Иванчева поискала подкуп от 1917 минимални работни заплати, а получила 268

https://www.24chasa.bg/novini/article/7400404 www.24chasa.bg
Иванчева преди днешното съдебно заседание. Снимка ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 997 000 лева подкуп, което се равнява на 1917 минимални работни заплати, а получила 136 908 лева, което са 268 минимални работни заплати към онзи момент. Изчислението направи прокурор Илиян Рангелов в своята пледоария.

Една година след ареста на кметицата, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко  Дюлгеров в спецсъда започнаха пледоарите на делото. Повече от 3 часа пледираха прокурорите. Обвинението поиска за тримата наказанието да бъде около средния размер за този вид престъпление, предвиждащ от 10 до 30 години затвор, също както и конфискация на имуществото и без право да заемат ръководни длъжности.

Проблемът с корупцията е особено наболял в нашето общество, казаха прокурорите. Те охарактеризираха тримата подсъдими като безскрупулни хора, а основната подсъдима Иванчева - като човек с чувство за безнаказаност, който отказвал да се съобрази със съда и бавещ преписките, без да мисли, че от това се трупат загуби.

От пледоарията стана ясно, че първоначално кметицата и заместничката й мислели да поискат от Ваклин, който строи в местността "Камбаните" от 3 до 5 процента от 12 500 кв. м разгъната площ, което се равнява на около 650 кв. м или пък 250 000 евро пари. Тъй като обаче Ваклин имал и още строежи в "Младост", сумата нараснала на 500 000 евро.

Какъв да е размерът на парите станало, след като в началото на февруари Ваклин подал сигнал в КПКОНПИ, тъй като преписката му се бавела близо година. Той усетил, че ще има корупционни намерения спрямо него. На 23 март бизнесменът и Дюлгеров се срещнали и се разбрали плащането да става на части, като Дюлгеров предложил на 3 пъти по 70-80 хил евро. На 2 април 2018 г. Ваклин осигурил първата сума от 70 000 евро. Тя била 100 броя банкноти от по 500 евро и 200 броя от по сто евро. Парите били предадени на разследващите.

На 3 април Дюлгеров, Иванчева и Петрова се срещнали в пицария в кв. "Борово", като Дюлгеров уведомил кметицата и заместничката й, че Ваклин е съгласен, но иска лична среща с тях, за да бъде сигурен, че давайки парите, проектът му нямало да бъде спъван. Тази среща се състояла на 13 април 2018 г. 

Иванчева обяснила на срещата с Дюлгеров, че до първото плащане преписката ще стои при нея. Самото предаване на парите станало на 17 април.

По-късно очаквайте какво пледира защитата пред специализирания съд!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон