Строят високотехнологичен завод край Куклен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7406699 www.24chasa.bg
В индустриалната зона на Куклен заводите никнат един след друг СНИМКА: Евгени Цветков

Произвеждат цифрови машини за цял свят

Високотехнологичен завод с турско-немски капитали се изгражда край Куклен. Инвестицията е 12 милиона лева, а в предприятието ще бъдат наети 100 специалисти. Те ще правят цифрово-програмни машини, които ще се изнасят в цял свят. Очаква се през септември производството да стартира.

"Промишленият район около Куклен непрекъснато се разширява. Вече има 9 фабрики. По тази причина кабинетът отпусна 800 000 лева за инфраструктура. С парите вече са построени два пътя с подземни комуникации. Поставено е и улично осветление", обясни зам.-кметът на общината Христо Божинов.

В момента в кукленската зона продължава строителството на турски завод за фарове на мерцедеси. До края на т.г. ще започне пробното им производство, а серийното - през декември 2023 г. Компанията е закупила парцел от 92 декара, като в следващите четири години възнамерява да вдигне там още две предприятия и парк за поддоставчици. Общото капиталовложение в трите фабрики е 40 милиона евро, затова м.г. министърът на икономиката Емил Караниколов връчи на фирмата сертификат за инвеститор клас А.

В първия завод за фарове ще бъдат назначени 140 души - инженери и средни техници. Част от персонала вече е подбран. Според запознати конкуренцията за обявените позиции е оспорвана. Близо 2000 са кандитствали за работа в турската фирма. Според разчетите й през 2023 г. служителите й ще достигнат 400. Нови работни места се очаква да открие и немска компания, която строи край Куклен втория си завод за матрици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните