Процедура „Умения“ помага на работодатели да повишат квалификацията на служителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7408472 www.24chasa.bg

Няма ограничение за размера на фирмите, които могат да участват в операцията

Процедурата „Умения“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ дава възможност за повишаване на квалификацията, както на работещите, така и на безработните и неактивни лица. Операцията осигурява финансова помощ за работодатели да провеждат различни обучения на служителите си - специфични обучения за работно място, обучения за придобиване на квалификационна степен, обучения за придобиване на ключови компетентности.

„Целта на програмата е да подобри равния достъп до възможностите за учене през целия живот за всички възрастови групи, осъвременяване на познанията, уменията и компетенциите на работната ръка, както и насърчаване на гъвкави процеси на учене, включително чрез професионална ориентация и валидиране на придобитите компетенции“, казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

По процедурата могат да се изпълняват специфични обучения за работно място, при които максимално допустимата стойност на безвъзмездната финансова помощ за един обучаем не може да надхвърля 2 500 лв. Възможни са също курсове за повишаване на професионалната квалификация до трета степен. Допустимата стойност на финансовата помощ варира от 400 лева за 200 учебни часа по първа квалификационна степен до 1800 лева за 960 учебни часа за трета квалификационна степен.

За ключови компетентности са позволени обучения по чужд език с максимална стойност 700 лева за едно обучаемо лице за 300 учебни часа и три нива на обучение. За дигитална компетентност са предвидени до 250 лева за 45 учебни часа. За „Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите“, „Умение за учене“, „Обществени и граждански компетентности“ и „Инициативност и предприемачество“ са допустими разходи до 140 лева за 30 учебни часа.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 3 май 2019 г., 17:30 ч. по електронен път с Квалифициран електронен подпис в ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg. Операция „Умения“ е актуална процедура, отворена за кандидатстване за потенциалните бенефициенти - работодатели, която се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Общият размер на бюджета е 30 млн. лева. Повече за операцията и Условията за кандидатстване може да намерите на: http://esf.bg/umenia/.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.