Храната в Източна и Западна Европа без “значителни” разлики в големите вериги (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407638 www.24chasa.bg
Европейските депутати гласуваха новите правила за защита на потребителите на последната за мандата си сесия.

Наличието на двойни стандарти обаче не е вкарано в черния списък на нелоялни търговски практики

След 2 г. България ще настоява за пълно изравняване на съдържанието на храните

Първи пробив в битката с двойните стандарти постигна Европарламентът - производителите ще бъдат длъжни да не допускат значителни разлики в съставките и характеристиките на стоките от една и съща марка.

С 474 гласа “за”, 163 “против” и 14 “въздържал се” Европейският парламент прие на последната за мандата си сесия директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребителите в ЕС. С нея се актуализират задълженията на производителите и се ограничава двойното качество на продуктите.

Новото законодателство бе предварително договорено с министрите на ЕС.

Приетата директива за по-добро прилагане и модернизиране на правилата за защита на потребители в ЕС изменя 4 други, свързани с правата на потребителите. Тя се отнася основно за онлайн продажбите, но включва и много малка част, засягаща хранителните продукти в ЕС.

Директивата е част от “Нов търговски механизъм за потребителите” и представлява крачка напред в борбата срещу двойните стандарти в ЕС. За първи път в европейското законодателство се говори за наличието на двойни стандарти при хранителните продукти - нещо, което дори не беше признавано като проблем допреди 3 г.

Новите правила

обаче не са

достатъчни за

пълна забрана на

тази нечестна

търговска

практика

и оставят редица вратички. Например забранява се “значително” различен състав, без да е дадено определение за това какво е “значително” и без да има обективни фактори за определяне на разликите. Освен това наличието на двойни стандарти не е вкарано в черния списък на нелоялни търговски практики, който е част от директивата.

“Приветствам факта, че са въведени строги санкции за нарушители. Но при оставените вратички въпросът е колко ще са ефективни тези санкции особено с оглед на факта, че не е предвиден общоевропейски орган, който да следи срещу двойните стандарти и който да налага санкциите”, коментира пред “24 часа” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. И допълни: “Затова с колеги от други държави се опитахме да съберем подкрепа за наше изменение, което звучи така: “Предлагане на стоки с идентично или привидно идентично представяне с това на друга стока, предлагана под същата марка, но с различаващ се състав или характеристики, е заблуждаваща практика. Тази практика следва да се счита за нелоялна и следователно да се добави към списъка на заблуждаващите търговски практики, които при всички обстоятелства се считат за нелоялни.” Тоест по пътя към пълно изравняване на качеството на хранителните продукти следващата битка на България и на страните от Централна и Източна Европа е да се забранят всякакви разлики, а не само “значителните”, които залегнаха в приетата в сряда директива.

Ще продължим

да настояваме за

по-строги мерки

през следващия

мандат,

за да бъде прекратен този двоен стандарт, зарече се Радев.

“Днес сложихме край на двойното качество на продукти и услуги на единния европейски пазар. Това беше дългогодишна моя и на колегите от Източна и Централна Европа борба. С това гласуване ще прекратим селективното движение на стоки и услуги, което е резултат от предлагането им във вариант “Източна Европа” и във вариант “Западна Европа”, и то ще стане свободно, каквото е предвидено да бъде”, коментира след гласуването евродепутатът от БСП/Социалисти и демократи Момчил Неков.

Оттук нататък процедурите по практическото прилагане на директивата трябва да се задействат от органите, посочени от държавите членки, в най-кратки срокове, за да могат да се прилагат съответните мерки срещу некоректните компании”, допълни той пред “24 часа”.

Българските евродепутати извоюваха глоба за нарушителите на директивата в размер на “не по-малко от 4% от годишния оборот на търговците”.

“Борбата срещу “Европа на две скорости” трябва да продължи и в следващия Европейски парламент. След повече от 10 г. членство няма как да се заблуждаваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа”, каза Неков. Той бе българският докладчик и специален такъв на Комисията по земеделие на ЕП по темата “Двоен стандарт”.

През януари миналата година вследствие на проведени консултации в засегнатите страни Неков внесе в ЕП единно становище по доклада относно двойното качество на продуктите на единния пазар, което бе ключово и за приемането му от Европейския парламент на 13 септември 2018 г. с мнозинство.

“Искахме повече - недобросъвестните търговци да влязат в Приложение I - черния списък на забранените практики, но и този етап, който извоювахме, е много важен, защото имаме директива и всяка държава трябва да я транспонира и да отчете кой ще бъде органът, който ще следи за прилагането ѝ”, коментира Неков. И се зарече след 2 г. да засилим отново натиска за пълната забрана.

Приетите днес текстове атакуват и проблема за подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите и услугите за сравняване като Amazon, eBay, AirBnb и Skyscanner, които

ще трябва да

разкрият

основните

параметри,

определящи

класирането

на офертите в

търсачките

Потребителят ще има право да бъде ясно информиран дали купува продукт или услуга от търговец, или от частно лице, за да знае с каква защита разполага в случай на проблем.

Според директивата след 2 г. Европейската комисия ще оцени ситуацията след влизането в сила на приетите вчера правила и ще прецени дали двойното качество на продуктите трябва да бъде добавено към черния списък с нелоялни търговски практики.

“Този пакет презарежда правата на потребителите. Те вече не могат да бъдат заблуждавани от продукти, изработени по различни стандарти”, заяви водещият преговарящ от страна на парламента Даниел Далтън (ЕКР, Великобритания).

През миналата година в София се проведе форум на високо равнище под патронажа на премиера Бойко Борисов. Там бяха представени промени в директиви срещу двойния стандарт при храните. СНИМКА: Йордан Симeонов

България бе сред първите в ЕС срещу двойния стандарт при храните

България бе една от първите държави, които започнаха работа по проблема с двойния стандарт при продуктите, припомниха от Министерството на земеделието, храните и горите, чрез което страната ни отстояваше позицията си с искане за законодателни промени срещу нелоялните практики.

През март 2017 г. темата беше обсъдена в Съвета по земеделие и рибарство на ЕС. България и още 7 членки поискаха от ЕК да разгледа проблема с влагането на различни съставки в продукти, предлагани под една и съща търговска марка. Поставен бе въпросът за разработване на законодателство, с което да се избегнат двойните стандарти.

От май 2017 г. до април 2018 г. земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните проведоха три проучвания за наличие на “двоен стандарт” при предлагането на храни на българския и европейския пазар. Анализите включваха продукти, произведени от големи международни компании, чиито седалища и производствени предприятия се намират основно извън България.

Изследванията установиха редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща марка на пазара в Източна и Западна Европа. Въпреки че нормативната уредба към онзи момент не е нарушена, разминаванията в състава на продуктите повдигнаха въпроса за равнопоставеността на потребителите в ЕС и необходимостта от законодателни промени на ниво ЕС.

В рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз под патронажа на премиера Бойко Борисов се проведе международен форум на високо равнище, посветен именно на двойния стандарт при храните. Тогава комисар Вера Йоурова представи вижданията на ЕК за промени в няколко директиви на ЕС срещу двойния стандарт. Първата крачка беше направена, като от ЕК чрез Съвместния изследователски център бе разработена методология за подбор и анализ на храни, бяха сравнени и цените. Тогава се оказа, че над една трета от продуктите се предлагат на по-високи цени в България, отколкото в другите държави-членки на ЕС.

През юли 2018 г. България бе официално поканена от Съвместния изследователски център на ЕК да се включи в проучването за наличие на двоен стандарт при продуктите. Впоследствие агенцията по безопасност на храните взе мостри за анализ от 96 продукта, след което изпрати до Съвместния изследователски център в Белгия цялата обработена информация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,