Петкова: До 12 месеца да имаме избран инвеститор и лицензиран проект "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402708 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова СНИМКА: Авторката

Лицензът ще вдигне делът на българската държава

До 12 месеца да има избран стратегически инвеститор в "Белене" и паралелно да приключи лицензирането на техническия проект. Към това се стреми екипът на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В Сочи, където участва в международния форум "Атомекспо - 2019", тя заяви пред журналисти, че в края на миналата година Агенцията за ядрено регулиране е изпратила писмо до НЕК, в което пита дали да продължи лицензирането на поекта. То бе спряно на финален етап през 2012 г., когато кабинетът "Борисов 1", а след това и парламентът замразиха "Белене". НЕК е отговорила, че иска да бъде окончателно приключен процесът на лицензиране. Дейностите могат да приключат за 6 месеца.

Според министър Петкова, когато проектът бъде лицензиран, това ще има огромен ефект за инвеститорите, тъй като те ще са наясно какво точно ще изграждат и какво ще инвестират.

В същото време и за българската държава ще е добре, тъй като притежанието на лиценциран проект за атомна централа ще вдигне цената на активите на "Белене". Вероятно ще може на бъде увеличен делът на българската държава в проекта. Както "24 часа" е писал, правителството държи да има блокираща квота от 34% в компанията.

По време на форума министър Петкова се срещна с представители на "Фраматом", които са потвърдили интереса си да продължат участието си в проекта. По-късно тя се срещна и с министъра по иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович. 30 г. в Сърбия е имало мораториум за развитието на ядрената енергетика, сега на неговото ведомство са възложили да развива научни изследвания в тази област. България пък има 40 г. опит в атомната енергетиката. Петкова е запознала сръбския министър с процедурата за избор на инвеститор за "Белене", както и с възможността компании от региона, които са големи консуматори на ток, да участват в него на база на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията или като миноритарни акционери. Налице е интерес от сръбските ни партньори, каза Петкова.

Тя се е срещнала и с държавния секретар на министерството в Унгария, което се занимава с реализацията на проекта за АЕЦ "Пакш 2". Петкова потвърди, че унгарска компания е проявила интерес да инвестира в "Белене", тя не е от ядрения сектор.

Предстои министър Петкова да се срещне с представители на "Росатом" и "Джетерал Електрик".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.