Партиите без нито един външен дарител

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407704 www.24chasa.bg
Синята централа вече е поделена между СДС, НФСБ и “Воля”.

БСП събрала 1 млн. от членски внос, но толкова има да връща от банков заем

ГЕРБ с 23 млн. лв. приходи

На ДПС му откраднали кола

Нито един външен дарител не отчитат основните политически партии за 2018 г., през която нямаше национални избори. От парламентарните сили дарения декларира само БСП, но те са направени от собствените ѝ членове, основно - депутатите в НС и Европарламента. Това е обичайна практика за социалистите.

Партиите са

харчили основно

държавната си

субсидия, дори

са спестили

част от нея. Това става ясно от декларациите им пред Сметната палата.

Също традиционно БСП остава формацията, която събира най-много средства от своите членове за работата на централата и местните си структури. 938 хил. лева от членски внос посочва за миналата година.

Червените имат ска̀ла, по която всеки социалист заделя месечно за партията, като най-много дават депутатите и тези на държавни длъжности - 10% от месечното си възнаграждение. Интересното е, че БСП продължава да събира

членски внос от

депутатите си и

при орязаните

вече заплати

заради напускането на парламента. Но е значително по-малък, тъй като 10-те процента се начисляват върху реално получената сума, която е между 800 и 1500 лв. на човек, а не както преди бойкота - близо 5000 на месец. 

Още 326 393 лева е получила соцпартията от дарения. Най-големите донори са отново депутатите - повечето от тях са дали на 3 пъти през годината по 1000 лева, при това без условие. Включително и лидерката Корнелия Нинова. Има и по-малки суми - по 200-300 лева, като те са във връзка с кампании за частични местни избори.

Общо приходите на БСП през 2018 г. са били над 13,3 милиона. 12 милиона от тях са от държавна субсидия.

Разходите ѝ пък са близо 11 милиона. От тях 5,9 млн. са за външни услуги, а

3,2 млн. лв. са

за заплати на

червения апарат

Още половин милион - за осигуровки. Над 600 хиляди са отишли за командировки, дарения и други разходи.

За миналата година червените са спестили 2,5 млн. и така към края на отчетния период - 31.12.2018 г., са имали 6,4 милиона, от които 5,4 в разплащателни сметки.

Имат обаче и задължения - банков заем за 1 милион, 600 хил. лв. овърдрафт, лизинг за 342 хил. лв., както и 70 хиляди неплатени осигуровки.

Като дълготрайни материални активи са посочени сгради на обща стойност 1,175 млн. лева и коли за 760 хиляди.

През 2018 г. пък ДПС отчита приходи общо за над 4,7 млн. лева. Най-голямото перо от тях е субсидията - 4,1 млн., близо половин милион са постъпленията от членски внос. Дарения няма. 37 хил. лева е получила партията обаче от застрахователна компания заради откраднат в края на 2017 г. неин автомобил от паркинг.

2,974 млн. лева са били разходите на ДПС за миналата година. Най-голямото перо са за външни услуги (наеми, хонорари, медийни изяви, съобщителни услуги, абонамент и др.) - 1,2 милиона. 12 души са на граждански договор към централата и на тях са платени 166 хил. лв. 872 хиляди пък са изплатени като заплати на 70-те служители на партията.

137 хил. в брой в касата си отчитат от “Ал. Стамболийски” 45А към края на декември 2018 г.

ДПС са продали

имот за 150 хил.

лева в Смолян. Помещението, което ползвали за партиен офис, било част от “Грандхотел Смолян”. Продали го на хотела и за същата сума си взели нов офис в града.

От членски внос ГЕРБ са събрали 161 хил. лв. Причината е, че вноската на година от един член е символична - 2 лв. За поредна година в ГЕРБ няма приходи от дарения, но партията е дарила от касата си 165 хил. за благотворителност.

Общо приходите на ГЕРБ през миналата година са били малко над 23 млн. лв., като 15 млн. от тях са били държавна субсидия. Харчовете на партията са били 9, 450 млн. лв., като 5 млн. от тях са били административни разходи. 

От лихви по депозити в касата на ГЕРБ са влезли 3 хил. лева. Партията погасява и лизинг на автомобил за 146 хил. лева.

Държавната субсидия за НФСБ е 1,398 млн. лв. Членската маса на партията на Валери Симеонов е вкарала 22 хил. лв., а разходите за партийна дейност са стигнали близо милион.

От “Атака” пък са карали само на държавната субсидия от 1,4 млн. лева, според декларацията им. Партията на Волен Сидеров не събира членски внос през последните 2-3 години.

В касата на ВМРО са постъпили 93 хил. лв. от членски внос. При войводите размерът му също не е закован, минимумът е левче. От субсидията са разполагали с 1,398 млн. лв. Разходите на партията са били 959 хил. лв. Парите са отишли за реклама, печатни материали, издръжката на партиен вестник, знамена, шапки, значки, поздравителни адреси, абонамент. Освен това са харчили и за наем на клубове, консумативи, ремонти, организиране на мероприятия, пътни разходи и разходи за заплати и осигуровки. Декларирана е покупка на автомобил за 4 хил. лв.

“Воля” е взела 1,927 млн. лв. държавната субсидия, спечелила е 4 хил. лв. от лихвите. А членовете на партията са внесли още 10 хил. лв. 86 хил. са похарчени за наеми, 120 хил. - за външни услуги и 21 хил. лв. за печатни медии.

Новият коалиционен партньор на ГЕРБ за евровота - СДС, пък е събрал дарения за 162 хил. лв. от свои, общо 69 души. Най-щедрите са 12 с по 10 хил. лв. начело с лидера на партията Румен Христов. Най-малкото дарение пък е 85 лв. При свиваща се маса СДС все пак е успяло да събере 100 хил. лв. от членски внос. Сините продали кола за 2 хил. лв.