Преспанското споразумение - във фокуса на кампанията за президентски избори в Северна Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7408219 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Преспанското споразумение - придобивките от компромиса, неговото съответствие с конституцията и законите, значението му за интеграцията на страната в ЕС и НАТО - е във фокуса на кампанията на кандидатите за шестите по ред президентски избори в Северна Македония.

Това споразумение, което Гърция и Северна Македония постигнаха на 17 юни 2018 г. в Псарадес и с което бе решен дългогодишния спор за името, неизбежно се оказа в центъра на политическите пререкания между кандидатите, а представители на Европейския съюз призоваха то да не се използва за печелене на точки сред избирателите, а да се цени постигнатото, което може да бъде модел за решаване и на други спорове в региона.

Кандидатите за президент, подкрепяни от СДСМ и от албанската опозиция, Стево Пендаровски и Блерим Река имат една и съща позиция за споразумението. Те гледат на него като на болезнен, но неизбежен и най-добър възможен компромис между двете страни, с който се запазва македонската идентичност, отварят се вратите към НАТО и ЕС и се защитават държавните интереси. Кандидатката, подкрепяна от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска-Давкова е на мнение, че споразумението противоречи на конституцията, законите и задължителното международно право. Тя обещава и някакъв вид преразглеждане на споразумението, на което остро се противопостави Пендаровски, смятайки го за невъзможно и непрактично.

Река, който за тези президентски избори има подкрепата на Беса и Алианс за албанците, на своите срещи с граждани, митинги и телевизионни дебати постоянно подчертава, че Преспанското споразумение е компромис, който открива пътя към интеграция в ЕС и НАТО. Все пак, той като че ли по-малко използва споразумението в своята кампания и прибягва към него само ако това налагат въпросите в досегашните телевизионни дебати с неговите съперници или когато иска да подчертае, че това е едно от условията, с които се отвориха вратите за евроатлантическа интеграция.

"Разбирам трудността, с която македонският народ прие това решение - промяна на името, но става дума за компромис, който открива пътя към интеграция в ЕС и НАТО", каза Река в един от телевизионните дебати.

За него споразумението е печелившо и за двете страни - Гърция си е запазила античното минало, а Македония е спечелила европейското си бъдеще.

"През последните 10 години в Македония от прекалена любов към нацията можехме да изгубим държавата, имахме излишък от етнически национализъм, имахме дефицит на държавен патриотизъм", е мнението на Река. Той смята, че със споразумението не сме изгубили държавата, тя е същата, с македонци и македонски език.

Река, който е университетски преподавател по международно право, казва, че международните договори, подписвани от две страни, много трудно се променят едностранно, и добавя, че той повече се бои, че споразумението може да претърпи промени от гръцка страна, ако там дойде на власт някой с по-десни и по-националистически настроения.

За разлика от него в кампаниите на съперниците му Преспанското споразумение е една от централните теми, за които се "кръстосват саби".

Силяновска-Давкова заявява, че ще използва новото име Република Северна Македония, ако бъде избрана за президент, защото то вече е част от конституцията, но лично като човек ще избягва новото име винаги, когато е възможно.

"Вижте, името е правен факт, и аз ще се подписвам под него. Но едно е да се подписвам под нещо, прието чрез нарушение на нашето и международното право, а друго е какво ще правя лично", каза тя в интервю за МИА, в което поискахме от нея да каже дали ще слага парафа си на указите с новото име, ако бъде избрана за президент.

Въпреки това тя обяви, че планира комисия от експерти за името, която да докаже, че с Преспанското споразумение е нарушено международното право. В своята предизборна кампания тя постоянно се позовава на международното право и подчертава, че и в самото Преспанско споразумение е посочено, че всички спорове, свързани с отношенията между страните, ще се решават от Международния съд в Хага като последна инстанция.

За нея Преспанското споразумение е извън нашето конституционно право, но и противоречи на законите и на международното задължително право.

Все пак, както каза, тя няма да преразглежда споразумението заедно с опозицията, а ще действа по юридически път. Силяновска-Давкова поясни, че ако се стигне до спор при прилагането му, случаят може да бъде предаден на съда в Хага, но отбеляза, че трети страни не могат да бъдат обвързани със споразумението и ако такива страни, които са признали страната под името Република Македония, отказват да използват новото име, те също могат да се обърнат към съда в Хага.

Пендаровски многократно досега изтъква, че изявленията на Силяновска-Давкова за преразглеждане на споразумението са само предизборна реторика. За него това е практически неизпълнимо.

"Опасявам се, че това е хвърляне на прах в очите на обикновения македонски гласоподавател. Стопроцентово е защитен комплексът за идентичност на македонската нация. А като част от нашия компромис е добавено само географско определение, нищо повече от това", каза Пендаровски неотдавна в интервю за МИА.

Той поясни, че за каквито и да е промени по споразумението е необходимо участието не само на нашата страна, а и на Атина, както и на международния гарант - документът е подписан и от Матю Нимиц като специален пратеник на генералния секретар на ООН.

"Вие трябва да убедите международните гаранти, че е нужно да започнете нови преговори за името и разбира се, зависи кой ще бъде на власт в Атина, да кажете на това правителство да дойде на масата на преговори. Ако те не се съгласят и международният фактор не се съгласи, ние в Скопие можем само да си приказваме, няма да можете да подновите преговорите", каза Пендаровски.

Той подчерта, че спорът е бил асиметричен от самото начало и без подкрепа от международната общност не е можело да се постигне никакво изравняване на позициите на преговарящите и последвалата след това подкрепа на договореното от страна на световните лидери.

Европейският съюз от своя страна предупреждава споразумението да не се жертва във взаимните политически размени на реплики. Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция може да бъде модел за решаване и на други нерешени спорове в Западните Балкани, смята ЕС.

"Преспанското споразумение е постижение с исторически измерения, признато от международната общност.

То изпраща позитивен сигнал до целия регион, че помирението в Западните Балкани е възможно с политическо лидерство и с ориентация към бъдещето. Надявам се, че това постижение няма да бъде пожертвано по политически и партийни причини. В интерес на страната е това постижение да бъде необратимо, както и реформите, направени в ключовите приоритетни области. Време е политическите лидери на Западните Балкани да започнат да мислят дългосрочно и стратегически, както е най-добре за техните страни и граждани, вместо да следват партийните и политическите си интереси", заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Той припомни, че Преспанското споразумение е резултат и на подкрепата на САЩ и ЕС за решаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие.

Кампанията за първия кръг от изборите е към края си, тя започна официално на 1 април и ще продължи до 19 април в полунощ, след което следва предизборно мълчание. В неделя, на 21 април, избирателите ще гласуват за кандидата, който според тях заслужава най-много да бъде президент на страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,