В Стара Загора бутат 54 незаконни постройки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402270 www.24chasa.bg
Акцията по събарянето на незаконните постройки в Стара Загора започна днес сутринта към 9,30 часа. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Акцията в циганския квартал протича спокойно

При засилени мерки за сигурност днес започна премахването на 54 незаконни постройки в местността "Карасиврия" на циганския квартал "Лозенец" в Стара Загора. Сутринта в района бяха струпани сили на полицията и жандармерията, но протести и напрежение нямаше. В началото на квартала се събраха петдесетина души, повечето жени и деца, униформените обаче не ги допуснаха в района, където работеха багерите. Хората попитаха защо къщите им не са били съборени, когато са започнали да ги строят - преди 20 и повече години. Други посочиха, че редовно си плащат вода и ток, въпреки че са живеели незаконно на тези места.

Повече няма да гласуваме за този кмет, обобщиха местните.

В Стара Загора ще бъдат премахнати още 54 незаконни постройки. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"До този момент никой от засегнатите не се е обърнал към общината за съдействие за настаняване в общинско жилище, ако отговоря на условията, или пък за покупката на остъпено място на строеж. Имаме подходящи терени", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той бе категоричен, че визията за развитието на града не предвижда на това място да се изгражда гето, според плана тук са зелени площи и такиви ще останат, по думите на Тодоров. "След незаконните къщи идват бездомните кучета и незаконните сметища, тези къщи дори нямат адреси", посочи той.

Акцията по събарянето на незаконните къщи предизвика интереса на журналистите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Кметът припомни, че процедурата преди да навлязат багерите продължава година и половина и тя е спазена. Хората са предупредени 6 месеца по-рано и е трябвало за месец сами да разрушат незаконните си къщи. Веднага така е станало с 6 къщи, до последно обаче днес хора изнасяха покъщнината си от обречените постройки.

Районът е отцепен от полицията, никой не пречи на работата на багерите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Има и собственици, които са дали процедурата на съд, но на трета инстанция във ВКС са загубили делата и сега трябва да поемат и разноските за тях.

До последно имаше хора, които изнасяха покъщнина от обречените къщи, макар да са били предупредени за събарянето им 6 месеца по-рано. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От началото на кметуването на Живко Тодоров, той е в края на втория си мандат, досега в Стара Загора са премахнати 172 незаконни постройки в кварталите "Лозенец" и "Кольо Ганчев", сега ще станат 226, обобщиха от общината. След багерите тя има и задължението да изчисти терена от строителните отпадъци.

Полицията бе готова да се намеси при необходимост, но не се наложи. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Предстои догодина да премахнем и други 93 къщи в квартал "Лозенец", процедурата за това е в началото си", съобщи още кметът.

Петдесетина души, предимно жени и деца, се събраха на границата на квартала, но униформените не ги допуснаха до багерите. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Той даде като добър пример хора, които са потърсили и получили съдействие от общината за закупуване на отстъпено право на строеж, след като през юли 2014 г. в същия квартал бяха съборени 55 други къщи, а на тяхното място бе посадена гора. Тогава се стигна до сблъсъци на местните с жандармерията - нещо, което сега организаторите на акцията не допуснаха. Предвижда се тя да продължи 3-4 дни.

На място дойде и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който похвали местната власт в Стара Загора за действията й срещу незаконното строителство. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Не зная защо преди години е позволено в незаконни къщи да бъдат прекарани вода и ток, може би е имало политическа воля за това", предположи Живко Тодоров.

В Стара Загора дойде и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, който даде като добър пример за всички български кметовете действията в Стара Загора срещу незаконното строителство. "Това, което става в Стара Загора, няма никаква връзка с напрежението в Габрово", бе категоричен евродепутатът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

Сертификатът на Цончо Родев се пази в музея КОЯ Е ТЯ Д-р Мариана Кръстева е родена през 1963 г. Завършва история в Софийския университет. Започва работа във Военноморския музей във Варна през 1994 г., като през 2007 г. става негов директор. В началото на август се навършиха 60 години от началото на подводната археология в България.