Плодотворни резултати от културния обмен между Китай и света в рамките на „Един пояс, един път"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7408090 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От началото на инициативата „Един пояс, един път" вече пет години културният обмен между Китай и света дава плодотворни резултати. През декември 2017 г. в град Цюенджоу, провинция Фудзиен, бе открита изложба за нематериалното културно наследство по морския път на коприната, в която се включиха 117 държави, информира bulgarian.cri.cn.

През май 2018 г. в административния център на провинция Хунан се проведе вторият Форум за младежко творчество и наследство по „Един пояс, един път". На 7 септември миналата година в град Сиан, провинция Шанси, бе открит 5-ят международен фестивал на изкуствата по Пътя на коприната. На откриването бе представена новата пекинска опера, чиято основна тема е свързана с „Един пояс, един път", създадена от „Националната пекинска опера". Китайско-немският университет по приложни науки в Тиендзин е първото професионално учебно висше заведение в страната, което предоставя образователна степен за чуждестранни студенти. В момента там се обучават студенти от 20 държави, повечето от които са от страните в обхвата на инициативата „Един пояс, един път". На 12 ноември 2018 г. в град Дунян, провинция Джъдзян, в техническия колеж „Джъдзян гуанся"започна новият семестър за студентите от Конго. В продължение на четири години те ще изучават дърворезба, която е част от нематериалното културно наследство. Провинция Джъдзян за първи път приема чуждестранни студенти в тази специалност, което също е израз на по-задълбочения международен обмен и сътрудничество между китайските и чуждестранни университети в страните от инициативата „Един пояс, един път".

На откриването на Първото международно изложение за внос в Китай на 5 ноември 2018 г. председателят Си Дзинпин посочи, че страната ще продължи да стимулира съвместното изграждане на „Един пояс, едни път", да отстоява взаимното обсъждане, изграждане и споделяне, заедно със съответните страни ще съдейства за изграждането на важните проекти, ще създаде повече платформи, които да стимулират търговията, ще насърчи инвестициите и сътрудничеството на все повече изявени китайски компании в страните в обхвата на инициативата, ще задълбочава обмена и сътрудничеството с тези държави в сфери като екологията, науката и технологиите, социалния живот и др., както и ще предоставя международна платформа за открито сътрудничество.

Според официална информация 172 държави, региона и международни организации от петте континента са взели участие в Първото международно изложение за внос в Китай. Всички страни-членки на Г-20, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество са се включили в експото, като 58 от тях са в обхвата на „Един пояс, един път", а 35 са сред най-неразвитите. Общият оборот е достигнал 57,8 милиарда щатски долара. На изложението Си Дзинпин обеща, че Китай ще продължи да разширява отварянето и да стимулира многостранното и двустранно сътрудничество. Това важи не само за страните в обхвата на инициативата, но и за целия цвят. Китай се надява да стимулира глобалното отваряне чрез своите дейности, да продължи да задълбочава изграждането на „Един пояс, едни път" и да гради общността на споделената съдба.

През 2018 г. се навършиха 40 години от началото на китайската политика за реформи и отваряне към света, както и пет години от предлагането на инициативата „Един пояс, един път". Благодарение на реформите и отварянето, в китайското общество и икономика, както и мисленето на китайците, настъпиха огромни промени. Едновременно с това ресурсите стават все по-богати, а културния обмен все по-тесен. Спазвайки тенденцията на епохата, през 2013 г. Китай предложи сътрудничество в рамките на инициативата „Един пояс, един път". През последните пет години културният обмен на страната със света даде плодотворни резултати.

Създаване на знакови събития за културния обмен между Китай и света

С началото на сътрудничеството в рамките на „Един пояс, един път" културният обмен между Китай и света показа тенденция за бързо и разнообразно развитие. Едновременно с това бяха създадени много знакови събития.

През 2016 г. културното министерство на Китай публикува „План за културното развитие в рамките на „Един пояс, един път" (2016-2020)". През 2017 г. то представи „План за реформи в културното развитие през 13-ия петгодишен план за социално и икономическо развитие". В документа се настоява за засилване на културния обмен и сътрудничество между Китай и страните в обхвата на „Един пояс, едни път". Според статистиката на Министерството на културата и туризма за културното развитие до края на 2017 г. Китай е подписал споразумения със 157 държави за сътрудничество в сферата на културата и 800 плана за културен обмен. В същото време са проведени редици мероприятия и като цяло е създадена мрежа за културен обмен и сътрудничество между правителствата на големите държави и региони по света. В същото време Китай е положил големи усилия за създаването на „знаковия за културния обмен събития" и е провел редица мероприятия, например над десет Години на културата, Години на туризма между Китай и страните от Централна и Източна Европа, между Китай и АСЕАН и между Китай и ЕС. От 2015 г. в продължение на поредни три години се организират мероприятия под мотото „Прекрасен Китай – Година на туризма по Пътя на коприната". Успешно са създадени около 30 международни културни и туристически знакови събития, сред които „Весел Пролетен празник", „Пътешествие по Пътя на коприната", „План за изучаване на китайски език от младежите", „Курсове по китайска култура", „Хилядолетния Велик канал", „Фестивал на арабското изкуство". През 2017 г. в 500 града от 150 държави и региона се проведоха над 2000 културни мероприятия в рамките на програмата „Весел Пролетен празник". Освен това бяха организирани серия от всеобхватни културни фестивали с основна тема „Един пояс, един път", например Международно културно изложение по Пътя на коприната, Международен фестивал за изкуството по Пътя на коприната и Международен фестивал за изкуството по морския път на коприната. Телевизионните предавания на Китайската медийна група като „Пътешествие из Китай на известни дейци от страните по Пътя на коприната", получиха висока оценка от медиите и аудиторията на съответните държави.

През последните години Министерството на културата и туризма полага големи усилия за изграждането на механизъм за културен обмен сред страните в инициативата „Един пояс, един път", стабилизира базата за взаимосвързаността, изгражда и усъвършенства съюзи между различни театри, музеи, фестивали на изкуствата, библиотеки и художествени галерии в държавите по Пътя на коприната. Бяха предложени и важни проекти в сферата на търговията с културни продукти и инвестициите в страните по „Един пояс, един път", подготвени бяха няколко важни културни компании и проекта и стимулирано интензивното развитие на културната индустрия. След публикуването на „Плана за международно сътрудничество в сферата на анимацията и игрите между страните в инициативата „Един пояс, един път" Министерството на културата и туризма обяви „Списъка с важните проекти за търговията с културни продукти и инвестиции в рамките на „Един пояс, един път" 2018", с което Китай продължи да стимулира културния обмен и сътрудничество с държавите в обхвата на инициативата, както и културното развитие.

От 2012 до 2018 г. прескабинетът на Държавния съвет проведе 8 семинара за ръководителите на медии от съответните страни в икономическия пояс „Път на коприната". Представителите на над 100 медии посетиха Синдзян-уйгурския автономен район. В същото време те проведоха обмен с китайски експерти и учени от областта на икономиката, културата, етническите групи и религиите, чрез което опознаха и научиха повече за Китай.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,