EП забрани "значителните" разлики в качеството на продуктите в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407123 www.24chasa.bg

С 474 гласа "за", 163 " против" и 14 "въздържал се" Европейският парламент прие на последната за мандата си сесия днес Директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребителите в ЕС, с която актуализира задълженията на производителите и ограничава двойното качество на продуктите.

Новото законодателство бе предварително договорено с министрите на ЕС и задължава производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка.

Приетата директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребители в ЕС изменя 4 други, свързани с правата на потребителите, основно за онлайн продажби, но включва и много малка част, касаеща хранителните продукти в ЕС. Тя е част от "Нов търговски механизъм за потребителите" и представлява крачка напред в борбата срещу двойните стандарти в ЕС - за първи път в европейско законодателство се говори за наличието на двойни стандарти при хранителните продукти, нещо, което дори не беше признавано като проблем допреди 3 г.

Новите правила обаче не са достатъчни за пълна забрана на тази нечестна търговска практика и оставят редица вратички. Например забранява се "значително" различен състав, без да е дадено определение за това какво е "значително" и без да има обективни фактори за определяне на разликите. Освен това наличието на двойни стандарти не е вкарано в черния списък на нелоялни търговски практики, който е част от директивата.

"Приветствам факта, че са въведени строги санкции за нарушители. Но при оставените вратички въпросът е колко ще са ефективни тези санкции, особено с оглед на факта, че не е предвиден общоевропейски орган, който да следи срещу двойните стандарти и който да налага санкциите", коментира пред "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Оттук нататък процедурите по практическото прилагане на директивата трябва да се задействат от органите, посочени от държавите-членки в най-кратки срокове, за да могат да се прилагат съответните мерки срещу некоректните компании, каза пред "24 часа" евродепутатът от БСП/Социалисти и демократи Момчил Неков, който е член на земеделската комисия на Европарламента и докладчик по темата.

Приетите днес текстове атакуват и проблема подвеждащи рейтинги в онлайн пазарите и услугите за сравняване като Amazon, eBay, AirBnb и Skyscanner, които ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките. Потребителят ще има право да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец или от частно лице, за да знае с каква защита разполага в случай на проблем.

Според директивата след 2 г. Европейската комисия ще оцени ситуацията след влизането в сила на приетата днес директива. Тогава българските евродепутати ще имат нова мисия.

Каква е следващата ни цел - очаквайте в утрешния брой на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.