ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,60%, НЕК е с увеличение от 19,4 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407320 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

ЧЕЗ иска поскъпване на нощната тарифа за бита от 1 юли със 67,60%, или ползването на ток през нощта да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението за дневния ток, което компанията предлага, е доста по-скромно - 3,5%.

ЕВН пък предлага на КЕВР цена за тока през деня да е 0,13304 лв. за квтч или увеличението да е 0,45%, за тока през нощта тарифата да поскъпне с 1,1 на сто или да струва 0,05533 лв. за квтч, иска дружеството-

Най-скромни в заявленията  си за увеличение на цените на тока са от „Енерго-Про“. От дружеството предлагат дневната тарифа да не поскъпва и да остане 0,13933 лв. за квтч, а увеличението при нощната да е с 2,08% или 0,05542 лв.

Сериозни увеличения искат електроразпределителните дружества на цените за достъп и пренос през електроразпределителната мрежа за битовите потребители. Най-големи са процентите при ЕВН, които предлагат цената за достъп да поскъпне с 121,90%, но пък цената за пренос да се увеличи с под процент (виж таблицата). ЧЕЗ пък искат поскъпването на достъпа да е 11,95%, а на преноса - 34,51 на сто. „Енерго-Про“ пак са с по-нисък процент, те предлагат увеличение на цената за достъп със 7,85%, а на преноса – със 7,84 на сто.

Това обаче са само едните предложения за поскъпване на тока по веригата от централите до контакта и това са исканията на енергото.

Какво предлагат централите, които продават тока си за регулирания пазар на НЕК, който пък прави цена на микса от купената електроенергия?

АЕЦ „Козлодуй“ иска 3% поскъпване на тока си за регулирания пазар или цена от 55,45 лв. за мегаватчас. Цената на тока от вецовете на НЕК да се увеличи с 1%, което прави  71,06 лв. за мвтч, предлага националната компания. ТЕЦ „Марица-изток 2“ е внесла заявление за увеличение на цената на тока за регулирания пазар с 92%, или тя да бъде 147,87 лв.

С този микс от енергии за продажба на електроразпределителните дружества, а оттам и на регулирания пазар НЕК предлага цената да бъде 152,52 лв., или поскъпването да е 19,4%. От тази сума делът на квотите въглеродни емисии е 36,01 лв., ако тези плащания не са от НЕК, цената би била 115,51 лв., или увеличението би било 0,26%.

В обосновката си НЕК заявява, че е на минус 115 млн. лв. за миналата година, само от продажбите на регулирания пазар, тоест за бита, е вътре със 238 млн. лв. Освен това компанията настоява за компенсации от ниски цени за минали периоди и от загубени от КЕВР дела от 1,46 млрд. лв., като само за квоти въглеродни емисии сумата е 601 млн. лв.

И накрая към сметката за ток на битовия потребител се прибавят и цените за достъп и пренос през голямата мрежа, която е на Електроенергийния системен оператор. ЕСО предлага цената за пренос да поскъпне с 34% или да е 11,34 лв. за мвтч, искането за поскъпване на достъпа е 6 на сто или 1,47 лв. за мвтч.

Каква ще е крайната цена на тока за битовите потребители, тепърва предстои КЕВР да анализира. Но председателят на комисията Иван Иванов вече заяви, че трудно ще се удържат цените на електроенергията, средното увеличение, което искат дружествата, е 10 на сто, но регулаторът няма да допусне рязко поскъпване. КЕВР ще се опита да неутрализира с намаляване на таксата „задължения към обществото“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

Рибата веслонос достига 80 килограма, носът й е гигантски Невероятна риба с гигантски нос вече плува в реки и езера из България! Причудливото водно създание изплаши до смърт рибари. То се е закачило на кукичката на замятащи въдици по поречието на река Дунав. Това разкриха шокирани риболовци очевидци пред "България Днес".