Студенти откриха зона за компостиране в Студентски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/7401069 www.24chasa.bg
Гергана Димитрова до новия компостер в столичния кв. "Студенстки град". СНИКА: ВЕРОНИКА БОЙЧЕВА

"Зоната за компостиране в "Студентски град" съществува от 2015 г. по проект на "Зелена София", но хората, които я стопанисваме сега я откриваме наново с помощта на дарения. Сега е в много по-добир вид", казва Гергана Димитрова, която е председател на екоклуба "Юнеко" към Софийския университет. Малко след откриването на зоната преди 4 г., компостерът е откраднат. Група студенти обаче решава да възстанови мястото за създаване на биотор от отпадъци. Зоната за компостиране се намира на кръстовището между ул. "акад. Борис Стефанов" и ул. "Атанас Манчев".

"Компостерът е 680 литра. Той е дарение от Никола Рахнев и сме облагородявали мястото с доста хора като екоклуба на УНСС например", добавя Гергана Димитрова. Органичите отпадъци като обелки от зеленчуци, черупки от яйца, пакетчета чай и картон ще се превъщат в биотор, който ще се използва за наторяване на междублокивите пространства в квартала. "Всеки, който има нужда от биологична тор е добре дошъл", казва председателката на студентския клуб "Юнеко".

Подобни копостери със свободен досъп в София има на ул. "проф. Фритьоф Нансен" както и в кв. "Княжево".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.