Шефът на Венецианската комисия стана почетен доктор на университета в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402536 www.24chasa.bg
Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий" СНИМКИ: Дима Максимова

Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий". На церемонията присъства целият Конституционен съд начело с председателя му проф.Борис Велчев.

"Радвам се в контекста на отбелязването на 140-годишнината от Търновската конституция да впишем едно наше малко тържество с един голям знак, с едно преклонение пред правото и с надежда за справедливост", каза ректорът проф.Христо Бонджолов, който представи решението на Академичния съвет за удостояването на д-р Букикио с почетното звание.

"Като дългогодишен председател на Европейската комисия за демокрация чрез право Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на конституцията, както и по законодателните инициативи за реформиране на съдебната ни система", се посочва в решението.

На тържествената церемония Джани Букикио открои значението на комисията, създадена преди 30 години при реформирането на страните от Източна Европа.

"Венецианската комисия се превърна във важен съветник при изготвянето на конституционни и параконституционни текстове", каза той.

Тази вечер Джани Букикио ще бъде гост на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и ще говори за индивидуалния достъп до Конституционния съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,