Борисов: Може да внасяме ток от Грузия през Черно море (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405647 www.24chasa.bg
Бойко Борисов посрещна грузинския си колега Мамука Бахтадзе в Министерския съвет.

Дигитален коридор пренася под водата интернет и данни за целия Каспийски регион

Ток от Грузия може да внася България през Черно море към Европа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му с грузинския му колега Мамука Бахтадзе в Министерския съвет във вторник.

“Грузия произвежда зелена енергия от ВЕЦ и 2000 мегавата могат да бъдат пренасяни през Черно море. Отделно България е включена в европейския енергиен пръстен”, каза Борисов. И добави, че са се договорили да работят и да търсят инвеститори за този проект.

Предварителната работа по него е поне 6 месеца, но по думите на премиера той има големи възможности. Подобен проект се осъществява между Норвегия и Германия, даде пример Борисов.

Дигитален коридор пък ще свързва България и Грузия. В рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море за целия Каспийски регион, който ще може да ползва бърз интернет, обясни Борисов. И допълни, че има евентуални инвеститори в Грузия. “Готови сме веднага да стартираме, по който начин искате да го изградите”, каза премиерът.

Ферибот ще свързва двете държави и ще пренася товари два пъти дневно. Това може да стане до 3-4 месеца, каза Борисов. Сега фериботите са два пъти в седмицата. Премиерът обясни, че ще се премахнат административните тежести и ще се обезпечи инфраструктурата от двете страни на Черно море. “Ние строим усилено “Хемус” и с подобен обмен на товари ще върнем блясъка на пристанище Варна", каза Борисов.

“В близко бъдеще ще дадем старт на един уникален проект за региона, който да свързва България и Грузия, както и Запада и Изтока”, каза Бахтадзе. Благодаря за вашата подкрепа за нашата териториална цялост и за желанието ни за членство в НАТО и в ЕС. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, заяви премиерът на Грузия.

Борисов му подари икона на свети Георги, а от него получи чаши от специална глина.

По-късно Бахтадзе се срещна и с президента Румен Радев. “Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на територията на Грузия, за да се осигури транспортирането на каспийските енергийни ресурси на западните пазари, е общ приоритет”, обяснил Радев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.