Габровци най-чести жертви на телефонни измами (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7403148 www.24chasa.bg

По данни на МВР и НСИ “24 часа” изчисли: 

1 на 2296 хвърлял пари през балкона в града на хумора и в цялата област

 Най-трудно се лъжат във Велико Търново - 1 на 40 000

Пословичните с пестеливостта си габровци са най-наивните жертви на телефонни измами.

Това става ясно от броя на регистрираните от МВР престъпления в областта за 2018 г. спрямо населението по данни на Националния статистически институт (НСИ) към май м.г.

48 жители на област Габрово са подали сигнал, че са измамени от мними полицаи и доктори. Населението е 110 254 души, което означава, че 1 на 2296 жители там е станал жертва на ало терористите.

В средата на февруари криминалисти от Габрово и Ловеч арестуваха 54-годишен мъж, който е бил муле в схема за телефонни измами. 20 са пострадалите от Габрово, Севлиево и Трявна. Мъжът от Ловеч е прибрал над 150 хил. лв. в различни валути, както и бижута, от края на юли 2018 г. до началото на 2019-а. Всички жертви са оставяли спестявяния и ценности, убедени, че помагат за залавянето на телефонни измамници.

На другия полюс - най-малко жертви на глава от населението, е съседната област Велико Търново, показват данните на МВР. Там само 6 души са дали пари на телефонни измамници през 2018 г. от всички 239 132 - или 1 шаран на 40 000 души. В Търново е и

най-голямата

разкриваемост

на телефонните

измами - 70%

от случаите,

което е рекорд и прецедент за цялата страна.

След габровци в класацията по най-много жертви на глава от населението се нарежда област Търговище, където пострадалите са 40 от общо 112 474, или 1 на всеки 2811. Близък е резултатът и в Силистра - 37 жертви от 110 562 население, или 1 на 2988.

След Велико Търново по най-здравомислещи възрастни хора се нареждат област Пловдив с 1 жертва на 31 895 души, област Добрич с 1 на 19 571 и област Монтана с 1 на 18 887.

За разлика от област Пловдив в столицата резултатът е към дъното на класацията 1 на 3898 е оставил плик с пари на посочено от измамниците място или директно ги е метнал през балкона. В София-град са станали 340 измами от общо 1,4 млн. души, които са регистрирани по данни на НСИ. В София са и най-крупните измами от цялата страна. Между 2 и 6 юни 65-годишната Жасмин Куртева се раздели с 420 хил. лв. Богатата наследница на имоти в центъра на София ги оставяла на части до кофи за боклук, откъдето мулетата ги прибирали. За 3 дни изтеглила всичките си спестявания, които трупала цял живот. Измамникът, който ѝ звънял по телефона, се представял за полицай Стоян Кръстев. Същият успял да убеди 76-годишен столичанин да продаде всичките си имоти и даде да парите си - общо 600 хил. евро.

“Полицай” Стоян

Кръстев смукал

парите на

пенсионера в

продължение

на година

и половина,

пращал го да събира пликове от други измамени. Накрая измаменият отишъл в ГДБОП, за да си потърси парите, с които е помагал на полицията. Трудно го убедили, че е жертва на измама. Сумата от тези два случая е 20% от цялата плячка на ало измамниците за цялата 2018 г., която е 8,4 млн. лв. Общо 340 са телефонните измами в София през 2018 г., сочи статистиката на МВР, или средно по 1 на ден. За първите два месеца на 2019 г. тенденцията е да се увеличават. За 60 дни през януари и февруари са измамени 75 столичани. В цялата страна са 225, а за същия период през 2018 г. са били 200.

Телефонните измами нарастват през тази година, но и МВР залавя все повече мулета, показват данните на полицията. През първите два месеца на 2019 г. са разкрити 31 телефонни измами, през 2018 г. са били 26. Заловени са 2 пъти повече мулета и въртачи - 31 сега, 17 за същия период през миналата година.

Самотните градски пенсионерки са най-уязвими

Най-често жертви на телефонни измами в последните години са хора на вързраст над 60-65 г., отговарят от МВР на въпрос на “24 часа” за профила на тези, които мятат пари от балконите си и ги оставят до кофите за боклук. Инцидентно жертви стават и деца, както и по-млади хора. Тези случаи обаче са изключения от правилото за възрастовата група, която е най-уязвима.

Жените са по-лековерни от мъжете, и то в пъти, сочи статистиката на МВР.

По-голяма част от заявените престъпления са в областните градове и по-малко по селата.

Пенсионери, които не работят, е друга характерна особеност на жертвата на ало измамниците. Те стоят вкъщи, където лесно могат да бъдат намерени по домашния телефон.

Семейното им положение - самотно живеещи, но и такива, които имат близки и роднини.

“Най-голяма успеваемост телефонните измами е при хора, които получават обаждане, докато са сами. Заради това измамите в по-големите населени места с повече самотно живеещи възрастни хора, са по-успешни”, казват от отдела в националната полиция, който се бори с ало измамите.

Мулетата масово се разминават с условни присъди

Десетки въртачи, които са истинските телефонни измамници, влязоха в затвора през м.г. Такива случаи има в Добрич, Кюстендил, Павликени и на много други места. При тях са заловени както гласовете в слушалките, така и хората, които са вземали парите. Въртачите обикновено вече имат дебели криминални досиета и дори престой в затвора. Когато излязат на свобода обаче, отново се захващат с телефонни измами.

Най-масово обаче на съд се изправят мулетата. Те никога не са виждали човека, който ги напътства по телефона. Обикновето се признават за виновни и се разминават с условни присъди. Това са бедни и възрастни хора, които си търсят допълнителни доходи. Намират обяви в интернет и вярват, че започват да работят като куриери например. След това телефонните измамници започват да ги пращат на адреси, за да вземат парите. Често пътуват до далечни градове, за да изпълнят поръчката. Много от тях също са дали пари, преди да станат мулета.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения