Българинът вече харчи за храна по-малко от 30%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405559 www.24chasa.bg

За ток, вода и парно - 12,6%

Въпреки че номинално разходите за храна на българина през 2018 г. са нараснали с 9% в сравнение с 2017 г., като дял от общите разходи на лице от домакинството те за първи път падат под 30 на сто и са 29,7%. Това показват данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата.

За цялата минала година средно на човек се падат 1714 лв., похарчени за храна и безалкохолни напитки. 10 години по-рано сумата е била 1216 лв., а като дял от общите разхди - 36,5% от всички разходи и през следващите години постоянно намалява. Единственото изключение е било през 2010 г., когато има увеличение.

В последните 10 г. разходите за храна намаляват за сметка най-вече на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв., което е с дял от 6,9%. 10 години сумата става 738 лв. и 12,8% от разходите.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за 10 г. намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средногодишно 484 лв., а през 2018-а - 787 лв. Преди 10 г. делът им е бил 14,7% от общите разходи, а сега са 13,6%.

Покупателната способност на българина, измерена през хранителните стоки, нараства почти за всички. Има само няколко изключения като краве масло, грозде и др. (Виж графиката.)

През 2018 г. общият годишен доход средно на лице от домакинство е 6013 лв. и нараства със 7,6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. Ако се пресметне и инфлацията, реално доходите нарастват със 7,3% за това време.

За последните 10 г. има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.

През 2009 г. например заплатата е била 52,25 от приходите, а за миналата година- 55,5%.

Допълнителните пари извън заплата намаляват почти двойно за този период, а приходите от пенсии и от собственост се свиват незначително. По отношение на пенсиите единственият период, през който те са се увеличили рязко като дял, е началото на кризата. Семейните добавки за деца се увеличават като дял от общите приходи за последните 10 г.

93 на сто в жилища, строени преди 1990 г., за 1/3 тоалетната е отвън

Въпреки силния ръст на жилищното строителство в последните години 93,2% от българските домакинства живеят в жилища, строени преди 1990 г., показват данните на НСИ.

Най-големият проблем обаче у нас не е възрастта на жилищните сгради, а тяхната благоустроеност. Благата на цивилизацията не са еднакво достъпни за жителите на селата и на градовете. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. Централна канализация имат например едва 41,2% от жилищата в селата, а в градовете такава има не 100 процента, а само в 95,2% от жилищата.

В селата почти една трета от жилищата - 29,3%, все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат само 14,3% от селските жилища, т.е. по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.

Около една трета от българските домакинства - 34,1%, заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил. Това е отговор, различен от липсата на финансови средства за поддръжка на лека кола, както са отговорили 14,3% от домакинствата. За сметка на това 51,1% от домакинствата имат лек автомобил, а 6,1% притежават дори два и повече.

37% от домакинствата в България твърдят, че нямат нужда от интернет вкъщи, а 38,3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62,6% от домакинствата притежават компютър, а 64,7% - и домашен интернет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.