Асим Адемов: Да внимаваме с Турция и да сме активни на евровота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7405824 www.24chasa.bg

Избирателите да не забравят, че посоката на България може да се промени много рязко и бързо, напомни евродепутатът от ГЕРБ

"Към Турция не трябва да се гледа само от един ъгъл или от една посока, а от много различни посоки. През март призовах да не се замразяват преговорите за присъединяване на Турция, защото за Турция не трябва да се мисли в рамките на 1 или 2 години от днешния ден, а в по-дълга перспектива. Турция е стратегически партньор на ЕС в борбата срещу тероризма, тя е важен икономически партньор на ЕС, съсед на България."

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов. И продължи: "В последните години в Турция се случват неща, които са в сериозно противоречие с принципите на ЕС, но аз и моите колеги сме убедени, че заради това не си струва да прекъснем връзките, мостовете, които са изградени, защото има реална опасност това да изтласка Турция в една съвсем друга орбита - много по-рискова, което ще се отрази първо на съседите на Турция, казвам директно, ако Турция тръгне по пътя на ислямизацията и радикализацията."

"Както казах, Турция е интересна страна, и местните избори го доказаха отново. За наше щастие видяхме, че демократичните устои, положени от Мустафа Кемал Ататюрк, са много здрави. Те реагираха много адекватно на опитите за тоталитарно управление на президента на Република Турция, който загуби 10 от най-големите градове. Това е сериозен отпор, който даде турското гражданско общество", напомни Адемов. И обясни обрата с факта, че там има много млади, интелигентни, високо образовани хора - проевропейска прослойка. "Точно на тази прослойка не трябва да се отнема вярата и надеждата в европейския път на Турция, не бива да се прекъсва този процес. Мисля, че това, което е замислил Ердоган, в крайна сметка няма да се случи като тип управление", прогнозира Адемов.

Евродепутатът от ГЕРБ призова към активност на предстоящия евровот. Даде пример, че тези избори са много важни, за да могат хората да пътуват свободно, да учат, където искат и да се възползват от европейската солидарност.

"Те наистина трябва да осъзнат, че това е за европейският път на България, да се чувстват ангажирани. Да не се връщаме назад. Да знаят, че посоката на България може да се промени много рязко и бързо, ако сгрешим при избора си. Ако на тях им харесват възможностите, които дава това членство, те наистина трябва да са по-ангажирани и осъзнато да излязат да гласуват", пожела си Адемов. Относно стила на кампанията той препоръча: "Да не се сваля дебатът, защото хората трябва да чуят какво става след европейските избори, какво става, когато влезем в еврозоната, какво става с "Шенген".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.