Караянчева награди победителите в национално състезание по водене на парламентарен дебат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402188 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева Снимка: Архив

Председателят на парламента Цвета Караянчева награди победителите в националното състезание по водене на парламентарен дебат, финалът на което се проведе в пленарна зала. Победител стана отборът на Борислав Драганджиков и Захари Николаев от София. Втори остана отборът на Тодор Рогошев и Александър Бъчваров от Пловдив, предаде БТА.

Основен критерий на журито бе използваната аргументация по темата дали Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция.

Финалът на дебата е част от съвместен проект между Асоциация Дебати България и Народното събрание. Преди началото на дебата председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна към младежите с думите: "Във вашите ръце е бъдещето на България".

"Във вашите сърца е скътано родолюбието и преклонението пред направеното от предците. Утре ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция. Един изключително прогресивен документ за съвремието, в което е създаден. Събитие, което предопределя развитието на България като свободна и независима държава", каза още Цвета Караянчева. Тя благодари на участниците в националното състезание. "Мили деца, вие се справихте чудесно. Вие показахте, че силата на аргументите е най-важна, че уважението дори към инакомислещите е неделима част от всеки дебат, че именно в дискусиите могат да се представят и да бъдат чути всички "за" и "против". Вие показахте, че имате културата и възможностите да се представите не само като подготвени, но и като изключително убедителни оратори", обърна се Караянчева към участниците в дебата.

След финала на състезанието Караянчева изтъкна, че състезанието е показало, че институционалността в България не си е тръгнала.

"Надявам се в бъдеще те да бъдат хората, които ще ни сменят на парламентарните банки. Те дебатираха изцяло по темата и не влязоха в личностни нападки, което е изключително хубаво", каза още Караянчева.

Николай Ангелов, член на УС на Асоциация Дебати като председател на журито обяви победителите в състезанието, в което са участвали близо 30 деца от три града в страната. Всички ученици и гости на Народното събрание получиха дипляна "Конституциите на България".

Доц. Антоний Гълъбов, който е един от радетелите за осъществяването на проекта, заяви, че искрено се надява тази култура на дебати да отвори перспектива за пълноценна реализация на младите хора в България.

"Българското средно образование, особено в сегашните му реформи, трябва да отваря все повече пространство за свободна конкуренция между младите хора. Те имат нужда да се изявят", заяви доц. Гълъбов и изрази надежда тази традиция за дебати да се утвърди в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,