Шефът на Венецианската комисия стана почетен доктор на университета в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402536 www.24chasa.bg
Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий" СНИМКИ: Дима Максимова

Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий". На церемонията присъства целият Конституционен съд начело с председателя му проф.Борис Велчев.

"Радвам се в контекста на отбелязването на 140-годишнината от Търновската конституция да впишем едно наше малко тържество с един голям знак, с едно преклонение пред правото и с надежда за справедливост", каза ректорът проф.Христо Бонджолов, който представи решението на Академичния съвет за удостояването на д-р Букикио с почетното звание.

"Като дългогодишен председател на Европейската комисия за демокрация чрез право Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на конституцията, както и по законодателните инициативи за реформиране на съдебната ни система", се посочва в решението.

На тържествената церемония Джани Букикио открои значението на комисията, създадена преди 30 години при реформирането на страните от Източна Европа.

"Венецианската комисия се превърна във важен съветник при изготвянето на конституционни и параконституционни текстове", каза той.

Тази вечер Джани Букикио ще бъде гост на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и ще говори за индивидуалния достъп до Конституционния съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.