Караянчева награди победителите в национално състезание по водене на парламентарен дебат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402188 www.24chasa.bg
Цвета Караянчева Снимка: Архив

Председателят на парламента Цвета Караянчева награди победителите в националното състезание по водене на парламентарен дебат, финалът на което се проведе в пленарна зала. Победител стана отборът на Борислав Драганджиков и Захари Николаев от София. Втори остана отборът на Тодор Рогошев и Александър Бъчваров от Пловдив, предаде БТА.

Основен критерий на журито бе използваната аргументация по темата дали Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция.

Финалът на дебата е част от съвместен проект между Асоциация Дебати България и Народното събрание. Преди началото на дебата председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна към младежите с думите: "Във вашите ръце е бъдещето на България".

"Във вашите сърца е скътано родолюбието и преклонението пред направеното от предците. Утре ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция. Един изключително прогресивен документ за съвремието, в което е създаден. Събитие, което предопределя развитието на България като свободна и независима държава", каза още Цвета Караянчева. Тя благодари на участниците в националното състезание. "Мили деца, вие се справихте чудесно. Вие показахте, че силата на аргументите е най-важна, че уважението дори към инакомислещите е неделима част от всеки дебат, че именно в дискусиите могат да се представят и да бъдат чути всички "за" и "против". Вие показахте, че имате културата и възможностите да се представите не само като подготвени, но и като изключително убедителни оратори", обърна се Караянчева към участниците в дебата.

След финала на състезанието Караянчева изтъкна, че състезанието е показало, че институционалността в България не си е тръгнала.

"Надявам се в бъдеще те да бъдат хората, които ще ни сменят на парламентарните банки. Те дебатираха изцяло по темата и не влязоха в личностни нападки, което е изключително хубаво", каза още Караянчева.

Николай Ангелов, член на УС на Асоциация Дебати като председател на журито обяви победителите в състезанието, в което са участвали близо 30 деца от три града в страната. Всички ученици и гости на Народното събрание получиха дипляна "Конституциите на България".

Доц. Антоний Гълъбов, който е един от радетелите за осъществяването на проекта, заяви, че искрено се надява тази култура на дебати да отвори перспектива за пълноценна реализация на младите хора в България.

"Българското средно образование, особено в сегашните му реформи, трябва да отваря все повече пространство за свободна конкуренция между младите хора. Те имат нужда да се изявят", заяви доц. Гълъбов и изрази надежда тази традиция за дебати да се утвърди в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.