Шефът на Венецианската комисия стана почетен доктор на университета в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402536 www.24chasa.bg
Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий" СНИМКИ: Дима Максимова

Д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа, бе удостоен със званието Доктор Хонорис кауза на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий". На церемонията присъства целият Конституционен съд начело с председателя му проф.Борис Велчев.

"Радвам се в контекста на отбелязването на 140-годишнината от Търновската конституция да впишем едно наше малко тържество с един голям знак, с едно преклонение пред правото и с надежда за справедливост", каза ректорът проф.Христо Бонджолов, който представи решението на Академичния съвет за удостояването на д-р Букикио с почетното звание.

"Като дългогодишен председател на Европейската комисия за демокрация чрез право Джани Букикио винаги е подкрепял демократичния процес в България чрез даването на доклади и становища по всички ревизии на конституцията, както и по законодателните инициативи за реформиране на съдебната ни система", се посочва в решението.

Шефът на Венецианската комисия стана
почетен доктор на университета в Търново

На тържествената церемония Джани Букикио открои значението на комисията, създадена преди 30 години при реформирането на страните от Източна Европа.

Шефът на Венецианската комисия стана
почетен доктор на университета в Търново

"Венецианската комисия се превърна във важен съветник при изготвянето на конституционни и параконституционни текстове", каза той.

Шефът на Венецианската комисия стана
почетен доктор на университета в Търново

Тази вечер Джани Букикио ще бъде гост на тържественото заседание на Конституционния съд по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и ще говори за индивидуалния достъп до Конституционния съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска