Проф. Борис Велчев: Г-н Президент, нека видим името на Велико Търново в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7402973 www.24chasa.bg

Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев призова президента Радев да инициира промяна в конституцията и Велико Търново да бъде записано в нея като историческа и духовна столица на България. Предложението бе направено по време на тържеството заседание на Конституционния съд в залата на Учредителното събрание по повод 140 г. от Търновската конституция.

"Действащата конституция ви дава правото за инициатива за нейното изменение. Възползвайте се от него и възстановете историческата справедливост. Внесете в НС предложение за изменение и допълнение на Конституцията и предложете да бъде приета една нова алинея в чл.169, която да казва нещото, в което никой не се съмнява, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България. Нека в основния закон бъде закрепено и на книга онова, което всички чувстваме и което вече парламентът прие и обяви. Духът на българската държавност не може да бъде държан в музей, той трябва да бъде част от действащата конституция", обърна се Велчев към президента Радев.

Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев призова президента Радев да инициира промяна в конституцията и Велико Търново да бъде записано в нея като историческа и духовна столица на България. СНИМКИ: Дима Максимова

Той каза, че народното събрание вече е направило значима стъпка в признаването на града за историческа и духовна столица на България и този факт не може да бъде подценяван. "И все пак въпросът със столиците има своето конституционно измерение. Нека видим името на Велико Търново записано в конституцията като духовната столица на Отечеството ни", каза проф.Борис Велчев, а залата на събранието избухна в ръкопляскания.

От трибуната на първия ни парламент президентът поздрави великотърновци със статута на историческа и духовна столица.

"Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България в едни времена много по-тежки от днешните, защото тя е постижение, въплътило ценностите и идеалите на българското възраждане, които продължават да бъдат отправна точка и днес, за да се съхраним като нация и държава", каза Радев и отбеляза, че именно върховенството на конституцията заслужава особено внимание и грижа и днес. "А това ще рече - законите които предлагат и приемат народните представители да съответстват на този основен закон", подчерта президентът.

Той напомни, че Търновската конституция не съдържа в устройството си Конституционен съд. "Липсата му е израз на силното убеждение на народните представители тогава, че те в това народно събрание съблюдават интересите на народа и не са и помисляли, че могат да предложат и да гласуват закон, който да не служи на българските граждани. Ето това е заветът, който трябва нашите народни представители да следват във всяка своя мисъл, във всяка своя дейност и във всяко свое решение. Тук аз намирам и особената мисия на Конституционният съд- да постига равновесие между този завет от нашите предци и необходимостта от развитие, породено от динамично променящия се обществен живот. Защото конституционализмът е жив инструмент и това го показва успешната дейност на българския конституционен съд", каза Румен Радев.

Конституционният съд остана неопетнена институция, каза в привествието си председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя определи като дело с огромно значение създаването на Конституционния съд през 1991 г. "За първи път в България се създава орган, който да осигурява върховенството на основния закон по отношение на народното събрание и указите на президента. Независимо, че решенията на конституционния съд винаги имат политически последствия, защото гледат правни актове, в които е облечена политическата воля на различни парламентарни мнозиства и държавни глави", коментира Караянчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и