Ключовият свидетел по делото КТБ: След 2008 г. Цветан Василев започна да се затваря в себе си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7406633 www.24chasa.bg
Бисер Лазов

Промяната в банкера Цветан Василев станала след 2008 година, когато той започнал да се затваря в себе си. Това разкри основният свидетел по делото КТБ - Бисер Лазов, който в четвърто поред заседание описва схемата за източването на банката, както и симбиозата - банка-фирма, собственост на 1 човек.

Днес той говори основно за периода 2008 -2013 година. Точно тогава всички, макар и редки диалогични обсъждания, били прекратени.

"Тонът му беше императивен и изискваше безпрекословно изпълнение и подчинение. Придоби поведението на ръководител, който има самоувереност, че всичките му решения са правилни и трябва да бъдат изпълнение. Когато имаше опити да се води диалог, той казваше : "Аз казвам, аз решавам, аз отговарям!", описа ситуацията Бисер Лазов.

През 2008-2009 година Василев започнал да му поставя и задачи, които не били много логични.

Лазов е главен счетоводител на Василев от 1998 година. Той разказа още, че първоначално размерът на кредитите, които се отпускали от КТБ за изплащане на погасителни вноски и лихви на дружества на Василев, бил малък. В последствие обаче започнал драстично да нараства и Лазов даде пример с конкретни суми.

През май 2011 година общият размер на изплатените вноски и лихви бил 16 107 819 лева. През май 2012 година - 22 121 825 лева, май - 2013 година - 35 970 556 лева, а през май 2014 - 68 798 335 лева. 

Друг любопитен детайл ,който Лазов разкри, е, че доверените юристи на Цветан Василев ходели на курсове по български език. Той обаче не уточни каква била причината.

Едно от дружествата се водело на името на дъщерята на дългогодишния шеф на охраната на Василев - Александър Радев, даде пример Лазов, като самият Радев се ползва с авторитет и пред Василев. Банкерът присъствал на негов 50-годишен юбилей - 30 януари 2011 г. в мотел на Околовръстното. Той седял на една маса с Лазов.

В отговор на реплика Василев казал : "Няма никакво значение вече, не могат да ме хванат". Лазов схванал тези думи в смисъл, че вече никой не може да го догони в бизнеса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните