Петкова се среща в Сочи с шефове на "Росатом" , "Дженерал Електрик" и "Фраматом"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7401830 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова СНИМКИ: Авторката

От началото на май се приемат оферти за "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и екипът и пристигнаха в Сочи за участие в 11-тото издание на международния форум "Атомекспо-2019". В днешния ден и предстоят поредица от срещи с ръководството на "Росатом", с представители на "Дженерал електрик", с изпълнителния директор на "Фраматом". Тя ще разговаря и със сръбския министър на иновациите Ненад Попович. Петкова поясни пред журналисти, че проектът "Белене" се разглежда като регионален и със сръбския си колега ще обсъждат възможностите сръбски компании да участват в него с договори за изкупуване на тока, или по начини, по които процедурата за избор на стратегичесги инвеститор позволява. 

Петкова припомни, че процедурата е обявена, но срокът за подаване на оферти ще започне да тече в началото на май, когато  излезе публикацията в официалния вестник на ЕС. Това се бавело, тъй като документите се превежнали на езиците на 27-е страни членки, каза министърът на енергетиката. Срещите днес ще дадах отговор на много въпроси, заяви тя. "Те ще дадат и един хоризонт на бъдещото ни сътрудничество".

Нямаше насрочена среща с китайската CNNC, чиито представители участват във форума. С Петкова на атомния форум са шефът на БЕХ Петьо Иванов, шефът на борда на директорите на АЕЦ  "Козлодуй"  Жаклен Коен и директорът на централата Наско Михов, шефът на НЕК Петър Илиев и др. В Сочи е и зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Той каза, че интересът към проекта "Белене" е голям, предложи да си види какви оферти ще се получат.

Преди два дни той се е срещал със съветник по атомните въпроси на френското правителство, те са заявили, че искат на участват в проекта.

Шефът на НЕК Петър Илиев също се е срещал с представители  на "Фраматом". Интересно е, че унгарци са поискали на видят площадката на "Белене", те вече са били там,  а през седмицата Илиев ще се среща с тях, тъй като имали въпроси по процедурата. 

Колкото до оценката на активите на "Белене", Илиев каза, че тя е по-скоро за НЕК, а не за инвеститорите.  В публичното пространство отдавна се спряга сумата от 3,5 млрд. лв. Дори е и повече, каза Илиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,