Петкова се среща в Сочи с шефове на "Росатом" , "Дженерал Електрик" и "Фраматом"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7401830 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова СНИМКИ: Авторката

От началото на май се приемат оферти за "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и екипът и пристигнаха в Сочи за участие в 11-тото издание на международния форум "Атомекспо-2019". В днешния ден и предстоят поредица от срещи с ръководството на "Росатом", с представители на "Дженерал електрик", с изпълнителния директор на "Фраматом". Тя ще разговаря и със сръбския министър на иновациите Ненад Попович. Петкова поясни пред журналисти, че проектът "Белене" се разглежда като регионален и със сръбския си колега ще обсъждат възможностите сръбски компании да участват в него с договори за изкупуване на тока, или по начини, по които процедурата за избор на стратегичесги инвеститор позволява. 

Петкова припомни, че процедурата е обявена, но срокът за подаване на оферти ще започне да тече в началото на май, когато  излезе публикацията в официалния вестник на ЕС. Това се бавело, тъй като документите се превежнали на езиците на 27-е страни членки, каза министърът на енергетиката. Срещите днес ще дадах отговор на много въпроси, заяви тя. "Те ще дадат и един хоризонт на бъдещото ни сътрудничество".

Нямаше насрочена среща с китайската CNNC, чиито представители участват във форума. С Петкова на атомния форум са шефът на БЕХ Петьо Иванов, шефът на борда на директорите на АЕЦ  "Козлодуй"  Жаклен Коен и директорът на централата Наско Михов, шефът на НЕК Петър Илиев и др. В Сочи е и зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той каза, че интересът към проекта "Белене" е голям, предложи да си види какви оферти ще се получат.

Преди два дни той се е срещал със съветник по атомните въпроси на френското правителство, те са заявили, че искат на участват в проекта.

Шефът на НЕК Петър Илиев също се е срещал с представители  на "Фраматом". Интересно е, че унгарци са поискали на видят площадката на "Белене", те вече са били там,  а през седмицата Илиев ще се среща с тях, тъй като имали въпроси по процедурата. 

Колкото до оценката на активите на "Белене", Илиев каза, че тя е по-скоро за НЕК, а не за инвеститорите.  В публичното пространство отдавна се спряга сумата от 3,5 млрд. лв. Дори е и повече, каза Илиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното