Станишев пред "24 часа": БСП да не разчита на скандала и на замерването с обвинения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7406124 www.24chasa.bg

Имаме реален шанс да победим ГЕРБ, но това не е даденост

Някои в партията си мислят, че сме толкова велики, че и сами, без партньори в Европа ще се справим

Кристина Кръстева, Страсбург

- Г-н Станишев, колко евродепутати ще има в следващия мандат на Европейския парламент БСП?

- Аз съм се научил от своя скромен, но дългогодишен опит, че българските избори винаги изненадват политиците и социолозите. Така че гответе се за изненади. Зная също така, че социологическите агенции дават посоки, тенденции, но никога не могат да дадат истинския резултат, защото навсякъде в Европа, в това число в България, около 1/3 от хората решават в последната седмица. Нещата ще бъдат много динамични.

БСП има реален шанс да победи ГЕРБ, но този шанс не бива да се възприема като даденост и неизбежност. Защото да, има умора от ГЕРБ, освен това те постоянно правят гафове, произвеждат скандали и хората са гневни с основание - техният живот масово не се подобрява, а виждат, че властта злоупотребява. Това е много широко явление и е повод за сериозен гняв. Но също така знаят, че ГЕРБ имат една достатъчно сериозна база и твърд електорат. А БСП има системен проблем на европейски избори. Нашите избиратели често не излизат достатъчно масово на тези избори. Като правило БСП има двойно по-нисък резултат на европейски избори, отколкото на национални. Ако в един и същи ден се проведат национални и европейски, то разликата е приблизително два пъти. И това е сериозен риск. Затова в кампанията от БСП трябва да се намери много точен баланс между европейската тематика и не бива да се допуска тя да бъде изолирана, да се превърне само в кампания на скандали и взаимно замерване с обвинения. За националната тематика, която е много по-близка и разбираема за хората, това, което е важно да се разбере е, че на тези европейски избори може да започне и трябва да започне промяна - в България и в Европа. В Европа да постигнем толкова силен резултат, че заедно със Зелените, с другата част от левицата и част от либералите да изберем за първи път от 20 г. президент на Европейската комисия социалист. Ще имаме повече комисари, отколкото в момента, уверявам ви. И в синхрон с националните партии, в това число с БСП, да направим голямата промяна в Европа, защото, много пъти съм казвал и в България, колкото и силна да е БСП сама, да вземе 51%, ако ги няма партньорите в Европа, които са на същата линия - за социална Европа, за повишаване на доходите на хората, особено на ниските, за ограничаване и преборване на неравенствата, тази политика и добрите намерения ще бъдат смачкани, ако десницата доминира на европейско ниво. И това някои в България трябва да го разберат, в това число и в БСП, защото си мислят, че сме толкова велики и силни, че сами ще се справим. Няма да се справим.

Така че изборите си имат отворен финал. Аз съм оптимист по природа. Оптимист съм и за БСП. Партията ни си причини ненужни напрежения в продължение на последния месец. Те можеха да бъдат спестени с приблизително същия вариант на листата, с някои нюанси. Оттук нататък започва кампания. Всеки трябва да даде необходимото от себе си и никой не трябва да търси индулгенции за себе си.

Има една обща представа в България, че тук седят едни безделници - 17 човека, които само си почиват и не допринасят нищо за страната. Затова държахме да споделим с вас какво сме свършили.

И по време на пленума на БСП прозвуча този въпрос към ръководството - защо се случва така, че първият евродепутат, номиниран в листата, предложена от председателя на Националния съвет, да е чак на 7-о място - Момчил (впоследствие той мина на 9-о, б.а.), след като преди 2 месеца конгресът на партията единодушно одобри нашия отчет. Но този въпрос не е към нас.

Второ, по отношение на кондицията на БСП. Аз и преди пленума поставих няколко въпроса, на които пленумът даде своя отговор. Този отговор е следният: първо, Националният съвет на партията чува гласа на партията, на номинациите, които бяха осъществявани близо месец и половина. Това за съжаление не може да се отрази на Петър - той получи много номинации, които за гражданска квота нямаше как да бъдат отчетени. Второ, Националният съвет доказа, че БСП е най-демократичната партия в момента. Вие си спомняте традиционната десница. Направиха вътрешни избори - едно, пък второ, а накрая се получи съвсем различно трето. За ГЕРБ някой може ли да си представи, че Бойко Борисов ще предложи една листа, а ръководството на партията няма да я приеме. И това е силата на БСП. Националният съвет си влезе във функциите. Няма нищо драматично всеки един председател на Националния съвет да бъде коригиран, когато нещата се правят без достатъчно политическа мотивировка. Така че това е отминала страница.

Сега всеки от нас, които сме в листата, но не само ние, а целият Национален съвет и цялата партия има амбицията да спечели тези избори, защото разбираме какъв е залогът. Статуквото трябва да бъде променено - в България и в Европа. За това ще се борим. Никой няма какво да се сърди и да недоволства. Аз, като не съм на втора позиция например, въпреки че имах най-голям брой номинации извън водача, да се сърдя, че съм на 5-а позиция? Това е решил Националният съвет - тайно гласуване, влизам в бой. Предупредих ГЕРБ, които по време на пленума вече си честитиха победата, да не бързат. Ние ще се борим да спечелим тези избори.

Доколко структурите са готови? Смятам, че процесът на номинации за листата трябваше да бъде приключен по-рано. Ние пропуснахме време. Нямаше нужда да има два пленума с три седмици пауза между тях и да занимаваме медиите и обществото със себе си, защото, честно казано, хората не ги интересува това. Тях ги интересува какво БСП като партия може да направи, за да промени живота им към по-добро - техните доходи, тяхната работа, институциите да работят ефективно и България да има достойно място и да защити своите интереси в ЕС. Това ги интересува. Сега трябва да се наваксва. Каквото зависи от мен, аз ще го направя, за да се навакса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните