ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,6% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407652 www.24chasa.bg

Според предложенията на всички енергийни фирми средното увеличение за бита от юли трябва да е 10%

“Енерго-Про” не иска по-високи цени през деня

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток от 1 юли с 67,6% и да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Искането за увеличение на дневния ток е доста по-скромно - 3,5%.

ЕВН предлага на КЕВР цената за тока през деня да е 0,13304 лв. за квтч, или увеличението да е 0,45%, за тока през нощта тарифата да поскъпне с 1,1%.

Най-скромни са от “Енерго-Про”. От дружеството предлагат дневната тарифа да не поскъпва и да остане 0,13933 лв., а нощната да се увеличи с 2,08%.

Сериозни поскъпвания искат електроразпределителните дружества за цените за достъп и пренос през мрежата. Най-големи са процентите при ЕВН, които предлагат цената за достъп да се вдигне със 121,90%, но цената за пренос да се увеличи с под 1 процент (виж таблицата.). ЧЕЗ искат поскъпването на достъпа да е с 11,95%, а на преноса - 34,51%.

Това обаче са само една част от исканията по веригата от централите до контакта. АЕЦ “Козлодуй” например желае 3% вдигане на тока за регулирания пазар. НЕИК иска по-висока с 1% цена за вецовете си, а ТЕЦ “Марица-изток 2” е внесла заявление за поскъпване с 92%.

С този микс за регулирания пазар НЕК предлага цената да бъде 152,52 лв., или поскъпване с 19,4%. От тази сума делът на квотите въглеродни емисии е 36,01 лв. Ако тези плащания не са от НЕК, цената би била 115,51 лв., или увеличението би било 0,26%.

В обосновката си НЕК заявява, че е на минус със 115 млн. лв. за миналата година, и настоява за компенсации.

Накрая към сметката за ток на битовия потребител се прибавят и цените за достъп и пренос през мрежата на ЕСО, който иска поскъване на преноса с 34%.

Каква ще е крайната цена на тока за битовите потребители, предстои КЕВР да анализира. Председателят на комисията Иван Иванов вече заяви, че поисканото средно поскъпване, което включва всички компоненти, е 10%, но регулаторът няма да допусне такова рязко вдигане на цени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",