20 г. затвор и конфискация на имотите иска прокуратурата за Иванчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7401137 www.24chasa.bg
Десислава Иванчева и Биляна Петрова дойдоха в добро настроение в спецсъда. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Кметицата се закани да съди Иван Гешев. Той: Ще чакам дела и от Очите, и от Куката!

20 години затвор, 30 хиляди лева глоба и конфискация на цялото имущество поиска Специализираната прокуратура за отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Година след като тримата бяха арестувани със 70 хил. евро белязани банкноти, делото стигна до финал в спецсъда. Пледоариите бяха в неделя, което е прецедент в съдебната практика.

Преди обаче да чуят какво наказание им искат, още в ранна утрин Иванчева и Петрова се заканиха да съдят зам. главния прокурор Иван Гешев.

“Ще заведем дело срещу Гешев за подвеждане и неправилна информация по медиите, за клевета. Ще има ответен удар по това, за което е излъгал”, обяви Иванчева. “Няма основания Иванчева и Петрова да ми завеждат дело. В конституцията е регламентиран функционалният имунитет на магистратите по повод изпълнение на служебните им задължения”, обясни Гешев няколко часа по-късно от ГКПП Кулата.

После се пошегува, че очаква дела да му образуват “тези, които наричате Митьо Очите, Куката, кланът Гольовците от “Орландовци”. Всеки можел да избира как и по какъв начин да се защитава. “Подсъдимите

Иванчева и

Петрова

са една идея

по-агресивни

и пробват всички възможни способи, но не се притеснявам от нищо. Даже е чест, че подсъдими и обвиняеми лица се ангажират толкова активно с мен”, допълни Гешев. 

“Безскрупулни хора, които демонстрират чувство за безнаказаност”. Така Георги Николов, един от тримата наблюдаващи прокурори, определи Иванчева и Петрова в пледоарията си. Магистратите говориха повече от 3 часа и половина. “Тяхното отношение към инвеститорите е било безкомпромисно, те са ги притискали да правят дарения”, добави Николов. В обясненията си пред съда преди седмица самата Иванчева съобщи, че искала от инвеститорите да даряват по 20 евро на квадратен метър разгъната застроена площ. Тези пари отивали за изграждане на детски площадки и градинки в района.

“Проблемът с корупцията е особено наболял в нашето общество”, обяви прокурор Николов.

Според обвинителите събраните доказателства показвали, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни.

1917 минимални работни заплати към април 2018 г. На толкова се равнява поисканият от Иванчева подкуп, изчисли другият прокурор по делото Илиян Рангелов. Обвинението твърди, че

кметицата

всъщност

искала

500 хил. евро,

което в български пари било 997 000 лева, за всичките сгради, които инвеститорът Александър Ваклин строял в софийския квартал “Младост”. Те обаче се съгласили на 250 хил. евро, които да получат на три вноски. “Първата вноска от 70 хил. евро се равнява на 136 908 лева, или 268 минимални заплати към 2018 г.”, изчисли още Рангелов. Най-първо всъщност Иванчева и Петрова искали 3-5% от 12 500 квадратни метра разгъната застроена площ, което е 650 кв. м. 

Прокурорите подробно описаха трудностите около преписката за строежа на Александър Ваклин в местността Камбаните. Тя пристигнала в район “Младост” от Столичната община на 16 юни 2017 г., но до 28 ноември 2017 г. по нея нямало движение и стояла на бюрото на Иванчева. Затова на 12 декември 2017 г. Ваклин завел дело в административния съд.

“Преписката не е бавена умишлено. През тези месеци е проверявано дали теренът не е общински, прокуратурата не отчита и времето за администриране на документа”, опонира адвокатът на кметицата Марин Марковски.

Според прокурорите първият сигнал, че преписката на Ваклин се бави, за да се поиска подкуп, бил пратен през август 2017 г. Тогава неговата съпруга Полина Ваклин, която е адвокат, се срещнала с Иванчева по повод озеленяването на района. Тя обаче останала с впечатление, че кметицата не се интересува от зеленината. 

В началото на март м.г. Ваклин потърсил за съдействие Петко Дюлгеров, който да проучи проблемите с документа. Двамата имали няколко срещи и телефонни разговори, които са записани със СРС по време на разследването. На 23 март 2018 г. се разбрали

плащането на

подкупа в размер

на 250 хил. евро

да стане на

три вноски

от по 70 хил. евро. Толкова са 20 евро за 12 500 квадрата разгъната застроена площ. Сумата определили Иванчева и Петрова на среща с Дюлгеров в пицария в кв. “Борово”.

Единствената среща между Иванчева и Ваклин била на 13 април 2018 г., четири дни преди предаването на белязаните пари, което става на 17 април 2018 г. Те били 100 банкноти по 500 евро и 200 броя по 100 евро. Парите били осигурени от Ваклин на 2 април. Той ги занесъл в службите, за да ги бележат. Прокурор Илиян Рангелов припомни, че при задържането на Иванчева и Петрова заради веществото, с което се бележат парите, светнали отвън и отвътре лявата предна врата на колата на кметицата, скоростният лост, ключът на автомобила, воланът. Адвокат Марин Марковски обяви, че случаят е “провокация към подкуп”. 

И посочи, че Иванчева не била пипала белязаните пари. Флуоресценцията по ръцете ѝ била от прибори, които Дюлгеров преди това досковал, докато са били на кафе. До редакционното приключване на броя пледоариите на адвокатите не бяха приключили.