Иванчева пак в сливенския затвор, Цацаров прогнозира победа и във ВКС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405542 www.24chasa.bg
Десислава Иванчева и Биляна Петрова (вдясно), преди да чуят присъдите си в понеделник. СНИМКА: Йордан Симeонов

Бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха откарани в Сливенския затвор още във вторник. Ден по-рано те бяха осъдени на 20 г. и на 15 г. на първа инстанция за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Това е втори престой на двете там. По закон, когато обвиняем стане подсъдим, той задължително се мести от ареста в затвора. За тях обаче спецсъдът направи изключение и през септември м.г. ги върна от Сливен в ареста на ул. “Майор Векилски”. Мотивът - да се срещат по-често с адвокатите си преди заседанията по делото. По-късно ги пуснаха под домашен арест.

Иванчева и Петрова бяха осъдени само за поискани 187 хил. евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. По други 2 обвинения съдът ги оправда. След присъдите двете бяха върнати зад решетките на ареста, за да не се укрият.

“Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС”, прогнозира във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров. И добави, че справедливостта е възтържествувала. “Зная, че на много хора това не им харесва”, коментира още обвинител №1.

Преди Иванчева и Петрова да бъдат пратени в затвора, бившият пиар на “Младост” Петър Кърджилов нападна със статус във фейсбук затворническите власти. Причината - отказали да сложат в багажа им балсам и шампоан, внесени отвън. Според правилата козметика се купува от лавката в затвора. “1 шпеков салам в лавката в ареста на ул. “Майор Векилски” се продава за 20 лева. Смятайте колко струват шампоанът и балсамът”, негодува Кърджилов.