Фас, оксижен или късо запалили “Нотр Дам”? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405680 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Прокурорът на Париж изключва умишлен палеж, но 50 души ще разследват само това

50 френски следователи започват да търсят причините за огромния пожар, който погълна покрива и стрелата на парижката катедрала “Нотр Дам” и дори застраши да я унищожи напълно.

Ден след огромната трагедия, която според парижани “изтръгна сърцето на Франция и душата на Европа”, столичният прокурор Реми Ейц обяви, че най-вероятната причина за огъня е инцидент и че няма основание да се допуска, че той е предизвикан умишлено, предадоха Ройтерс и Франс прес.

“Пет фирми участват в работите на обекта. Веднага започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми.

15 от тях са били

на място вчера”, каза прокурорът пред “Нотр Дам”. Той добави, че разследването ще бъде сложно и продължително. Към него ще бъдат привлечени и десетки експерти в различни области като възпламеняването на различните материали. Крайната цел е да се разбере дали има пропуски и недоглеждане и има ли конкретни виновници за пожара.

Показания във вторник даде 32-годишната шефка на основната компания, която извършва реставрацията, и тя защити пламенно екипа си от подозренията за някакви възможни прегрешения и неспазване на процедурите.

Според първите версии, лансирани от пожарникарите на място, вероятно пламъците са свързани именно с работата по реставрацията на катедралата, започнала миналата година. Заради нея около стрелата имаше издигнато скеле за работниците.

Според кореспондента на Си Би Ес Бил Ренкоиф, който сам е бил доброволен пожарникар в продължение на 30 години, причините за началото на огъня може да са много - от късо съединение

до непредпазливо

хвърлена цигара

В. “Паризен” пък лансира хипотезата за заваряване с оксижен на опасно близко разстояние от дървения покрив.

Пожарът в “Нотр Дам” пламна около 18,50 ч местно време и бе овладян от 400-те пожарникари след около 12 часа, съобщи в. “Фигаро”. След драматични моменти през нощта срещу вторник, когато в един момент нямаше сигурност дали легендарната готическа сграда няма да рухне напълно, рано сутринта стана ясно, че основната каменна конструкция е спасена. В нея са установени само някои места, които трябва да бъдат укрепени.

Според новите факти, съобщени от прокуратурата на Париж,

първата аларма

за пожар е

прозвучала в

18,30 ч, но е

била отменена,

тъй като не е установено задимяване. През това време в храма имало меса и за всеки случай хората били евакуирани.

Следващата аларма се задействала в 18,43 ч и този път е бил забелязан огън в дървената конструкция на покрива. Огънят бързо се разпространил в тази “гора”, наречена така, защото е изградена от 1300 дъбови дървета. 63 мин след началото на пожара рухна стрелата на катедралата - нейната най-висока и видима част, като срутването повлича и част от свода.

След това огънят тръгва към Северната кула, чието срутване, ако се бе случило, можеше да доведе до най-лошия сценарий - унищожаването на безценния исторически паметник.

Още в първите часове на пожара хиляди парижани се струпаха от двете страни на Сена и гледаха безмълвни как пламъците поглъщат 850 години история. Някои пееха религиозни песни, други се молеха, трети плачеха.

Имаше и такива,

които бяха

паднали на

колене

от покруса и не помръдваха. Никой обаче не запали свещ. Атмосферата бе като при траур. “Все едно гледаш как някой твой близък умира и си безсилен да му помогнеш”, обобщи настроенията един от очевидците.

Един от основните въпроси, които отчаяните наблюдатели си задаваха, беше защо овладяването на пожара е толкова трудно. Изразявайки съчувствието си към френския народ, американският президент Доналд Тръмп написа в туитър: “Ужасно е да гледаш как “Нотр Дам” гори. Може би трябва да бъдат изпратени летящи цистерни да гасят. Трябва да се действа бързо.”

Френски експерти обаче веднага отговориха, че при сграда от XII в. това не е приложимо и тя може да бъде гасена само със силни струи вода от маркучи. В един момент обаче се оказа, че разгъващите се пожарникарски стълби не са достатъчно високи, и това също затрудни и забави овладяването на пламъците. Огромните бетонни блокове, които са поставени около историческите паметници в Париж срещу терористични нападения, този път се превърнаха в пречка, защото трябваше да бъдат местени, за да минат пожарните коли.

Една от добрите новини по време на драматичния пожар бе, че няма жертви.

Пострадал е

само един от

пожарникарите Храмът затваря в 18 ч и когато огънят се е разгорял, вътре не е имало много хора. Впоследствие властите евакуираха околните сгради на острова Сите, където се намира катедралата.

“Мислено съм с всички католици и французи. Като всички мои съотечественици, мен ме боли да гледам как гори частица от нас”, написа президентът Еманюел Макрон в туитър минути след началото на бедствието. Той

отложи

предвиденото си

за същата вечер

тв обръщение

към нацията,

в което трябваше да представи мерките в отговор на протестите на “жълтите жилетки”. Веднага след това президентът отиде да следи работата на пожарникарите на място. Той бе и сред първите, които влязоха в катедралата, когато това се оказа възможно.

Разследващите обаче ще влязат да работят вътре чак когато стените изстинат достатъчно и когато бъдат получени окончателни гаранции, че няма опасност от срутване.

По ирония на съдбата катедралата “Нотр Дам”, увековечена от Виктор Юго в романа му “Парижката Света Богородица” и която оцеля по време на религиозни войни, революция и нацистка окупация, бе опожарена точно по време на усилието да бъде възстановена и да бъде върнат някогашният ѝ блясък. Пожарът избухна точно в седмицата преди католическия Великден.

В часовете след трагедията книгата на Виктор Юго регистрира огромен пик в продажбите в “Амазон”.

Христовият трънен венец и туниката на Луи IX оцеляха

Стрелата на “Нотр Дам”, която датира от 1859 г., и голяма част от покрива бяха унищожени, но за всеобщо облекчение повечето безценни съкровища вътре се оказаха непокътнати.

Първите влезли в храма след пожара журналисти дори възкликнаха, че се е случило истинско чудо - олтарът и кръстът се оказали пощадени от пламъците.

Двете кули, които създават неповторимия вид на входната фасада, също останаха незасегнати, както и голямата камбана от 13 тона, разположена в Южната кула.

Тръненият венец на Христос, поставен на главата му малко преди разпятието, е най-ценната реликва, която се пази в парижкия храм. Тя също бе спасена от огнените езици.

Оказа се, че френският свещеник Жан-Марк Фурние, помагал на жертвите по време на атентата в зала “Батаклан” в Париж през 2015 г., отново се е проявил като герой. Той влязъл в горящата все още сграда заедно с пожарникарите, за да отнесе на сигурно място трънения венец, разкрива в. “Дейли мейл”.

От 1896 г. венецът се пази в специална кутия от кристал и злато, като се вади от нея пред вярващите всеки първи петък на месеца. Всъщност Фурние е капелан на парижкия пожарен отряд.

За часове френският елит събра 700 млн. евро за “Нотр Дам”

Макрон обеща пълно възстановяване, богаташи наддават с огромни суми

Над 700 милиона евро събра за часове дарителският фонд за възстановяването на “Нотр Дам” още преди огънят да бъде напълно потушен. Френските богаташи бяха мобилизирани след трогателно изказване на президента Еманюел Макрон на фона на още бушуващите пламъци.

“Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата всички заедно”, каза Макрон. Той похвали “извънредната смелост” на пожарникарите и каза, че Франция трябва да се гордее с “всички тези, които се бориха, за да не се случи най-лошото”. “Нотр Дам” е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот”, каза френският президент, обявявайки началото на кампания за набиране на средства.

Главният архитект на Кьолнската катедрала Петер Фюсних счита, че реконструкцията на парижката катедрала “Нотр Дам” след пожара ще продължи десетилетия, предаде ДПА. “Ако трябва да предвидим колко дълго ще трае реконструкцията и колко ще струва, е все едно да гадаем с кристална сфера”, каза Фюсних.

След призива на Макрон заваляха дарения от богати френски фамилии, крупни компании, частни дарители и чуждестранни помощи.

Милиардерът и съпруг на холивудската звезда Салма Хайек - Франсоа-Анри Пино, собственик на френската компания за луксозни стоки “Керинг”, съобщи още през нощта, че дарява 100 млн. евро.

Френският милиардер Бернар Арно заяви, че семейството и компанията му за производство на луксозни стоки “Луи Вюитон Мое Енеси” ще допринесат за възстановяването на катедралата “Нотр Дам” с обща сума от 200 млн. евро.

Шефът на френската петролна корпорация “Тотал” Патрик Пуяне ще предостави 100 млн. евро помощ.

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че общината ще отдели 50 млн. евро, и предложи провеждането в града на “международна донорска конференция” за възстановяването на катедралата. Според Идалго трагедията “ще мобилизира цялата страна - най-добрите архитекти, най-добрите майстори във Франция, може би дори в целия свят”.

Еврокомисията ще отпусне специален грант от еврофондовете, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на помощта ще бъде определен след оценка на щетите.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни призова във вторник сутринта евродепутатите да дарят дневната си надница за възстановяването на катедралата.

Всеки французин ще даде поне по 1 евро, за да възстанови своята “Нотр Дам”, съобщи телевизия BFM TV.

Френски книжари предложиха да дарят приходите от продажбите на романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица” - най-купуваната книга от французите днес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",