Шефът на Венецианската комисия стана почетен доктор на университета в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402536 www.24chasa.bg
Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий" СНИМКИ: Дима Максимова

Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий". На церемонията присъства целият Конституционен съд начело с председателя му проф.Борис Велчев.

"Радвам се в контекста на отбелязването на 140-годишнината от Търновската конституция да впишем едно наше малко тържество с един голям знак, с едно преклонение пред правото и с надежда за справедливост", каза ректорът проф.Христо Бонджолов, който представи решението на Академичния съвет за удостояването на д-р Букикио с почетното звание.

"Като дългогодишен председател на Европейската комисия за демокрация чрез право Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на конституцията, както и по законодателните инициативи за реформиране на съдебната ни система", се посочва в решението.

На тържествената церемония Джани Букикио открои значението на комисията, създадена преди 30 години при реформирането на страните от Източна Европа.

"Венецианската комисия се превърна във важен съветник при изготвянето на конституционни и параконституционни текстове", каза той.

Тази вечер Джани Букикио ще бъде гост на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и ще говори за индивидуалния достъп до Конституционния съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и