EП забрани "значителните" разлики в качеството на продуктите в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407123 www.24chasa.bg

С 474 гласа "за", 163 " против" и 14 "въздържал се" Европейският парламент прие на последната за мандата си сесия днес Директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребителите в ЕС, с която актуализира задълженията на производителите и ограничава двойното качество на продуктите.

Новото законодателство бе предварително договорено с министрите на ЕС и задължава производителите да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка.

Приетата директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребители в ЕС изменя 4 други, свързани с правата на потребителите, основно за онлайн продажби, но включва и много малка част, касаеща хранителните продукти в ЕС. Тя е част от "Нов търговски механизъм за потребителите" и представлява крачка напред в борбата срещу двойните стандарти в ЕС - за първи път в европейско законодателство се говори за наличието на двойни стандарти при хранителните продукти, нещо, което дори не беше признавано като проблем допреди 3 г.

Новите правила обаче не са достатъчни за пълна забрана на тази нечестна търговска практика и оставят редица вратички. Например забранява се "значително" различен състав, без да е дадено определение за това какво е "значително" и без да има обективни фактори за определяне на разликите. Освен това наличието на двойни стандарти не е вкарано в черния списък на нелоялни търговски практики, който е част от директивата.

"Приветствам факта, че са въведени строги санкции за нарушители. Но при оставените вратички въпросът е колко ще са ефективни тези санкции, особено с оглед на факта, че не е предвиден общоевропейски орган, който да следи срещу двойните стандарти и който да налага санкциите", коментира пред "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Оттук нататък процедурите по практическото прилагане на директивата трябва да се задействат от органите, посочени от държавите-членки в най-кратки срокове, за да могат да се прилагат съответните мерки срещу некоректните компании, каза пред "24 часа" евродепутатът от БСП/Социалисти и демократи Момчил Неков, който е член на земеделската комисия на Европарламента и докладчик по темата.

Приетите днес текстове атакуват и проблема подвеждащи рейтинги в онлайн пазарите и услугите за сравняване като Amazon, eBay, AirBnb и Skyscanner, които ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките. Потребителят ще има право да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец или от частно лице, за да знае с каква защита разполага в случай на проблем.

Според директивата след 2 г. Европейската комисия ще оцени ситуацията след влизането в сила на приетата днес директива. Тогава българските евродепутати ще имат нова мисия.

Каква е следващата ни цел - очаквайте в утрешния брой на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.