Най-малкото врачанско село гласува на референдум да има ли кариера за глауконит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7400409 www.24chasa.bg
Снимка: Валери Ведов/Архив

Врачанското с. Мало Пещене гласува днес на референдум дали да бъде разкрита кариера за глауконит в землището му. Най-малко село в община Враца има постоянно регистрирани 17 жители, но в избирателния списък са включени над 40 души. Според кметския наместник Иван Стоянов в списъка са включени хората, които от години са на работа в чужбина или живеят постоянно във Враца и други селища в областта, но имат къщи в селото.

Искането на хората от селото и съседното Голямо Пещене е природата да се запази автентична, което изключва промишлена дейност, замърсяващо производство и добивна дейност. Жителите на Мало Пещене се опасяват, че добивът на глауконитови пясъци в селото може да отблъсне желаещите да си купят къща там.

Референдумът се провежда след решение на общинският съвет във Враца, което бе гласувано преди месец. Миналата година граждани и еколози организираха петиция против създаването на кариера в района на с. Мало Пещене.

Основната причина, която накара хората да въстанат против откриването на мината в района е, че според тях в процеса на работа въздухът ще бъде сериозно замърсен, а естествената природа ще бъде унищожена. Врачани и живеещите в околните села се опасяват още, че със започването по работата в находището и без друго обезлюденият регион ще стане още по-неприветлив за живеене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.