Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов, уважавам личното му решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402822 www.24chasa.bg
Президентът е във Велико Търново по повод честванията за 140 г. от приемането на Търновската конституция. Той бе гост на тържествено заседание на Конституционния съд. Снимка ДИМА МАКСИМОВА

Не съм снемал доверието си от г-н Христов, каза президентът във Велико Търново по повод попадането на шефа на кабинета му в евролистата на БСП.

"Всеки е свободен да се кандидатира за изборна длъжност и това е лично решение на г-н Христов, което аз уважавам. Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на една все по-динамична Европа", каза Радев. Президентът допълни, че Иво Христов е поискал неговото съгласие да бъде номиниран. "Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да прави своя избор", каза Радев.

"Всички знаем, че бъдещето на България е да бъде все по-пълно интегрирана в една обединена и силна Европа, а за да можем да бъдем пълноценно интегрирани, ни трябват компетентни и свободомислещи хора с капацитет, които не само да отстояват нашия интерес, а да мислят и да работят Европа да става по-единна и по-просперираща", коментира държавният глава.

По повод етническото напрежение в Габрово Радев посочи, че цели поколения в България израстнали с чувството за безнаказаност, затова и се вихри този произвол. "Гневът на хората от Габрово е разбираем и основният проблем е в беззаконието. Това е всеобщ проблем за държавата и според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият - това е безкомпромисно и твърдо прилане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност. Ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото - ето там трябва да работим", коментира Радев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.