С мисъл за Русия НАТО проведе най-голямото си учение в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7409442 www.24chasa.bg
Румънски командоси тренират защита при нападение на борда на фрегатата “Крал Фердинанд”. СНИМКИ: АВТОРЪТ

20 кораба и 2200 военни участваха в тренировките

С мисъл за Русия НАТО проведе най-голямото си многонационално военно учение в Черно море край бреговете на Румъния. В него участваха 14 румънски плавателни съда, 6 военни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция и общо около 2200 военни, както и румънски изтребители МиГ-21 и Ф-16.

Целта на учението беше да се засили оперативната съвместимост при морски операции на алианса. От 5 до 14 април военните тренираха борба с подводен, надводен и въздушен противник, който може да се появи в Черноморския регион.

“България, Турция и Румъния са свикнали с руското присъствие в региона, но ние за първи път виждаме такова нещо”, заяви командващият фрегатата на ВМС на Холандия “Евертсън” Будевейн Буутс на въпрос дали руски военни са следили ученията на НАТО. Той допълни, че руските части не са показали, че са опасно близо при маневрите, но държали силите на алианса да разберат, че са там. Според Буутс синхронизацията между новите кораби на военния блок и по-старите като на България и Румъния не е лесна задача, и затова се правят тренировките, които имали само защитен характер. Той си пожела една и съща група кораби да има право да е в открито море поне 6 месеца, за да може да работи в синхрон, когато НАТО поиска.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък заяви, че

алиансът ще

продължи да

увеличава

присъствието си

в Черно море,

за да окаже натиск върху Русия и да подкрепи Украйна.

Черно море има важно геополитическо местоположение и след анексирането на Крим Русия засили усилията си в областта на въоръжаването, разкриват румънски военни. Според тях броят на командированите войски и оръжейните системи непрекъснато нараства в региона. 

Русия наблюдавала зорко морския щит в Черно море. Но според командира на румънските сили не е имало ситуации, които биха създали заплаха за флота. Нито един от военните обаче не пожела да конкретизира по какъв начин Москва ги е следила.

Заради ученията Русия пък организира дежурство в Черно море, където се провеждат ученията на НАТО, като обосновката за това са възможни извънредни ситуации.

Тренировките на НАТО започваха рано в 4 ч сутринта на пристанището в град Кюстенджа, наричан още Констанца. Още по тъмно групата навлизаше на около 10 км навътре в Черно море и се разделяше за тактически учения. На борда на румънската фрегата “Крал Фердинанд” моряци в сини униформи разговаряха с цигара в ръка, докато чакаха инструкциите на капитана.

Командосите пък не се бавеха и показаха как се справят при атака срещу кораба. Дълга стълба водеше към хеликоптерната площадка, където 10 военни извършиха спасителна мисия. Към групата имаше и патрулни лодки, които следяха за сигурността в района. Моряци постоянно наблюдаваха действията на останалите кораби.

По време на маневрите фрегатите, дълги 150 метра, трябваше да се движат заедно възможно най-близо една до друга.

“Работим добре с България за сигурността на Черно море”, заяви министърът на отбраната на Румъния Габриел Леш на въпрос на “24 часа” на среща с журналисти в Букурещ. Той допълни, че двете страни подкрепят своите инициативи в региона. На питане дали Румъния ще купува нови изтребители, министърът отговори, че това е свързано с много пари,

но е важно

армиите на

България и

Румъния да имат

най-модерното

оборудване,

за да могат да отговарят на новите заплахи и случващото се в региона. Началникът на генералния щаб на Румъния Николае Чука също заяви, че работи добре с колегите си от България, Гърция и Турция за сигурността в района. 

“Искаме повече сили на НАТО в Румъния и в Черно море”, каза румънският външен министър Теодор Мелешкану в Букурещ.

BG моряк: 2 руски кораба ни следяха

На борда на холандската фрегата “Евертсън” имаше и българско присъствие.

“Корабът е страхотен, работим много добре с колегите от другите военноморски сили. Чувствам се в добра обстановка”, заяви българският моряк Дарин Димитров. Той е щабен офицер по противоводната отбрана и отговаря за координирането на действията на различните кораби.

Той допълва, че са провеждали т. нар. сериали по различните видове войни - ембаргови операции, при които се извършва контрол на търговското мореплаване, и други. Той има една мисия, изпълнена през 2018 г. с българската фрегата “Дръзки”, която тогава участвала в операция “Сий Гардиън” в Средиземно море.

Българинът каза още, че постоянно групата на НАТО била следена от 2 руски кораба. Морякът допълни, че те са плавали достатъчно близо до натовските, за да бъдат наблюдавани визуално.

Дарин Димитров похвали холандската фрегата, която разполага с отлични условия за работа, и поиска българските моряци да имат възможност да използват подобни кораби. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.

Аз съм без възраст, не допускам никой в личното си пространство "В момента нямам любовен живот. Искам да прекъсна всякакви спекулации, че имам любовни авантюри с младите момчета, с които споделям снимки. Това са едни млади, талантливи хора, с чисти сърца". Това коментира пред "България Днес" певицата Луна,