НАП подхвана и вътрешните превози на черно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7398832 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Румяна Тонева

Срещу 3 лв. лични коли отнемат 30% от оборота на легалните превозвачи

Екипи на НАП започнаха проверки и на вътрешните превози на черно, видя екип на „24 часа“. Масираните акции са по сигнал на Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Легалните превозвачи са поискали съдействие от НАП, МФ, МВР и ИА „Автомобилна администрация“ в битката си срещу нерегламентираните превози.

Проблемът е в това, че 10 минути преди тръгване на автобусите, през спирките им преминават леки коли и микробуси, които срещу 3 лв. возят до Перник. Така, хем собствениците на превоза са доволни, защото споделят разходите по пътуването, хем пътуващите са доволни, тъй като се возят по-евтино. Ощетени са хазната, в която биха влезли повече пари и легалните превозвачи, чийто оборот и приходи намаляват. Легендата е, че пътниците в колата са приятели и дори близки, които просто се прибират заедно.

При внезапната проверка на изхода към Перник обаче, собственици на автомобили бяха неприятно изненадани от това, че един от пътниците се оказа „таен клиент“- т.е. данъчен инспектор на смяна. Той бе съобщил номера на автомобила, направлението и цената на пътуването на своите колеги. На изхода на София, полицаи спираха на пътя автомобили с такива пътници в тях и така оправданието за приятелите отпада.

Наказанието при установен транспорт на черно е глоба до 500 лв. и запечатване на автомобила за един месец. Акциите на данъчните ще продължат, категоричен бе говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За „24 часа“ Милтенова припомни, че наскоро имаше протести на легални превозвачи, които искат законодателни промени и защита от държавата срещу нелегалния транспорт. Превозвачите настояват за създаването на единен орган, който да пресича нерегламентираните превози, а докато той бъде създаден, за даване на правомощия на КАТ да извършва непрекъснати проверки на пътя и за такъв транспорт

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.