Шефът на Форд в Румъния: Продължаваме инвестициите, ако правителството спази ангажимента си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405520 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Директорът на Форд Румъния Ян Персон заяви, че инвестициите във фабриката в Крайова ще продължат, само ако правителството спази ангажимента си и завърши в обещания срок - до 2021 г., скоростния път Крайова-Питещ, съобщава информационният сайт Зиаре.

"Инвестирахме 1,5 млрд. евро във фабриката в Крайова. Ще анализираме точно какво правят румънските власти в областта на инфраструктурата, след което ще решим как и къде ще инвестираме пари", заяви Персон пред Радио Франс ентернасионал-Румъния, предаде БТА.

Форд Румъния реши неотдавна да произвежда във фабриката в Крайова не само модела "Еко", но и "Пума". Компанията се нуждае от скоростни пътища, по които бързо да си доставя компоненти и да транспортира вече сглобените автомобили, отбелязва медията.

Ян Персон обясни, че по-голямата част от компонентите пристигат във фабриката с камиони от Северна и Западна Европа и от Румъния.

"Това не засяга само нас, но и останалите производители на автомобили в Румъния. Инфраструктурата, каквато е в момента, е конкурентен недостатък", заяви изпълнителният директор на Форд Румъния.

Той посочи, че в средата на март министърът на транспорта Ръзван Кук и директорът на Националната компания за управление на пътната инфраструктура Нарчис Няга са заявили, че скоростният път Крайова-Питещ ще бъде готов през следващите две години - до края на 2021 г.

Този срок обаче е нереалистичен, отбелязва информационният сайт Зиаре и посочва, че за скоростния път от общо 120 км са подписани договори за проектиране и изграждане само на 57 км. За другите два лота от пътя се е наложило анулиране на процедурата, а нова обществена поръчка все още не е обявена.

Ян Персон каза, че в момента Форд Румъния не обмисля затваряне на фабриката си в Крайова, но бъдещите инвестиции ще зависят от начина, по който румънското правителство спазва ангажиментите си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните