в четири общини. Той обаче залежавал в деловодството вече шести месец, защото “ДПС го бойкотирали”, обясни Веселинов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.