Борисов: Може да внасяме ток от Грузия през Черно море (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405647 www.24chasa.bg
Бойко Борисов посрещна грузинския си колега Мамука Бахтадзе в Министерския съвет.

Дигитален коридор пренася под водата интернет и данни за целия Каспийски регион

Ток от Грузия може да внася България през Черно море към Европа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с грузинския му колега Мамука Бахтадзе в Министерския съвет във вторник.

“Грузия произвежда зелена енергия от ВЕЦ и 2000 мегавата могат да бъдат пренасяни през Черно море. Отделно България е включена в европейския енергиен пръстен”, каза Борисов. И добави, че са се договорили да работят и да търсят инвеститори за този проект.

Предварителната работа по него е поне 6 месеца, но по думите на премиера той има големи възможности. Подобен проект се осъществява между Норвегия и Германия, даде пример Борисов.

Дигитален коридор пък ще свързва България и Грузия. В рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море за целия Каспийски регион, който ще може да ползва бърз интернет, обясни Борисов. И допълни, че има евентуални инвеститори в Грузия. “Готови сме веднага да стартираме, по който начин искате да го изградите”, каза премиерът.

Ферибот ще свързва двете държави и ще пренася товари два пъти дневно. Това може да стане до 3-4 месеца, каза Борисов. Сега фериботите са два пъти в седмицата. Премиерът обясни, че ще се премахнат административните тежести и ще се обезпечи инфраструктурата от двете страни на Черно море. “Ние строим усилено “Хемус” и с подобен обмен на товари ще върнем блясъка на пристанище Варна", каза Борисов.

“В близко бъдеще ще дадем старт на един уникален проект за региона, който да свързва България и Грузия, както и Запада и Изтока”, каза Бахтадзе. Благодаря за вашата подкрепа за нашата териториална цялост и за желанието ни за членство в НАТО и в ЕС. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, заяви премиерът на Грузия.

Борисов му подари икона на свети Георги, а от него получи чаши от специална глина.

По-късно Бахтадзе се срещна и с президента Румен Радев. “Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на територията на Грузия, за да се осигури транспортирането на каспийските енергийни ресурси на западните пазари, е общ приоритет”, обяснил Радев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното