Турски вестник: Имамоглу получи мандата, завистниците да се пукнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7407995 www.24chasa.bg
Екрем Имамоглу СНИМКА: Ройтерс

"Мандатът е в Имамоглу" (в. "Йени Ася"), "Демокрацията спечели" (в. "Анаюрт"), "Мандатът бе даден, процесът продължава" (в. "Тюркие"), "...И Имамоглу получи мандата; завистниците да се пукнат" (в. "Коркусуз") - това са някои от заглавията в турските вестници днес по повод връчването вчера на кметския мандат в Истанбул на кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу. Междувременно управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) продължава да оспорва местните избори в Истанбул и внесе искане за анулиране на резултатите и за повторение на вота с аргумент за наличие на "пълна нелегитимност", информира БТА.

Опозиционният в. "Евренсел" пише, че усилията на властта в продължение на 17 дни да блокира изборите в Истанбул не са дали резултат и след 25 години ПСР се е лишила от традицията да държи управлението над мегаполиса. Пред сградата на общината вчера се събраха хиляди хора, за да приветстват Имамоглу, посочва още изданието.

"Ще донесем на хубавите жители на този град мир, никога не сме отстъпвали от правото, закона, справедливостта и демокрацията", заяви пред множеството новият кмет.

Вестник "Анаюрт" цитира лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, който поздрави Имамоглу за поемането на поста. "Постигнахме важен успех. Това е успех на хората, които запретнаха ръкави в името на нашата демокрация, в името на това всички да живеем заедно, в името на това да служат на обществото", каза Кълъчдароглу.

Междувременно вестникът цитира и заместник-председателя на управляващата ПСР Али Ихсан Явуз, който за пореден път се усъмни в честността на изборите. "Не знам какво е направила НРП, не я обвинявам, че е направила нещо, но тази работа е направена, за да послужи на НРП, на Екрем Имамоглу. Никоя партия не би трябвало да е съгласна да застане зад едни избори с толкова съмнения и пропуски само за да бъде това в полза на Екрем Имамоглу, за да му послужи", каза Явуз.

"След 17 дни, изминали в твърдения за нередности, повторно преброяване и възражения, Екрем Имамоглу получи документа, на който пише 'Кмет на Истанбулската голяма община'. В първото си изявление той изпрати послание, че ще намали напрежението, което стъпка по стъпка се покачваше след изборите: 'Получавам мандата на 16 милиона истанбулчани' ", каза Екрем Имамоглу, цитиран от в. "Карар".

Проправителственият в. "Стар" пише по повод връчването на мандата на Екремоглу от окръжната избирателна комисия, че това е "решение, по което много ще се спори". Вестникът критикува решението на комисията да връчи мандата на Имамоглу, преди да е приключил процесът по оспорване на изборите и да е взето решение по исканията за повторение на вота в Истанбул.

"Макар че бяха изложени конкретни доказателства за твърденията за нелегитимност на изборите, кражба на гласове, нерегламентирани назначения в изборните комисии, мними гласоподаватели и трансфер на избиратели, оркъжната избирателна комисия влезе в историята с решението, което взе", пише проправителственото издание, добавяйки, че "окръжната избирателна комисия е преклонила глава под натиска".

"Тюркие", друго проправителствено издание, изтъква, че "процесът не е приключил", тъй като Висшата избирателна комисия, която трябва да се произнесе по жалбата на ПСР, не е казала "последната си дума".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.